Muzulmán női istentisztelet


Molnár Miriam  2005.4.11. 15:56

Két érdekes istentiszteletet tartogatott az előző hónap az iszlám hívők számára az Egyesült Államok keleti partján.

Az egyikre New Yorkban, a másikra pedig Bostonban került sor, és érdekességük abban rejlik, hogy nők(!) celebrálták. A tradicionalisták szerint nők csak nők által látogatott istentiszteletet vezethetnek le, ezenkívül otthonuk zártságában felügyelhetik kétnemű gyermekeik imáit.

Meglepő volt az is, hogy ezek az istentiszteletek nem moszkokban folytatták le, hanem, az egyiket például a New York-i Szent János katedrálisban. Egy moszk sem vállalta New Yorkban azt az Amina Wadud vezette női csoportot, amely szembe mert szállni az ortodox muszlimokkal, és ki merte jelenteni, hogy a Korán sehol sem mondja azt, hogy nők nem vezethetnek istentiszteletet. Wadud, aki „magányos akadémikus”-nak mondja magát, Virginia államban él és tanít, öt gyermek anyja. Ö az első nő, aki könyvet írt a Korán értelmezéséről.

Az említett istentiszteletek másik érdekesség az volt, hogy a nők a férfiak mellett álltak, és nem mögöttük, ahogy a szokás diktálná. (A szokás szerint a nők láthatják a férfiakat ima közben, de a férfiak nem láthatják a nőket.) Az Amina Wadud által vezetett imán kb. 50 nő és 30 férfi vett részt és a nők feje nem volt letakarva – egy újabb eltérés a szokásoktól.

Mindkét eseményről több tudósítás is készült, és szinte valamennyi média foglalkozott vele. A két nő, akik az imákat vezették, az imák előtt és után fenyegető leveleket kaptak. A helyszínen több „ellentüntető” a Korán-t és a Sunna-t idézte, amely -- szerintük -- tiltja azt, ami éppen történt.

Amina Wadud-ot az ima utáni reggelen hallottam beszélni az egyik helyi rádióállomáson. Nagyon okosnak, kedvesnek és eltökéltnek tűnt. Az ellentábor nagy számban képviseltette magát a betelefonálók között, Wadud pedig türelmesen magyarázott és nem reagált a támadásokra.

Leginkább azon lepődtem meg, hogy az iszlám egyes magyarázatai szerint azért nem szabad a férfiaknak és nőknek együtt imádkozni, mert a férfiakat zavarja a nők látványa. Ugyanezért kell a nőknek minden testrészüket eltakarniuk, és arcukat fátyollal lefedniük, mert már az is kísértésbe viszi a férfiakat, ha egy női arcot vagy bokát látnak. Ha logikusan végiggondoljuk ezt a gondolatmenetet, oda jutunk, hogy ha a férfiak ennyire nem bírnak magukkal és ilyen könnyen meg lehet zavarni hívői áhítatukat, akkor miért nem velük kell csinálni valamit, miért nem őket kell korlátozni valamivel…?

Írásunk a www.womensnews.org cikke alapján készült.Hozzászólások

Eva, 26. 04. 2005 23:04:06 hat igen
Szia noverkem! Gondolom, a forumot nagyon kevesen nezik, de talan Te ratalasz erre az uzenetre. Nagyon tetszett a cikk vegen az, hogy talan a ferfiakat kellene valamivel korlatozni, nem a noket. Belegondoltam, talan mivel is.... :)
@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31