Vöröslámpás negyed Indiában


Oriskó Renáta  2015.1.28. 2:03

Mi történik egy olyan helyen, ahol mindenféle ellenőrzés nélkül virágzik a prostitúció? Ennek járt utána Souvid Datta fotós, aki kilenc napot töltött Indiában.

Sonagachi, az indiai Kalkutta városának része, egyike a világ legnagyobb vöröslámpás negyedeinek. A környék az illegális bandahálózatáról, az emberkereskedőkről és az áldozatokról híres, illetve hírhedt. Ez az a hely, ahol a riportereket és az idegeneket erőszakos fenyegetésekkel tartják távol, ahol a politikusok és a rendőrök megvesztegethetők, s ahol becslések szerint 12 000 nő árulja a testét napi egy (!) dollárért. A szám elképesztő, s közülük sokan még a 18. életévüket sem töltötték be.

Az elmúlt harminc évben mindezek megfékezésére kevés kísérlet történt vagy azok mind kudarccal végződtek. Az állami és magán kezdeményezések kezdetben nem vették komolyan a kisstílű bűnözőket, s mostanra ellenőrizhetetlenné vált a helyzet. Annak ellenére, hogy napjainkban egyre fiatalabb áldozatokról hallani, az itt élőkre továbbra is a képmutatás, a közömbösség és a tudatlanság jellemző. Még a helyi média is szemet huny a valóság felett.


Souvid Datta a fotósorozattal a valóságot dokumentálta s egy komoly társadalmi problémára mutatott rá. Konkrétan arra, hogy Indiában több ezer fiatal nőt fosztanak meg a szabad döntés és véleménynyilvánítás jogától. És ami talán a legfontosabb célja a képeknek, felhívni a hétköznapi emberek figyelmét az igazságtalanságokra, és párbeszédre illetve cselekvésre ösztönözni őket.

*

India nem az egyetlen hely, ahol nőket, fiatal lányokat prostitúcióra kényszerítenek. Ezek a képek viszont az életfeltételek, körülmények és a nyomor miatt is megrázóak és megrendítőek. A képek nagy részén a lányok láthatóan nagyon fiatalok, akiket elraboltak, s arra kényszerítik őket, hogy pénzért árulják a testüket. Az ENSZ gyermekkereskedelemről, gyermekprostitúcióról és gyermekpornográfiáról szóló jelentése szerint kb. 1 millió azon gyermekek száma, akik az ázsiai szexkereskedelemnek estek áldozatául. Ez az adat és a fotósorozat is alátámasztja azt, hogy a közöny nem megoldás és a problémával foglalkozni kell.

Cikkünk az upworthy.com írása alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2019.3.7.    31


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11