„Valósítsd meg önmagad!”


Oriskó Renáta  2014.5.6. 3:11

Egyre gyakrabban halljuk a fenti mondatot. De vajon mit jelent az önmegvalósítás egy nő életében?

A nő különböző szerepeket él meg élete során, legyen az a dolgozó nő szerepe, a társé, feleségé vagy az anyaszerep. Az egyes életszakaszokban más-más szerepek kerülnek előtérbe, így az önmegvalósítás területe is függhet az épp legmeghatározóbb szereptől, amelyben a nő próbálja megállni a helyét.

Az önmegvalósítás azt jelenti, hogy olyan dolgokat teszünk, olyasmivel foglalkozunk, ami boldoggá tesz minket. Azt veszem észre, hogy azok a nők igazán boldogok, akik azt teszik, amiben kiteljesedik a személyiségük. Lehet ez az élet bármely területe. Míg valaki a munkájában valósítja meg önmagát, addig más az anyaságban leli meg azt a feladatot, ami neki a legtöbbet jelenti. Megint más a szabadidejét tölti azzal, például egy kreatív hobbival, sportolással, egy tanfolyam látogatásával, önkéntes munkával, amelyben igazán önmaga lehet. Hiszen mindannyian mások vagyunk.


Anna sikeres a szakmájában, egy jó nevű cég vezető beosztású alkalmazottja. Presztízs, magas jövedelem, elismertség. Ki ne vágyna erre? Egy tea mellett meséli, mennyire szereti a munkáját, azonosulni tud a cég elveivel, nem érzi monotonnak a napi feladatokat, mégis hiányzik neki valami. Aztán hónapokig nem hallok felőle, biztos a sok munka, gondolom. Majd küld egy képet, meg még egyet meseszép táskákról. Találkozunk és leesik az állam, mikor megsúgja, hogy a táskákat ő varrta. A nagymamája régi varrógépe adta az ötletet. És látom rajta, hogy ami hiányzott, azt az űrt már megtöltötte valami.

Az önmegvalósítás lényege, hogy olyasvalamibe vágjunk bele, amely által személyiségünk kiteljesedhet, s azt érezhetjük, hogy jó úton járunk: olyasmivel foglalkozunk, ami igazán a boldogságunkat szolgálja. Amivel azt érezzük, hogy most önmagunkért teszünk valamit, amivel többé, jobbá válhatunk, s közben „játszva” érezzük jól magunkat. Emögött kell, hogy legyen egyfajta tudatosság: egy döntés, elhatározás, átgondoltság, amikor tudjuk azt, mit miért teszünk. Látjuk a kitűzött célt, s teszünk érte.

Az önmegvalósítás egy életen át tartó folyamat. Igaz, mást jelenthet egy pályakezdőnek, mást egy dolgozó nőnek, mást egy anyának, mást egy idősebbnek – de a lényeg ugyanaz. Mégpedig az, hogy önmagunkért teszünk valamit, nincs megfelelési kényszer, elvárás. Merjünk álmodni, lépni, megvalósítani, hiszen az önmegvalósítás és a boldogság kéz a kézben járnak! És igen, Anna azóta serényen varrja és árulja a szebbnél szebb táskákat.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24


Átlagos lányok

Póda Erzsébet

Úgy vagyunk szépek, ahogyan természetesen vagyunk.

2017.2.8.    18