Muzulmán női istentisztelet


Molnár Miriam  2005.4.11. 15:56

Két érdekes istentiszteletet tartogatott az előző hónap az iszlám hívők számára az Egyesült Államok keleti partján.

Az egyikre New Yorkban, a másikra pedig Bostonban került sor, és érdekességük abban rejlik, hogy nők(!) celebrálták. A tradicionalisták szerint nők csak nők által látogatott istentiszteletet vezethetnek le, ezenkívül otthonuk zártságában felügyelhetik kétnemű gyermekeik imáit.

Meglepő volt az is, hogy ezek az istentiszteletek nem moszkokban folytatták le, hanem, az egyiket például a New York-i Szent János katedrálisban. Egy moszk sem vállalta New Yorkban azt az Amina Wadud vezette női csoportot, amely szembe mert szállni az ortodox muszlimokkal, és ki merte jelenteni, hogy a Korán sehol sem mondja azt, hogy nők nem vezethetnek istentiszteletet. Wadud, aki „magányos akadémikus”-nak mondja magát, Virginia államban él és tanít, öt gyermek anyja. Ö az első nő, aki könyvet írt a Korán értelmezéséről.

Az említett istentiszteletek másik érdekesség az volt, hogy a nők a férfiak mellett álltak, és nem mögöttük, ahogy a szokás diktálná. (A szokás szerint a nők láthatják a férfiakat ima közben, de a férfiak nem láthatják a nőket.) Az Amina Wadud által vezetett imán kb. 50 nő és 30 férfi vett részt és a nők feje nem volt letakarva – egy újabb eltérés a szokásoktól.

Mindkét eseményről több tudósítás is készült, és szinte valamennyi média foglalkozott vele. A két nő, akik az imákat vezették, az imák előtt és után fenyegető leveleket kaptak. A helyszínen több „ellentüntető” a Korán-t és a Sunna-t idézte, amely -- szerintük -- tiltja azt, ami éppen történt.

Amina Wadud-ot az ima utáni reggelen hallottam beszélni az egyik helyi rádióállomáson. Nagyon okosnak, kedvesnek és eltökéltnek tűnt. Az ellentábor nagy számban képviseltette magát a betelefonálók között, Wadud pedig türelmesen magyarázott és nem reagált a támadásokra.

Leginkább azon lepődtem meg, hogy az iszlám egyes magyarázatai szerint azért nem szabad a férfiaknak és nőknek együtt imádkozni, mert a férfiakat zavarja a nők látványa. Ugyanezért kell a nőknek minden testrészüket eltakarniuk, és arcukat fátyollal lefedniük, mert már az is kísértésbe viszi a férfiakat, ha egy női arcot vagy bokát látnak. Ha logikusan végiggondoljuk ezt a gondolatmenetet, oda jutunk, hogy ha a férfiak ennyire nem bírnak magukkal és ilyen könnyen meg lehet zavarni hívői áhítatukat, akkor miért nem velük kell csinálni valamit, miért nem őket kell korlátozni valamivel…?

Írásunk a www.womensnews.org cikke alapján készült.Hozzászólások

Eva, 26. 04. 2005 23:04:06 hat igen
Szia noverkem! Gondolom, a forumot nagyon kevesen nezik, de talan Te ratalasz erre az uzenetre. Nagyon tetszett a cikk vegen az, hogy talan a ferfiakat kellene valamivel korlatozni, nem a noket. Belegondoltam, talan mivel is.... :)
@


A rovat további cikkei

Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2019.3.7.    31


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24