Nők emlékei


Molnár Miriam  2006.3.6. 7:44

Van egy internetes női hírportál, amely a világ minden részéről tudósít a nőket érintő ügyekről.

A www.womensenews.org internetes női hírportál a világ minden részéről tudósít a nőket érintő ügyekről. 2006 február 27-én egy közép-erurópai projektről adtak hírt.

A Women’s Memory, (www.womensmemory.net) vagyis a Nők Emlékezete nevű projekt tíz évvel ezelőtt alakult a prágai Gender Studies szervezet által. A projekt keretén belül 1920 és 1960 között, a volt szovjet blokk államaiban született nők -- anyák, nagymamák, szomszédok, barátok, és kolléganők oral history-ját, vagyis szóban elmondott élettörténetét rögzítik a munkatársak.

Máig nyolc országból közel ötszáz nő történetét rögzítették, ami húszezer gépelt oldal jegyzetet és 17 könyvet jelent. És még messze a projekt vége! A történetek eredeti példányait az egyes országok hivatalos archívumaiban tárolják, és minden egyes történet másolata megtalálható a prágai Gender Studies központban is. Pavla Frydlová szerint, aki a prágai projekt koordinátora, a történetek elmondása személyesen is segít az alanyoknak: „--Sok esetben ez az első alkalom 17 év után – a rendszerváltás óta – hogy ezek a nők elmondhatják történeteiket.” – mondja.

Az idei év folyamán, a német, szlovák és a cseh Női Emlékezet projektek az Európai Nők és Dialógus elnevezésű találkozások sorozatát fogják kezdeményezni, amely keretén belül a női emancipációt fogják megvitatni, és az oral history történeteket a további kutatásra való buzdításnak szánják. A két és fél éves projektet az Európai Unió 216 ezer dollárral támogatja.

Csehország nem érdekelt a nők történetében, mondta Pavla Frydlová, mivel eddig hiába pályáztak kormányzati támogatásért, a projekt valahogy sosem felelt meg a kitűzött szabályoknak. Tavaly például hiába kértek, nem kaptak ezer dollárt a DVDk iskolákban való terjesztésére.

Pavla Frydlová arról álmodozik, hogy egy napon majd fizetett, teljes állású alkalmazott fogja irányítani a projektet. „--Tudatában vagyunk annak, milyen gazdag anyag van a kezünkben. Hogy a projekt olyan nagy és fontos legyen, amilyen lehetne, annak a kérdése, sikerül-e megfelelő pénzügyi támogatást találnunk.”Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2019.3.7.    31


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24