Minden nő szép


Póda Erzsébet  2015.2.20. 2:45

Órákat töltünk el azzal, hogy valamennyire hasonlítsunk a képhez, amely az utcára lépve azonnal a szemünkbe vág.

Naomi Wolf híres könyvében A szépség kultuszában lerántja a leplet arról, hogyan befolyásolja hétköznapi életünket ez a hamis mítosz, hogyan köt bennünket gúzsba, hogyan okoz lelki traumát, és miként korlátozza és rombolja a nők személyiségét. Az élet minden szféráját áthatja: a családi életet, a munkát, a kultúrát, a szexualitást. Éhezésre, önkínzásra, vagy állandó lelkiismeret-furdalásra kényszeríti a nőket.


Ez árad a reklámokból, a médiából, és mindenhol utolér bennünket: az utcákon, a bevásárlóközpontokban, az éttermekben, a kávéházakban, az otthonunkban.
A nem létező tökéletes nő!
A nőkről alkotott „tökéletesen” hamis képek zavart keltenek a női identitásban. Tönkreteszik a nők önértékelését, önbecsülését és önbizalmát. Hiszen mit látunk? Hibátlanul sima bőrt, tökéletesen (persze művileg) alakított női testet, szimmetrikus arcot.
Bár mindegyikünk tudja, hogy az igazi nő nem ilyen, ezek a képek mégis olyan mélyen ivódnak a tudatunkba, hogy nincs köztünk, aki elégedett lenne magával úgy, ahogyan van. Diétázunk (sikeresen vagy sikertelenül), nem eszünk cukrot, csak végső elkeseredésünkben, úgy kapaszkodunk a paleolit étrendbe, mint fuldokló a mentőövbe, konditerembe járunk, sminkelünk, és divatszínekre festetjük a hajunkat. Órákat töltünk el azzal, hogy legalább valamennyire hasonlítsunk ahhoz a képhez, amely képernyőt bekapcsolva vagy az utcára lépve azonnal a szemünkbe vág. Közben eszünkbe sem jut, hogy a bizonytalansággal töltött időnket mennyi más, hasznos dologra, tevékenységre válthatnánk.


A nők nagy táborában különleges helyet foglalnak el a kismamák is, amelyek szervezete a terhesség alatt hatalmas változáson megy keresztül. Oda a feszes test, a sima bőr! A hastájékon, a combokon és a derékon megjelennek a striák – hiába kenik rá a különböző készítmények tucatjait, amitől állítólag a striák ki sem alakulnak vagy elmúlnak. A természet fittyet hány a kozmetikaiparra. Vannak ugyan eredmények, a terhesség azonban a legtöbb esetben nyomokat hagy a nő testén. És ez így van rendjén!

Jade Beall fotográfus gondolt egy nagyot, és úgy döntött, fotósorozatával ellensúlyozza a plakátszépséget. Szülés utáni kismamákat mutat be, egészséges valóságukban. Arra összpontosít, hogy vegyük észre, milyen gyönyörűek ezek a nők a természetességükben! Kövérek és soványak, alacsonyak és magasak, fiatalabbak és idősebbek, akik mindannyian büszkén viselik testükön a várandósság, az anyává válás csodálatos jeleit.


Jade Beall célja, hogy újraépítse a nők önbecsülését egy olyan társadalomban, amelyben a külvilág egyfolytában a nők elbizonytalanítását célozza meg. Arra törekszik, hogy megértsük, felesleges szenvednünk a testünk miatt, és arra inspirál, hogy fogadjuk el magunkat olyannak, amilyenek vagyunk.
Hiszen minden nő úgy szép, ahogy van!

Fotói nagy vitát váltottak ki a közösségi hálón, néhány meztelen fényképét el is távolították. Őt azonban ez nem akadályozza meg abban, hogy folytassa küzdelmét azért, hogy a jövő generáció lányai és asszonyai szeressék és becsüljék önmagukat. Mi pedig csak támogatni tudjuk őt a csodálatos és emberséges tevékenységében!

Fotók: www.boredpanda.comHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2017.11.25.    5


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    13


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    14


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24


Átlagos lányok

Póda Erzsébet

Úgy vagyunk szépek, ahogyan természetesen vagyunk.

2017.2.8.    18


Figyelem, bérszakadék!

Kabók Zita

A franciaországi nők idén úgy döntöttek, felhívják a figyelmet egy időpontra, egy fontos témára.

2016.11.17.    6


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának, mint mondjuk másfél évvel ezelőtt.

2016.10.17.  16    14


Komfortzónában

Molnár Andrea

Mi, emberek, folyton önigazolást keresünk.

2016.9.21.    18