Ki vagyok én?


Nagy Erika  2009.9.4. 8:11

Hetek óta azon tűnődöm, hogy ki is vagyok én valójában? Azon, hogy ismerem-e magam eléggé...

...ugyanis mostanában mindenki jobban tudja, mi lenne jó nekem, mit hogyan kéne tennem, s miként nem. Ennek okán azon is tűnődöm, hogy a munkám ér-e annyit, hogy reggelente érdemes legyen útnak indulnom, vagy hogy vannak-e olyan jogaim, mint egy férfinak? Itt egy kicsit megállok, mivel annyi mindenen töprengek, hogy már saját magam sem tudom követni.

Először is: miért pont nekem magyarázzák azt, hogy szívvel kell dolgozni és nem ésszel, mert akkor a munka nem nyomja a vállamat. Nekem, aki mosollyal az arcomon indulok és érek a munkahelyemre, s így felvetődik kollégáimban a kérdés reggelente, hogy nem szedtem-e be valami serkentőt, mert az lehetetlen, hogy valaki a hét minden napján vidáman és lelkesen nyisson ajtót a második otthonába.

S miért van az, hogy, amikor hivatalos ügyet akarok intézni, a képembe vágják, ácsi, ez nem így működik! Én csak egy másodrendű állampolgár vagyok, aki a férje után kullog. Hivatalosan!

Mert: vaskos borítékban levelet hozott a postás. Gázelszámolás. Senki sem örül neki, hacsak nem jár vissza pénz. Nekünk járt, volt is öröm az arcunkon. Nem sokáig. Ugyanis egy perc alatt lehervadt az arcomról, mikor közölték velem, nincs jogom ahhoz, hogy felemeltessem a havi előleget, melyet megkérdezésünk nélkül csökkentettek. „Miért?” – kérdeztem értetlen tekintettel. „Mert, a férje neve szerepel, mint fogyasztó.” S akkor ki vagyok én? Egy közös kasszából számlát megfizető egyén, mert, ugye a pénz jöhet, azzal nincs is baj, de állj, többet ne…! Mert a baj ott kezdődik, ha a feleség arra a szörnyűségre vetemedik, hogy hivatalos ügyet akar intézni a családfő helyett. Nem, arra nincs joga, még csak az kellene! Legyen az gáz-, villany-, telefonszámla, egyre megy. Summa summarum, a nő tanulja meg, hol a helye, meg azt is, hogy nem méltó arra, hogy a férje neve mellett megjelöljék az ő nevét is. Még aprócska, halvány tintával írt betűkkel sem. Még akkor sem, ha az építkezési engedélyen mind a kettő szerepel.

Ez az eset is bizonyítja, nálunk a nők hivatalosan is csak a férfiak után kullognak. Csak az bosszant, hogy ez senkinek sem szúrja a szemét. Csak engem bosszant ilyen rettenetesen, hogy eltipornak, és megaláznak? Mert ugye azt senki sem vitatja, hogy a helyzet megalázó?

Rám nézve mindenképpen…Hozzászólások

Anna, 04. 09. 2009 22:03:41
Igen, sajnos ez eleg szomoru hogy igy van. Az meg szomrubb, hogy senkinek nem szur szemet. Vagy lehet szemet szur, de vajon lehet-e valamit ellene tenni??
@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31