Vöröslámpás negyed Indiában


Oriskó Renáta  2015.1.28. 2:03

Mi történik egy olyan helyen, ahol mindenféle ellenőrzés nélkül virágzik a prostitúció? Ennek járt utána Souvid Datta fotós, aki kilenc napot töltött Indiában.

Sonagachi, az indiai Kalkutta városának része, egyike a világ legnagyobb vöröslámpás negyedeinek. A környék az illegális bandahálózatáról, az emberkereskedőkről és az áldozatokról híres, illetve hírhedt. Ez az a hely, ahol a riportereket és az idegeneket erőszakos fenyegetésekkel tartják távol, ahol a politikusok és a rendőrök megvesztegethetők, s ahol becslések szerint 12 000 nő árulja a testét napi egy (!) dollárért. A szám elképesztő, s közülük sokan még a 18. életévüket sem töltötték be.

Az elmúlt harminc évben mindezek megfékezésére kevés kísérlet történt vagy azok mind kudarccal végződtek. Az állami és magán kezdeményezések kezdetben nem vették komolyan a kisstílű bűnözőket, s mostanra ellenőrizhetetlenné vált a helyzet. Annak ellenére, hogy napjainkban egyre fiatalabb áldozatokról hallani, az itt élőkre továbbra is a képmutatás, a közömbösség és a tudatlanság jellemző. Még a helyi média is szemet huny a valóság felett.


Souvid Datta a fotósorozattal a valóságot dokumentálta s egy komoly társadalmi problémára mutatott rá. Konkrétan arra, hogy Indiában több ezer fiatal nőt fosztanak meg a szabad döntés és véleménynyilvánítás jogától. És ami talán a legfontosabb célja a képeknek, felhívni a hétköznapi emberek figyelmét az igazságtalanságokra, és párbeszédre illetve cselekvésre ösztönözni őket.

*

India nem az egyetlen hely, ahol nőket, fiatal lányokat prostitúcióra kényszerítenek. Ezek a képek viszont az életfeltételek, körülmények és a nyomor miatt is megrázóak és megrendítőek. A képek nagy részén a lányok láthatóan nagyon fiatalok, akiket elraboltak, s arra kényszerítik őket, hogy pénzért árulják a testüket. Az ENSZ gyermekkereskedelemről, gyermekprostitúcióról és gyermekpornográfiáról szóló jelentése szerint kb. 1 millió azon gyermekek száma, akik az ázsiai szexkereskedelemnek estek áldozatául. Ez az adat és a fotósorozat is alátámasztja azt, hogy a közöny nem megoldás és a problémával foglalkozni kell.

Cikkünk az upworthy.com írása alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    13


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    14


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2017.2.27.    4


Átlagos lányok

Póda Erzsébet

Úgy vagyunk szépek, ahogyan természetesen vagyunk.

2017.2.8.    18


Figyelem, bérszakadék!

Kabók Zita

A franciaországi nők idén úgy döntöttek, felhívják a figyelmet egy időpontra, egy fontos témára.

2016.11.17.    6


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának, mint mondjuk másfél évvel ezelőtt.

2016.10.17.  16    14


Komfortzónában

Molnár Andrea

Mi, emberek, folyton önigazolást keresünk.

2016.9.21.    18