Ébresztő!


Puha Andrea  2009.6.11. 5:00

Miután leérettségiztem, rögtön küldtem egy esemest a legjobb barátomnak,

...hogy mindenből a legjobbra érettségiztem, csak szlovákból kaptam eggyel rosszabbat. Rögtön visszaírt, hogy gratulál, s hogy kezet foghatunk, mert az érettségin neki is csak szlovákból lett kettese. Szlovákiában ugyanis egytől ötig van osztályzás, s az egyes a legjobb jegy, ötös a legrosszabb. Meglepődtem a híren, ugyanis a barátom perfekt beszéli a szlovák nyelvet. Viccelődve kérdőre vontam, hogy ugyan, neked?! Szlovákból? Kettes? Nem szégyelled magad?! A válaszon azonban még jobban meglepődtem: "Nos, nálunk a Micinél magyar nemzetiségűnek nem lehetett egyese."

Hozzáteszem, én tényleg kettesre tudtam a szlovákot érettségi feleletnél, s a tanárunknak sem voltak a fentihez hasonló allűrjei.

Pár nap múlva egy barátnőm zúdította rám a problémáját. Magyar iskolába jár, s van egy-két tanára, akik sosem adják meg neki az egyest, még ha meg is érdemli, mert az édesanyja szlovák, pedig magyarul is tud.

Hát kérdem én: Mit akar ez jelenteni?!

Tudjuk, vannak ellentétek a magyar kisebbség és a szlovákok között, de mindez csak az emberi butaságból és korlátoltságból ered. Az, hogy a történelem csavaros alakulása, igazságtalansága folytán utáljunk minden magyart, illetve minden szlovákot, ostobaság. Senki nem tehet arról, hogy ő magyarnak, szlováknak, németnek, vagy teszem azt fehér vagy színes bőrűnek született. Mindenki olyan, amilyen. Attól, hogy a barátom magyar nemzetiségű, még nagyon jó ember. Attól, hogy barátnőm anyukája szlovák, még nagyon szeretem. Sőt, tovább megyek. Az, hogy valaki szlovák, nem függ össze azzal, hogy jó vagy rossz. Az embereket nem szabad egy eszme, vagy valamilyen sztereotípiák alapján megítélni, és nem szabad elhamarkodottan általánosítani sem. Nem azt mondom, hogy nincsenek szélsőséges esetek, mert vannak. De nem kell mindenkit egy kalap alá venni, s azt sem megengedhető, hogy egyesek egymás ellen uszítsanak másokat.

Az, hogy az ország kormányozása nem épp a legjobb a kisebbségre nézve, megint más tészta, amiről nem szívesen nyilvánítok véleményt. De most nem is ez a lényeg.

Mindig úgy nézem az embereket, hogy jók és rosszak. Akiket megszeretek, azok felőlem lehetnek akár törpék, óriások, egészségesek, betegek.... A lényeg, minden körülmények között tudom, hogy magyar vagyok, és erre büszke is vagyok.Hozzászólások

Benedik Kati, 13. 06. 2009 20:26:50 Gratulálok...
Gratulálok Andika a kitünö érettségihez, és kívánok sok sikert a további tanulmányaidhoz! Nagyon jól fogalmaztad meg a cikkedet, a szívemböl beszéltél! Sajnos sok emberböl hiányzik ez a fajta tolerancia! Kati
Andi:), 19. 06. 2009 23:52:11
Köszönöm szépen:) örülök, ha sikerült úgy megírnom, hogy mások is magukra ismertek,vagy a véleményüket sikerült kifejeznem:)
@


A rovat további cikkei

Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2021.9.28.   


Látszatvilág

Póda Erzsébet

Az emberiség apró kis tagjai – akik hatalmas és erős tömeget alkotnak, de nem irányítanak – évezredek óta ugyanazokkal a gondokkal küszködnek.

2021.8.22.   


Hátsó szándék

Fodor Tekla

Mutogatós bácsik helyett anyámasszony katonái?

2021.8.6.  1   


Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.   


Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.  1    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.