Vöröslámpás negyed Indiában


Oriskó Renáta  2015.1.28. 2:03

Mi történik egy olyan helyen, ahol mindenféle ellenőrzés nélkül virágzik a prostitúció? Ennek járt utána Souvid Datta fotós, aki kilenc napot töltött Indiában.

Sonagachi, az indiai Kalkutta városának része, egyike a világ legnagyobb vöröslámpás negyedeinek. A környék az illegális bandahálózatáról, az emberkereskedőkről és az áldozatokról híres, illetve hírhedt. Ez az a hely, ahol a riportereket és az idegeneket erőszakos fenyegetésekkel tartják távol, ahol a politikusok és a rendőrök megvesztegethetők, s ahol becslések szerint 12 000 nő árulja a testét napi egy (!) dollárért. A szám elképesztő, s közülük sokan még a 18. életévüket sem töltötték be.

Az elmúlt harminc évben mindezek megfékezésére kevés kísérlet történt vagy azok mind kudarccal végződtek. Az állami és magán kezdeményezések kezdetben nem vették komolyan a kisstílű bűnözőket, s mostanra ellenőrizhetetlenné vált a helyzet. Annak ellenére, hogy napjainkban egyre fiatalabb áldozatokról hallani, az itt élőkre továbbra is a képmutatás, a közömbösség és a tudatlanság jellemző. Még a helyi média is szemet huny a valóság felett.


Souvid Datta a fotósorozattal a valóságot dokumentálta s egy komoly társadalmi problémára mutatott rá. Konkrétan arra, hogy Indiában több ezer fiatal nőt fosztanak meg a szabad döntés és véleménynyilvánítás jogától. És ami talán a legfontosabb célja a képeknek, felhívni a hétköznapi emberek figyelmét az igazságtalanságokra, és párbeszédre illetve cselekvésre ösztönözni őket.

*

India nem az egyetlen hely, ahol nőket, fiatal lányokat prostitúcióra kényszerítenek. Ezek a képek viszont az életfeltételek, körülmények és a nyomor miatt is megrázóak és megrendítőek. A képek nagy részén a lányok láthatóan nagyon fiatalok, akiket elraboltak, s arra kényszerítik őket, hogy pénzért árulják a testüket. Az ENSZ gyermekkereskedelemről, gyermekprostitúcióról és gyermekpornográfiáról szóló jelentése szerint kb. 1 millió azon gyermekek száma, akik az ázsiai szexkereskedelemnek estek áldozatául. Ez az adat és a fotósorozat is alátámasztja azt, hogy a közöny nem megoldás és a problémával foglalkozni kell.

Cikkünk az upworthy.com írása alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6