Hatalmaskodók és szívélyesek


Sábitz Katalin  2007.10.18. 19:21

Miért csak most jut eszembe, mit kellett volna mondanom annak az arrogáns bolti eladónak?

Miért csak utólag vagyok eszemnél? Már késő, már nem tehetek semmit. Már nem segíthetek a közérzetemen. Csak fortyogok magamban, de hiába.

A minap beleszerettem egy csizmába. Nem mintha égető szükségem lenne rá, de ez valahogy megfogott, és sajnos rögtön belegondoltam, milyen remekül ki tudnám használni, ráadásul milyen vagány lennék benne. Fel is próbáltam, de a divat nem az én lábformámat követi, ezért kértem egy számmal nagyobbat. Az eladót szemlátomást nem dobta fel, hogy a kérésemmel zargatom, de hát magam mégsem mehetek be a raktárba! Végül kihozta – nem kimondottan derűs és szolgálatkész arccal – a nagyobb párat, de valahogy az sem illett a lábamra. Visszacsomagoltam a dobozába, és nyújtottam az eladó felé, aki – még mielőtt bármit is szólhattam volna –, a földre dobta a dobozt, és olyan hangon mondta: „Na, ez sem jó!”, hogy egy pillanatra megállt a véráram az ereimben.

Ekkor kellett volna egy ízes megjegyzést elsütnöm a felettébb szívélyes kiszolgálásról, vagy a rendkívül bőséges készletről, de ehelyett teljesen megkukultam. Visszamenni nincs értelme, úgysem emlékezne rám, az én visszavágásom tehát csak ennyi: többet be nem teszem oda a lábam!

Nem ez volt az első eset, hogy úgy éreztem, teljesen ki vagyok szolgáltatva a hatalmaskodó eladók kénye-kedvének. Pedig nekem is vannak rossz napjaim, másrészt az eladó nem szívességet tesz azzal, hogy kiszolgál. Elvégre kapja a fizetését, hogy naponta több tucat vagy több száz potenciális vásárló kedvében járjon, és az ő érdeke is, hogy nála költsem el a pénzem. Ebből számomra az következik, hogy nem engedhetne meg magának efféle goromba magatartást.

Mégis, gyakran tapasztalok ilyen „kilengéseket”. De mi lehet a baj az eladók hozzáállásával? Talán a sok rossz tapasztalat a kellemetlenkedő vevőkkel kapcsolatban?

Viszont ismerek ellenpéldát is, és őszintén remélem, nem csak egyetlen ilyen eladó van. Hétvégenként egy ruhaüzletben „teszem hasznossá magam”, ahol újra és újra lenyűgöz az egyik pénztáros türelme. Szinte nyitástól zárásig, azaz reggeltől estig áll a sor a pénztár előtt, ami azt jelenti: nincs megállás, pontosabban nincs leülés. Az említett pénztáros hölgy azonban még a műszak vége felé is szakít időt és energiát arra, hogy egy-két kedves szót intézzen a vevőkhöz, és a mosolyával sem fukarkodik. A gyerekeket is megszólítja, és ha van rá mód, beszélget is velük. Ilyenkor a kicsinyek mindig előmerészkednek szüleik háta mögül. Jól eső érzés ezt látni és hallani.

Azt hiszem, a hatalmaskodók ellen felvértezem magam egy-két velős megjegyzéssel, hogy legközelebb ne hagyjam magam így a földbe döngölni. (Ha lesz legközelebb.) De inkább a pozitív példát vésem az emlékezetembe, hogy bármikor felidézhessem, amikor úgy érzem, kezd megrendülni a jó eladókba, a jó emberekbe vetett hitem.Hozzászólások

Zita, 19. 10. 2007 11:53:41 tortenet
Kedves Kata Angliaban ilyenert a vasarolo mar minimum panaszt tett volna a managernek. Itt soha nem kedvetlenek a vasarloval, hiszen azonnal repulnenek a posztjukbol, ha valakit igy sertegetnek. Egyszer azert velem is elofordult egy nezetelteres, amikor egy top nagyon megtetszett. Valakinek a kormebe belakadhatott a finom anyag, mert egy cerna logott ki belole ezert kertem, hogy arazzak le. (ez a hibas vagy elszakadt termekeknel igy szokas). Mivel az utolso darab volt belole, nem bantam azt a kis hibat. Hibas termekekre viszont nincs garancia, ezert a holgy figyelmezetetett, hogy ezt a termeket mar nem hozhatom vissza. Termeszetesen mondtam, hogy rendben. Igen am, de otthon eszrevettem, hogy a learazott osszeget nem a termek valos arabol szamitotta ki es masnap visszamentem. Az elado azt mondta, hogy egyetertettem azzal, hogy nem hozhatom vissza a termeket, mivel learaztak nekem. Mondtam, hogy en a topot nem szeretnem visszavinni en csak a kulonbozetet szeretnem visszakapni, mert a kedvezmenyt rossz osszegbol kalkulaltak. Elmagyaraztam meg egyszer, hogy a hibat nem en kovettem el, hanem ok, mivel rosszul szamoltak ki az eladasi arat. Igy ok szegtek meg az egyezseget. Ekkor mar a manager is bevonasra kerult, aki ugyanazt hajtotta, hogy nem hozhatom vissza. Vegul felajanlotta, hogy o nem tud segiteni, de irhatok a kozponti irodajukba. Amit meg is tettem. Nem azert a par font kulonbozetert, hanem azert, mert tudtam, hogy nekem van igazam. A levelre 3 nap jott a bocsanatkero valasz egy vasarlasi utalvany kisereteben.
@


A rovat további cikkei

Advent van

Póda Erzsébet

Már most tengernyi szeretetről szóló, giccses idézettel találkozhatunk karácsony kapcsán, főleg a közösségi oldalakon.

2022.12.2.   


Az értékes festővászon története

Nagy Csivre Katalin

A történet két évvel ezelőtti, azaz 2020-ban történt, advent idején.

2022.11.29.   


Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2022.11.19.   


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2022.9.15.   


Uborkaszezon?

Nagy Csivre Katalin

A felszínen úgy tűnik, minden rendben van, de figyeljünk: forrong a mélység!

2022.7.22.   


Egy kép, ezer szó

Nagy Csivre Katalin

Egy kép többet ér ezer szónál... Bevezetés a Tarot és más "furcsaságok" rejtelmeibe.

2022.6.6.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2022.5.16.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2022.4.18.    2


Labirintusra kergetve

Póda Erzsébet

A hétmilliárd megmondóember korában nem könnyű az újságírónak.

2022.3.28.   


Sapkaárusok

Nagy Csivre Katalin

A cikkben ez a hasonlat a mai vírusos-háborús világunkra. Olvassuk!

2022.3.16.  1   


Kiforgatott orvosi eskü

Nagy Csivre Katalin

Az embernek joga van maga és kiskorúgyermekei nevében szabadon dönteni, arról, hogy megfelelő információk birtokában elfogad vagy elutasít bármilyen orvosi beavatkozást.

2022.2.1.   


Riasztás

Póda Erzsébet

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

2022.1.10.