Minden testalkat szép


Oriskó Renáta  2015.2.27. 2:59

Ezt az állítást hivatott alátámasztani egy új reklámkampány, amely a valódi szépségre helyezi a hangsúlyt.

A tökéletes alakot övező irreális elvárásoknak „hála” a nők nagy része elégedetlen saját testével. Talán velünk is előfordult, hogy azért nem mentünk strandra vagy uszodába, mert azt éreztük, nem vagyunk olyan vékonyak, mint egy Victoria Secret modell.

Ez ellen lépett fel reklámkampányával a ModCloth internetes áruház, amely azt akarja bebizonyítani, hogy testünk egész évben „fürdőruha-kész”. A kampány a legújabb fürdőruha trendeket mutatja be hús-vér nőkön, akik közül egyik sem hosszú lábú, kifutóra termett nő vagy épp nagyreményű plus-size modell. Ehelyett a képeken a cég egyik társalapítója és az alkalmazottak egy része látható teljesen photoshopmentesen.


Susan Koger, a ModCloth társalapítója azt mondja, bár szereti a divatot, nem ért egyet azzal az üzenettel, amit a divatipar közvetít a lányok felé, hogy egy irreális és elérhetetlen szépségideálnak feleljenek meg. Susan a reklámkampány fő mondanivalójának azt tartja, hogy a női test egy csoda, amit semmiképp sem szabad szégyellni.

A ModCloth 2002-es indulása óta elérhetővé teszi a divatos megjelenést minden testalkatú nő számára. A vállalat 2014-ben csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely arra szólítja fel a cégeket, hogy kerüljék a képek digitális változtatását. Természetesen az internetes áruház megtehette volna azt, hogy profi modelleket kér fel a fürdőruhák bemutatására. Azzal azonban elveszett volna a kampány valódi üzenete, mégpedig az, hogy a képeken látható hölgyek, bármilyen is a testalkatuk, mind egytől egyig gyönyörűek.


A nyár közeledtével a magazinokat elárasztják a bikinis címlapfotók, ahol a modellek tökéletes, hibátlan alakkal pózolnak. Nők ezrei pedig ezzel párhuzamosan önsanyargató fogyókúrába kezdenek, hogy elérjék az áhított, tökéletesnek tartott bikinialakot. A ModCloth kampánya szembe megy azzal a nézettel és elvárással, hogy csak a vékony test tökéletes. A képeken igazi nők szerepelnek, tele önbizalommal, magabiztossággal, akik mosolyogva, vidáman vállalják alakjukat.
A ModCloth kampánya példaértékű. Rámutat arra, hogy testünk nem szégyellnivaló, még akkor sem, ha épp az aktuális trendek mást tekintenek ideálisnak. Hogy egy hús-vér, teltebb nő is lehet gyönyörű. Hogy photoshop és retus nélkül is születnek csodás fotók. A fő üzenet pedig az, amit az egyik résztvevő, Dominique Valentine fogalmazott meg: „Nőként meg kell tanulnunk elfogadni és szeretni saját testüket, és tudatosítanunk azt, hogy boldogságunkat nem a ruhaméretünk határozza meg”.


Forrás: www.takepart.com/photosHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2019.3.7.    31


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24