„Valósítsd meg önmagad!”


Oriskó Renáta  2014.5.6. 3:11

Egyre gyakrabban halljuk a fenti mondatot. De vajon mit jelent az önmegvalósítás egy nő életében?

A nő különböző szerepeket él meg élete során, legyen az a dolgozó nő szerepe, a társé, feleségé vagy az anyaszerep. Az egyes életszakaszokban más-más szerepek kerülnek előtérbe, így az önmegvalósítás területe is függhet az épp legmeghatározóbb szereptől, amelyben a nő próbálja megállni a helyét.

Az önmegvalósítás azt jelenti, hogy olyan dolgokat teszünk, olyasmivel foglalkozunk, ami boldoggá tesz minket. Azt veszem észre, hogy azok a nők igazán boldogok, akik azt teszik, amiben kiteljesedik a személyiségük. Lehet ez az élet bármely területe. Míg valaki a munkájában valósítja meg önmagát, addig más az anyaságban leli meg azt a feladatot, ami neki a legtöbbet jelenti. Megint más a szabadidejét tölti azzal, például egy kreatív hobbival, sportolással, egy tanfolyam látogatásával, önkéntes munkával, amelyben igazán önmaga lehet. Hiszen mindannyian mások vagyunk.


Anna sikeres a szakmájában, egy jó nevű cég vezető beosztású alkalmazottja. Presztízs, magas jövedelem, elismertség. Ki ne vágyna erre? Egy tea mellett meséli, mennyire szereti a munkáját, azonosulni tud a cég elveivel, nem érzi monotonnak a napi feladatokat, mégis hiányzik neki valami. Aztán hónapokig nem hallok felőle, biztos a sok munka, gondolom. Majd küld egy képet, meg még egyet meseszép táskákról. Találkozunk és leesik az állam, mikor megsúgja, hogy a táskákat ő varrta. A nagymamája régi varrógépe adta az ötletet. És látom rajta, hogy ami hiányzott, azt az űrt már megtöltötte valami.

Az önmegvalósítás lényege, hogy olyasvalamibe vágjunk bele, amely által személyiségünk kiteljesedhet, s azt érezhetjük, hogy jó úton járunk: olyasmivel foglalkozunk, ami igazán a boldogságunkat szolgálja. Amivel azt érezzük, hogy most önmagunkért teszünk valamit, amivel többé, jobbá válhatunk, s közben „játszva” érezzük jól magunkat. Emögött kell, hogy legyen egyfajta tudatosság: egy döntés, elhatározás, átgondoltság, amikor tudjuk azt, mit miért teszünk. Látjuk a kitűzött célt, s teszünk érte.

Az önmegvalósítás egy életen át tartó folyamat. Igaz, mást jelenthet egy pályakezdőnek, mást egy dolgozó nőnek, mást egy anyának, mást egy idősebbnek – de a lényeg ugyanaz. Mégpedig az, hogy önmagunkért teszünk valamit, nincs megfelelési kényszer, elvárás. Merjünk álmodni, lépni, megvalósítani, hiszen az önmegvalósítás és a boldogság kéz a kézben járnak! És igen, Anna azóta serényen varrja és árulja a szebbnél szebb táskákat.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6