Ébresztő!


Puha Andrea  2009.6.11. 5:00

Miután leérettségiztem, rögtön küldtem egy esemest a legjobb barátomnak,

...hogy mindenből a legjobbra érettségiztem, csak szlovákból kaptam eggyel rosszabbat. Rögtön visszaírt, hogy gratulál, s hogy kezet foghatunk, mert az érettségin neki is csak szlovákból lett kettese. Szlovákiában ugyanis egytől ötig van osztályzás, s az egyes a legjobb jegy, ötös a legrosszabb. Meglepődtem a híren, ugyanis a barátom perfekt beszéli a szlovák nyelvet. Viccelődve kérdőre vontam, hogy ugyan, neked?! Szlovákból? Kettes? Nem szégyelled magad?! A válaszon azonban még jobban meglepődtem: "Nos, nálunk a Micinél magyar nemzetiségűnek nem lehetett egyese."

Hozzáteszem, én tényleg kettesre tudtam a szlovákot érettségi feleletnél, s a tanárunknak sem voltak a fentihez hasonló allűrjei.

Pár nap múlva egy barátnőm zúdította rám a problémáját. Magyar iskolába jár, s van egy-két tanára, akik sosem adják meg neki az egyest, még ha meg is érdemli, mert az édesanyja szlovák, pedig magyarul is tud.

Hát kérdem én: Mit akar ez jelenteni?!

Tudjuk, vannak ellentétek a magyar kisebbség és a szlovákok között, de mindez csak az emberi butaságból és korlátoltságból ered. Az, hogy a történelem csavaros alakulása, igazságtalansága folytán utáljunk minden magyart, illetve minden szlovákot, ostobaság. Senki nem tehet arról, hogy ő magyarnak, szlováknak, németnek, vagy teszem azt fehér vagy színes bőrűnek született. Mindenki olyan, amilyen. Attól, hogy a barátom magyar nemzetiségű, még nagyon jó ember. Attól, hogy barátnőm anyukája szlovák, még nagyon szeretem. Sőt, tovább megyek. Az, hogy valaki szlovák, nem függ össze azzal, hogy jó vagy rossz. Az embereket nem szabad egy eszme, vagy valamilyen sztereotípiák alapján megítélni, és nem szabad elhamarkodottan általánosítani sem. Nem azt mondom, hogy nincsenek szélsőséges esetek, mert vannak. De nem kell mindenkit egy kalap alá venni, s azt sem megengedhető, hogy egyesek egymás ellen uszítsanak másokat.

Az, hogy az ország kormányozása nem épp a legjobb a kisebbségre nézve, megint más tészta, amiről nem szívesen nyilvánítok véleményt. De most nem is ez a lényeg.

Mindig úgy nézem az embereket, hogy jók és rosszak. Akiket megszeretek, azok felőlem lehetnek akár törpék, óriások, egészségesek, betegek.... A lényeg, minden körülmények között tudom, hogy magyar vagyok, és erre büszke is vagyok.Hozzászólások

Benedik Kati, 13. 06. 2009 20:26:50 Gratulálok...
Gratulálok Andika a kitünö érettségihez, és kívánok sok sikert a további tanulmányaidhoz! Nagyon jól fogalmaztad meg a cikkedet, a szívemböl beszéltél! Sajnos sok emberböl hiányzik ez a fajta tolerancia! Kati
Andi:), 19. 06. 2009 23:52:11
Köszönöm szépen:) örülök, ha sikerült úgy megírnom, hogy mások is magukra ismertek,vagy a véleményüket sikerült kifejeznem:)
@


A rovat további cikkei

Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.   


Ünneplés

Póda Erzsébet

Pár éve még arról cikkeztünk, miért nem tudjuk a helyén kezelni az év egyes ünnepeit.

2022.12.11.    6


Advent van

Póda Erzsébet

Már most tengernyi szeretetről szóló, giccses idézettel találkozhatunk karácsony kapcsán, főleg a közösségi oldalakon.

2022.12.2.