Minden testalkat szép


Oriskó Renáta  2015.2.27. 2:59

Ezt az állítást hivatott alátámasztani egy új reklámkampány, amely a valódi szépségre helyezi a hangsúlyt.

A tökéletes alakot övező irreális elvárásoknak „hála” a nők nagy része elégedetlen saját testével. Talán velünk is előfordult, hogy azért nem mentünk strandra vagy uszodába, mert azt éreztük, nem vagyunk olyan vékonyak, mint egy Victoria Secret modell.

Ez ellen lépett fel reklámkampányával a ModCloth internetes áruház, amely azt akarja bebizonyítani, hogy testünk egész évben „fürdőruha-kész”. A kampány a legújabb fürdőruha trendeket mutatja be hús-vér nőkön, akik közül egyik sem hosszú lábú, kifutóra termett nő vagy épp nagyreményű plus-size modell. Ehelyett a képeken a cég egyik társalapítója és az alkalmazottak egy része látható teljesen photoshopmentesen.


Susan Koger, a ModCloth társalapítója azt mondja, bár szereti a divatot, nem ért egyet azzal az üzenettel, amit a divatipar közvetít a lányok felé, hogy egy irreális és elérhetetlen szépségideálnak feleljenek meg. Susan a reklámkampány fő mondanivalójának azt tartja, hogy a női test egy csoda, amit semmiképp sem szabad szégyellni.

A ModCloth 2002-es indulása óta elérhetővé teszi a divatos megjelenést minden testalkatú nő számára. A vállalat 2014-ben csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely arra szólítja fel a cégeket, hogy kerüljék a képek digitális változtatását. Természetesen az internetes áruház megtehette volna azt, hogy profi modelleket kér fel a fürdőruhák bemutatására. Azzal azonban elveszett volna a kampány valódi üzenete, mégpedig az, hogy a képeken látható hölgyek, bármilyen is a testalkatuk, mind egytől egyig gyönyörűek.


A nyár közeledtével a magazinokat elárasztják a bikinis címlapfotók, ahol a modellek tökéletes, hibátlan alakkal pózolnak. Nők ezrei pedig ezzel párhuzamosan önsanyargató fogyókúrába kezdenek, hogy elérjék az áhított, tökéletesnek tartott bikinialakot. A ModCloth kampánya szembe megy azzal a nézettel és elvárással, hogy csak a vékony test tökéletes. A képeken igazi nők szerepelnek, tele önbizalommal, magabiztossággal, akik mosolyogva, vidáman vállalják alakjukat.
A ModCloth kampánya példaértékű. Rámutat arra, hogy testünk nem szégyellnivaló, még akkor sem, ha épp az aktuális trendek mást tekintenek ideálisnak. Hogy egy hús-vér, teltebb nő is lehet gyönyörű. Hogy photoshop és retus nélkül is születnek csodás fotók. A fő üzenet pedig az, amit az egyik résztvevő, Dominique Valentine fogalmazott meg: „Nőként meg kell tanulnunk elfogadni és szeretni saját testüket, és tudatosítanunk azt, hogy boldogságunkat nem a ruhaméretünk határozza meg”.


Forrás: www.takepart.com/photos



Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6


Az utolsó „boszorkány”

Jády Mónika

A svájci Glarusban fényinstallációval, valamint irodalom- és kultúrtörténeti körúttal emlékeznek a több mint 200 éve kivégzett Anna Göldire.

2019.9.7.    22


Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15