Gyermekházasságok


Oriskó Renáta  2014.11.3. 3:20

Tizenkét éves vagyok és egy hónap múlva férjhez megyek - jelent meg pár héttel ezelőtt a hír egy norvég kislány blogján.

„Thea vagyok, 12 éves és egy hónap múlva férjhez megyek.” A „bejelentés” egy norvég kislány blogján jelent meg pár héttel ezelőtt. Thea blogjában dokumentálta az esküvői előkészületeket, képeket töltött fel magáról és 37 éves vőlegényéről, mindezt megosztva a nagy nyilvánossággal. A blog hatalmas visszhangot kapott, a bejegyzések futótűzként terjedtek az interneten. Az olvasók a rendőrségen és a gyámügyön tettek feljelentést, valamint a Facebookon és a Twitteren is lehetett csatlakozni a tiltakozókhoz.


Mégis hogy lehetséges mindez a 21. században, ráadásul Európában, Norvégiában?

Mint kiderült, a blog a Plan International által kezdeményezett kampány része volt, amely a világban történő gyermekházasságokra hivatott ráirányítani a figyelmet. Arra hogy naponta 39 000 kislányt kényszerítenek házasságra akaratukon kívül. A gyermekházasság bár globális probléma, elterjedtségét tekintve eltér az egyes országokban. Az UNICEF által végzett statisztikák azt mutatják, hogy a legtöbb gyermekházasság Afrika szubszaharai országaiban és Dél-Ázsiában köttetik.

A nyugati társadalmakban a házasság normál esetben két felnőtt, érett ember kapcsolatának, szabad akaratukból történő megerősítése. A házasság megítélése, a párválasztás kérdése azonban kultúránként változik, befolyásolják az adott nép tradíciói, a fennálló társadalmi rendek, az ott uralkodó életkörülmények. A már említett országokban, bár törvény tiltja, mégis általános szokásnak számít a leánygyermekek korai kiházasítása.

A gyerekházasságok hátterében a szegénység, a nemek közötti egyenlőtlenség és a régi hagyományok állnak, éppen ezért a leggyakoribbak a harmadik világ országaiban. A családok a költségek csökkentése miatt is korán férjhez adják lányaikat, hiszen a feleséget már a férjnek kell eltartania. Egyes kultúrákban pedig a fiatal lányokért a jóval idősebb férj pénzt is ad a családnak, amely szintén kellő vonzerővel bír, figyelembe véve a fejlődő országok életkörülményeit. A család tehát hogy pénzhez jusson, illetve eggyel kevesebb éhes szájat kelljen etetnie, valamint hogy továbbvigye és ápolja a törzsi hagyományokat, vallási szokásokat, a fiatal lányt mielőbb kiházasítja.


A gyerekházasság alapjaiban sérti meg az emberi jogokat. Megfosztja a kislányokat a gyerekkoruktól, a tanulás lehetőségétől, a szabad párválasztástól és belekényszeríti őket egy önmaguk által nem befolyásolható és irányítható élethelyzetbe. S hogy még miatt ítélendő el a gyermekházasság? A fiatal lányok egészségügyi kockázatokkal, a korai terhesség és szülés veszélyeivel, komplikációival is szembetalálhatják magukat, illetve mindezek rányomják a bélyegüket az egész életükre.

A kampány október 11-én a Lánygyermekek világnapján azzal csúcsosodott ki, hogy egy templomban Thea és 37 éves vőlegénye részt vettek az esküvői szertartáson, ahol több száz tiltakozó jelenlétében a házasság természetesen nem valósult meg. A ceremónián részt vett a bangladesi Shahida Akhter Shorna, akit 14 évesen szintén gyermekházasságba akartak kényszeríteni. Neki akkor sikerült meggyőzni a szüleit, s a most 18 éves lány azon munkálkodik, hogy hazájában sikerüljön megakadályozni a fiatal lányok férjhez adását.A Plan International honlapján Maja Bergström, aki Thea, a gyermek menyasszony szerepét játszotta, mesél arról, milyen is volt átélni ezt a szerepet, s azt kívánja minden kislánynak, hogy járhassanak iskolába, játszhassanak a barátaikkal, egyszóval lehessenek valóban kislányok.

A Plan International kampánya arra igyekszik felhívni az országok vezetőinek illetve az embereknek a figyelmét, hogy a harmadik világ országaiban az éhezésen, a kedvezőtlen életkörülményeken túl más komoly és égető problémával is szembe kell nézni, illetve azokat megfelelően kezelni.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2019.3.7.    31


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11