Lányok az utcán


Tompa Orsolya  2014.3.7. 2:56

Ott állnak minden nap az út szélén...

Egyetemista lévén óhatatlanul is használnom kell a tömegközlekedést. Jó esetben naponta kétszer teszem meg ugyanazt az utat. Minden reggel és az óráim után kiállok a legközelebbi buszmegállóba, és várok. Arra a buszra várok, ami visszavisz a belvárosba, és amiből sok érdekes embert láthatok, amint az utcákon járkálnak.
A busz persze szokás szerint késik.
Amikor megérkezik, felszállok és várom az indulást. Majdnem mindig ugyanazokkal az emberekkel utazom, mégsem ők az érdekesek, hanem azok, akiket a buszból látok. Naponta haladunk el egy nagy erdős rész mellett, ahol lányok, nők árulják testüket, bájaikat. Ott állnak minden nap az út szélén. Agyonsminkelve, miniruhában, tűsarkúban, amiben majd´ kitörik a lábukat, csábos mosolyukat felvillantják, hogy megállítsanak néhány autóst, hiszen, ha valaki futtatja őket, akkor nem lehet ott csak úgy téblábolni. Várják a kuncsaftokat, legyen az autós, kerékpáros, gyalogos, idős, vagy fiatal – nem számít. A lényeg, hogy fizessen a szolgáltatásaiért.

Mindnyájunkban sokszor felmerül a kérdés: „Miért éppen ezt?” Nyilván vannak, akiket abszolút nem érdekel, de akikben van legalább egy kevéske egészséges kíváncsiság, azok – ha nyíltan nem is mondják ki – kíváncsiak a válaszra. Ez pedig többféle lehet. Vannak, akiket rákényszerítenek, vannak, akiket a megélhetés és az életben maradás motivál. Vannak, akik szimplán jó bulinak tartják. Vannak, akik idővel megbánják, de akkor, abban a pillanatban jó ötletnek tűnt. Vannak, akik pedig sohasem bánják meg, sőt (!), még élvezik is.

A prostitúció nem egy életcél. Bár tény, hogy jó kereseti lehetőség, de meddig lehet bírni? Ki az, aki örömét leli abban, hogy télen odakint fagyoskodjon a hidegben, vagy nyáron megsüljön a forróságban? Pénzért és egy-egy gyors menetért cserébe, amit nem biztos, hogy élvezni is fog. Nem is beszélve arról a rengeteg megaláztatásról és a fájdalmakról, ami nap, mint nap éri őket. Nem csak a fizikai fájdalmakra kell gondolni, hiszen azok szerencsés esetben begyógyulnak – hanem a lelki sérülésekre. Azokkal mi lesz? Ki gyógyítja be őket? Talán az idő? Meglehet. De azok, akik ezt az életet választják, valószínűleg tisztában vannak a következményekkel, és a velejárókkal.

Mindenesetre nem hiszem, hogy könnyű abbahagyni, de elkezdeni sem. Bár vannak, akiknek az elkezdés könnyebben megy. Egy biztos: örök foltot hagy annak az életén, aki egyszer belevág.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2019.3.7.    31


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24