Fiatalkori gyermekvállalás (2)


Rajczi Viktória  2014.6.19. 3:52

Ha úgy dönt a lány, hogy nem szeretné a kicsit még csak megszülni sem, tehát az abortuszt választja, akkor rengeteg negatív hatás éri egyszerre.

Szégyenérzetet válthat ki belőle a lelki megterhelés, mások megvetése. Azonban, ha megtartja és vállalja, hogy a kis élet növekedjen benne, az sem jár következmények nélkül. Fiatalkorban nem a családalapítás az elsődleges cél, hanem a bulizás, a továbbtanulás és a fiúk. Van, aki pozitívan áll a dolgokhoz és vállalja azt, amit a sors elé állított. Feltételezhetjük azt is, hogy van arany középút. A terhesség utáni örökbeadás, mellyel a kicsi életben marad és a tinédzser anya is visszatérhet a korábbi életéhez. Szépen hangzik és pozitívabb, mint az abortusz. Sok vita van arról, mikortól kezdődik az emberi élet. Élet-e egy pirinyó pötty az ultrahangképen, vagy csak onnantól, hogy kifejlődött a magzat? Több korlát is létezik arra, hogy megakadályozzák az abortuszt. Számos esetben még az állam is befolyásolhatja egy lány életét. Felnőtt nőket is kényszeríthetnek arra, hogy például a börtönben szüljék meg gyermeküket, mert az előzetesben töltött idő, és a hosszadalmas tárgyalások alatt nem teszik lehetővé, hogy abortuszra menjen a nő, így már kicsúszik a lehetséges három hónapos korlátból. Vagy nézzük a vallási kérdéseket: meg sem fordul a hívők fejében a gondolat, hogy elvetessék a gyermeket, mert akkor az Istenüket sértik meg. És ha a terhes lány csak 13-14 éves? Akkor is ragaszkodni kell a vallási meggyőződéhez? Esetleg, ha baba vagy a leendő anyuka élete veszélyben van a terhesség miatt?
Vallása válogatja.
Ha azonban titokban vét az ember az eszmék ellen, annak komoly következményei vannak, ami legtöbbször a kiközösítés, a legrosszabb esetben a halál. Az állam szabályok közé szoríthatja annak lehetőségét, hogy a nők önállóan döntsenek arról, készen állnak-e a gyermekvállalásra? Jogunk van dönteni egy másik emberi lény sorsáról? Létezhetnek-e megbocsájtó körülmények?


A fiatalkori gyermekvállalás mellett
Anyai örömök elé nézni felbecsülhetetlen érzés – lehet, hogy nem a megfelelő pillanatban, de mindig az. A mai tinédzserek korábban érnek, fiatalon kezdenek felnőtt életet élni. Ez azonban nem csak az alkohol, a cigi és a bulik rengetegében merül ki, hanem a szexuális kapcsolatot is fiatalon kezdik. Semmi sem garantál 100%-os védelmet, így akaratlanul is bekövetkezik, hogy terhes lesz valaki. Ha kellő támogatást kap a családtól, és mindenki, aki körülveszi pozitívan áll a történtek, akkor jó esély van rá, hogy ha fiatalon is, de egy szerető, gondoskodó szülő váljon a tinédzserből, aki nem problémaként kezeli a gyermeket, hanem az élet részeként.

A fiatalkori gyermekvállalás ellen
Egy gyerek addig maradjon gyermek, ameddig csak tud. Egy tinédzser életének nem arról kell szólnia, hogy iskola után rohan haza pelenkázni. Előbb élni kell a saját, diákéletét. Idővel, amikor már biztos családi háttérrel rendelkezik, önállóan képes eltartani saját magát és van egy szerető társa, akkor majd olyan körülményeket tud teremteni egy kisbabának, amire egy tinédzser nem képes.

Örökbeadás mellett
Megmarad egy élet, és folytatódik egy másik úton. Ha az anya képtelen olyan környezetet teremetni, amely egy kisgyereknek kell, és nem szeretné elvetetni sem, akkor ez a legjobb megoldás. Legfőképp anyagi okai lehetnek a döntésnek, valamint az, hogy még nem áll készen az anyaságra. Egy kis élet olyan környezetbe kerül, ahol megkapja mindazt, aminek biztosítására az édesanyja képtelen volt.

Örökbeadás ellen
Az anya elválik a gyermekétől, akit lehet, hogy többet nem láthat, és nem ismerheti meg. Megtörténhet az is, hogy olyan helyre kerül, ahol mások a körülmények, mint egy szerető családban. Állami gondozás? Szomorú esetekről tudunk… Esetleg egy olyan családhoz kerül, ahol atrocitások érik, melyek kihatnak a későbbi személyiségfejlődésre.

Az abortusz mellett
Előfordulnak olyan körülmények, amikor egyszerűen felelőtlenség lenne vállalni egy gyermeket. Fiatalon, mikor nincs sok biztos pont az életben, nincs biztos anyagi háttér, akkor az embernek többször meg kell gondolnia, hogy képes lenne-e kisgyereket felnevelni. Ha valakit erőszak ér, és ennek következtében lesz terhes, nem biztos, hogy képes lenne-e egy olyan gyermeket felnevelni, akihez csak a szenvedés köti és fájó emlékek. Úgy vélem, nem elítélendő cselekedet, mert az anyának is joga van dönteni a saját jövőéről. Ha úgy közelítjük meg a kérdést, hogy a magzat nem dönthet erről, akkor vegyük azt, hogy ha valaki szellemileg sérült, az sem dönthet komoly kérdésekben önállóan. Továbbá, ha már magzatkorban megállapítható, hogy súlyos betegsége van, akkor is kérdéses, milyen élet várna a gyermekre miután megszületik. Jogos ilyenkor az alapos mérlegelés.

Az abortusz ellen
Már akkor embernek tekinthető valaki, mikor létrejön. Az teljesen mindegy, hogy pici pont az ultrahangképen, vagy egy felnőtt ember. Vallási körökben tilos végrehajtani, mert szentségtörésnek minősül elvenni valakitől az élethez való jogát. Bírósági ügyekben is érvényesülni látszanak a konzervatív, hitbéli elvek. A humánusabb megoldás (ha lehet így nevezni), ha az anya kihordja a gyermeket, és ezt követően örökbe adja.

Nincs jó és nincs rossz döntés. Semmi nem fekete és fehér, ezért meg kell találni azt, ami mindenki számára a legjobbat eredményezi egy adott élethelyzetben.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Fiatalkori gyermekvállalás (1)

Rajczi Viktória

Abortusz esetleg örökbeadás? Megteheti ma egy fiatal, hogy gyermeket vállaljon?

2014.6.12.  1    13

A rovat további cikkei

A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14