Minden nő szép


Póda Erzsébet  2015.2.20. 2:45

Órákat töltünk el azzal, hogy valamennyire hasonlítsunk a képhez, amely az utcára lépve azonnal a szemünkbe vág.

Naomi Wolf híres könyvében A szépség kultuszában lerántja a leplet arról, hogyan befolyásolja hétköznapi életünket ez a hamis mítosz, hogyan köt bennünket gúzsba, hogyan okoz lelki traumát, és miként korlátozza és rombolja a nők személyiségét. Az élet minden szféráját áthatja: a családi életet, a munkát, a kultúrát, a szexualitást. Éhezésre, önkínzásra, vagy állandó lelkiismeret-furdalásra kényszeríti a nőket.


Ez árad a reklámokból, a médiából, és mindenhol utolér bennünket: az utcákon, a bevásárlóközpontokban, az éttermekben, a kávéházakban, az otthonunkban.
A nem létező tökéletes nő!
A nőkről alkotott „tökéletesen” hamis képek zavart keltenek a női identitásban. Tönkreteszik a nők önértékelését, önbecsülését és önbizalmát. Hiszen mit látunk? Hibátlanul sima bőrt, tökéletesen (persze művileg) alakított női testet, szimmetrikus arcot.
Bár mindegyikünk tudja, hogy az igazi nő nem ilyen, ezek a képek mégis olyan mélyen ivódnak a tudatunkba, hogy nincs köztünk, aki elégedett lenne magával úgy, ahogyan van. Diétázunk (sikeresen vagy sikertelenül), nem eszünk cukrot, csak végső elkeseredésünkben, úgy kapaszkodunk a paleolit étrendbe, mint fuldokló a mentőövbe, konditerembe járunk, sminkelünk, és divatszínekre festetjük a hajunkat. Órákat töltünk el azzal, hogy legalább valamennyire hasonlítsunk ahhoz a képhez, amely képernyőt bekapcsolva vagy az utcára lépve azonnal a szemünkbe vág. Közben eszünkbe sem jut, hogy a bizonytalansággal töltött időnket mennyi más, hasznos dologra, tevékenységre válthatnánk.


A nők nagy táborában különleges helyet foglalnak el a kismamák is, amelyek szervezete a terhesség alatt hatalmas változáson megy keresztül. Oda a feszes test, a sima bőr! A hastájékon, a combokon és a derékon megjelennek a striák – hiába kenik rá a különböző készítmények tucatjait, amitől állítólag a striák ki sem alakulnak vagy elmúlnak. A természet fittyet hány a kozmetikaiparra. Vannak ugyan eredmények, a terhesség azonban a legtöbb esetben nyomokat hagy a nő testén. És ez így van rendjén!

Jade Beall fotográfus gondolt egy nagyot, és úgy döntött, fotósorozatával ellensúlyozza a plakátszépséget. Szülés utáni kismamákat mutat be, egészséges valóságukban. Arra összpontosít, hogy vegyük észre, milyen gyönyörűek ezek a nők a természetességükben! Kövérek és soványak, alacsonyak és magasak, fiatalabbak és idősebbek, akik mindannyian büszkén viselik testükön a várandósság, az anyává válás csodálatos jeleit.


Jade Beall célja, hogy újraépítse a nők önbecsülését egy olyan társadalomban, amelyben a külvilág egyfolytában a nők elbizonytalanítását célozza meg. Arra törekszik, hogy megértsük, felesleges szenvednünk a testünk miatt, és arra inspirál, hogy fogadjuk el magunkat olyannak, amilyenek vagyunk.
Hiszen minden nő úgy szép, ahogy van!

Fotói nagy vitát váltottak ki a közösségi hálón, néhány meztelen fényképét el is távolították. Őt azonban ez nem akadályozza meg abban, hogy folytassa küzdelmét azért, hogy a jövő generáció lányai és asszonyai szeressék és becsüljék önmagukat. Mi pedig csak támogatni tudjuk őt a csodálatos és emberséges tevékenységében!

Fotók: www.boredpanda.comHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6


Az utolsó „boszorkány”

Jády Mónika

A svájci Glarusban fényinstallációval, valamint irodalom- és kultúrtörténeti körúttal emlékeznek a több mint 200 éve kivégzett Anna Göldire.

2019.9.7.    22


Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9