Nők emlékei


Molnár Miriam  2006.3.6. 7:44

Van egy internetes női hírportál, amely a világ minden részéről tudósít a nőket érintő ügyekről.

A www.womensenews.org internetes női hírportál a világ minden részéről tudósít a nőket érintő ügyekről. 2006 február 27-én egy közép-erurópai projektről adtak hírt.

A Women’s Memory, (www.womensmemory.net) vagyis a Nők Emlékezete nevű projekt tíz évvel ezelőtt alakult a prágai Gender Studies szervezet által. A projekt keretén belül 1920 és 1960 között, a volt szovjet blokk államaiban született nők -- anyák, nagymamák, szomszédok, barátok, és kolléganők oral history-ját, vagyis szóban elmondott élettörténetét rögzítik a munkatársak.

Máig nyolc országból közel ötszáz nő történetét rögzítették, ami húszezer gépelt oldal jegyzetet és 17 könyvet jelent. És még messze a projekt vége! A történetek eredeti példányait az egyes országok hivatalos archívumaiban tárolják, és minden egyes történet másolata megtalálható a prágai Gender Studies központban is. Pavla Frydlová szerint, aki a prágai projekt koordinátora, a történetek elmondása személyesen is segít az alanyoknak: „--Sok esetben ez az első alkalom 17 év után – a rendszerváltás óta – hogy ezek a nők elmondhatják történeteiket.” – mondja.

Az idei év folyamán, a német, szlovák és a cseh Női Emlékezet projektek az Európai Nők és Dialógus elnevezésű találkozások sorozatát fogják kezdeményezni, amely keretén belül a női emancipációt fogják megvitatni, és az oral history történeteket a további kutatásra való buzdításnak szánják. A két és fél éves projektet az Európai Unió 216 ezer dollárral támogatja.

Csehország nem érdekelt a nők történetében, mondta Pavla Frydlová, mivel eddig hiába pályáztak kormányzati támogatásért, a projekt valahogy sosem felelt meg a kitűzött szabályoknak. Tavaly például hiába kértek, nem kaptak ezer dollárt a DVDk iskolákban való terjesztésére.

Pavla Frydlová arról álmodozik, hogy egy napon majd fizetett, teljes állású alkalmazott fogja irányítani a projektet. „--Tudatában vagyunk annak, milyen gazdag anyag van a kezünkben. Hogy a projekt olyan nagy és fontos legyen, amilyen lehetne, annak a kérdése, sikerül-e megfelelő pénzügyi támogatást találnunk.”Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6


Az utolsó „boszorkány”

Jády Mónika

A svájci Glarusban fényinstallációval, valamint irodalom- és kultúrtörténeti körúttal emlékeznek a több mint 200 éve kivégzett Anna Göldire.

2019.9.7.    22


Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9