Gyermekházasságok


Oriskó Renáta  2014.11.3. 3:20

Tizenkét éves vagyok és egy hónap múlva férjhez megyek - jelent meg pár héttel ezelőtt a hír egy norvég kislány blogján.

„Thea vagyok, 12 éves és egy hónap múlva férjhez megyek.” A „bejelentés” egy norvég kislány blogján jelent meg pár héttel ezelőtt. Thea blogjában dokumentálta az esküvői előkészületeket, képeket töltött fel magáról és 37 éves vőlegényéről, mindezt megosztva a nagy nyilvánossággal. A blog hatalmas visszhangot kapott, a bejegyzések futótűzként terjedtek az interneten. Az olvasók a rendőrségen és a gyámügyön tettek feljelentést, valamint a Facebookon és a Twitteren is lehetett csatlakozni a tiltakozókhoz.


Mégis hogy lehetséges mindez a 21. században, ráadásul Európában, Norvégiában?

Mint kiderült, a blog a Plan International által kezdeményezett kampány része volt, amely a világban történő gyermekházasságokra hivatott ráirányítani a figyelmet. Arra hogy naponta 39 000 kislányt kényszerítenek házasságra akaratukon kívül. A gyermekházasság bár globális probléma, elterjedtségét tekintve eltér az egyes országokban. Az UNICEF által végzett statisztikák azt mutatják, hogy a legtöbb gyermekházasság Afrika szubszaharai országaiban és Dél-Ázsiában köttetik.

A nyugati társadalmakban a házasság normál esetben két felnőtt, érett ember kapcsolatának, szabad akaratukból történő megerősítése. A házasság megítélése, a párválasztás kérdése azonban kultúránként változik, befolyásolják az adott nép tradíciói, a fennálló társadalmi rendek, az ott uralkodó életkörülmények. A már említett országokban, bár törvény tiltja, mégis általános szokásnak számít a leánygyermekek korai kiházasítása.

A gyerekházasságok hátterében a szegénység, a nemek közötti egyenlőtlenség és a régi hagyományok állnak, éppen ezért a leggyakoribbak a harmadik világ országaiban. A családok a költségek csökkentése miatt is korán férjhez adják lányaikat, hiszen a feleséget már a férjnek kell eltartania. Egyes kultúrákban pedig a fiatal lányokért a jóval idősebb férj pénzt is ad a családnak, amely szintén kellő vonzerővel bír, figyelembe véve a fejlődő országok életkörülményeit. A család tehát hogy pénzhez jusson, illetve eggyel kevesebb éhes szájat kelljen etetnie, valamint hogy továbbvigye és ápolja a törzsi hagyományokat, vallási szokásokat, a fiatal lányt mielőbb kiházasítja.


A gyerekházasság alapjaiban sérti meg az emberi jogokat. Megfosztja a kislányokat a gyerekkoruktól, a tanulás lehetőségétől, a szabad párválasztástól és belekényszeríti őket egy önmaguk által nem befolyásolható és irányítható élethelyzetbe. S hogy még miatt ítélendő el a gyermekházasság? A fiatal lányok egészségügyi kockázatokkal, a korai terhesség és szülés veszélyeivel, komplikációival is szembetalálhatják magukat, illetve mindezek rányomják a bélyegüket az egész életükre.

A kampány október 11-én a Lánygyermekek világnapján azzal csúcsosodott ki, hogy egy templomban Thea és 37 éves vőlegénye részt vettek az esküvői szertartáson, ahol több száz tiltakozó jelenlétében a házasság természetesen nem valósult meg. A ceremónián részt vett a bangladesi Shahida Akhter Shorna, akit 14 évesen szintén gyermekházasságba akartak kényszeríteni. Neki akkor sikerült meggyőzni a szüleit, s a most 18 éves lány azon munkálkodik, hogy hazájában sikerüljön megakadályozni a fiatal lányok férjhez adását.A Plan International honlapján Maja Bergström, aki Thea, a gyermek menyasszony szerepét játszotta, mesél arról, milyen is volt átélni ezt a szerepet, s azt kívánja minden kislánynak, hogy járhassanak iskolába, játszhassanak a barátaikkal, egyszóval lehessenek valóban kislányok.

A Plan International kampánya arra igyekszik felhívni az országok vezetőinek illetve az embereknek a figyelmét, hogy a harmadik világ országaiban az éhezésen, a kedvezőtlen életkörülményeken túl más komoly és égető problémával is szembe kell nézni, illetve azokat megfelelően kezelni.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6


Az utolsó „boszorkány”

Jády Mónika

A svájci Glarusban fényinstallációval, valamint irodalom- és kultúrtörténeti körúttal emlékeznek a több mint 200 éve kivégzett Anna Göldire.

2019.9.7.    22


Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15