Mama


Nagy Erika  2010.9.6. 4:44

Családi ebéd, szombat délben. Papa, mama, gyerekek, szóval mindenki az asztalnál ül, és jóízűen falatoznak.

A családfő élvezettel rágja a pirosra sült kacsa húsát, néha meg-megjegyezve asszonyának: „Finom, már tudsz kacsát sütni!” Ez nagy dicséret, az asszony kicsit ki is húzza magát. Nem sokáig. Mert midőn a férj újabb falatot keres a tálon, azért csak odaszúrja, hogy: „Nem találom, amit keresek, anya nem így szokta feldarabolni!“

Hoppá! Akkor most mi van? Anya csak egy van, ezt mindenki tudja. Senki sem pótolhatja. De aki így kötődik az anyjához, az soha ne nősüljön meg, hanem élvezze egy életen át az anya törődését, főzési tudományát. Vagy legalább is addig, amíg annak van ereje ahhoz, hogy elkényeztetett gyermeke szolgája legyen. Iszonyatos érzés egy asszonynak, vagy akár a férfinak, hogy örökké az anyós-após árnyékában kell élnie…!

Egy biztos, ha én egyszer valaha az életben meghallom azt az asztalnál, hogy valamelyik fiam ezt, vagy csak hasonlót is mond a párjának, elbeszélgetek vele. Ugyanis, ahány ház, annyi szokás. Ezt még az őseink is tudták. Akkor meg miért várjuk el a feleségeinktől és férjeinktől, hogy úgy viselkedjenek, olyan szokásokat vegyenek fel, amelyek idegenek tőlük? Miért nem lehet egy új ízre, darabolási technikára azt mondani, ez remek! S hogy mit lehet ilyenkor tenni vagy mondani? Talán annyit, hogy ha ennyire nem felel meg, akkor legközelebb nem csinálom meg az ominózus ételt, és akkor nincs vita, nincs kötekedés, sértődés. Tanácsot lehet adni, de az nem jelenti azt, hogy egy szülő mindig mindent jól cselekedett.

Meg kell tanulni értékelni azt, hogy meleg étel kerül az asztalra. Lehetne másképpen is, mondjuk, úgy, hogy a férj hazamegy a munkából, éhesen, mint két jól kifejlett farkas, és amikor várja, hogy étel kerüljön a tányérba, de helyette ezzel kénytelen beérni: „Ma nem főztem, mert a hűtőszekrényt takarítottam.“ S a férj, mert üres gyomra hangosan korog, leüt pár tojást és megsüti. Szó és szemrehányás nélkül. Talán azért, mert tiszteli azt asszonyában, hogy egész nap a frigót takarította, de az is lehet, hogy ő ezt már megszokta, s talán az édesanyja is ekképp idomította.

Ugye, hogy igaz, miszerint minden háznál más a szokás?Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2020.3.19.    26


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6


Az utolsó „boszorkány”

Jády Mónika

A svájci Glarusban fényinstallációval, valamint irodalom- és kultúrtörténeti körúttal emlékeznek a több mint 200 éve kivégzett Anna Göldire.

2019.9.7.    22


Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9