Negyven


Madarász Ildikó  2009.5.27. 6:13

Segítség, megszeppentem: tegnap reggel negyven lettem!

Madárdal. Kis csicsergés, majd egyre élesebb dallam, már szinte bántja a fülem. Rá kell jönnöm végre: reggel van. Az a reggel! Nem akarok felkelni az ágyból, húzom az időt, húzom az időmet, mintha számítana, mikor tápászkodom ki az ágyból, mintha azzal megállna a másodpercmutató. Párom ott mosolyog a jobbomon. Én vigyornak látom ebben a pillanatban, kárörvendő, gúnyos, pimasz kis vigyornak, pedig biztosan csak mosolyog. Csókot lehel a számra és kiejti a száján a hallani nem akart szavakat: Boldog, boldog negyvenedik szülinapot, Cicám!

Na, a reklámban az a bizonyos lépcsőház, épp most szakadt le, mikor a kedves, FIATAL nőnek, a lépcsőn lerohanó gimnazisták csókolómmal köszönnek.

Nem akaródzik elhagyni az ágyat. Ott még csak harmincasként feküdtem le, de ha most lábujjammal érintem a hálószoba padlószőnyegét, azt már negyven évesen teszem. Tehát maradok a harmincasok területén, vagyis a hitvesi ágyunkban. Fekszem. Le is csukom a szemem.

Hogy kerültem ide? Hogy értem ide? Most voltam még csak húsz, de az Isten szerelmére!, mindjárt negyven éves leszek! Mindjárt, mihelyst a lábamat kidugom a takaró alól…

Várom a rángó görcsöt az arcizmaimban, hogy szép halkan elsiratom magam, de a sírás nekem nem jön olyan könnyen, úgyhogy mikor megértem, hogy hasztalan bámulom a nagy ruhásszekrényünk óriás tükreit, nem tudom produkálni a Bridget Jones-féle jelenetet, akkor felülök, és tényleg számvetést teszek. Hajnali fél hatkor. Az ágyamban. Negyven évesen.

Mi az, amit már meg kell tennem, vagy mi az, amit már nem tehetek meg. Elsőnek eszembe jutó gondolat, hogy a hastáncos fellépő ruhám szoknyarészét, fel kell már húznom legalább köldökig. Na, jó, azért még csak a köldököm alsó pereméig. A kozmetikai katalógusban lapoznom kell egyet 40+ felé. Bár az itt szereplő hölgy arcvonásai sehogy sem hasonlítanak az én tükörképemhez, de ez csak viszonyítás kérdése: a negyven – az negyven! Bár nem tudom, hogy arcbőröm típusa igazodik-e a megfelelő korom sajátosságaihoz (ha valakinek nem lenne világos, a ráncaimról próbálok írni), de abban már egészen biztos vagyok, hogy jövő héten be kell szereznem egy szemránckrémet.

Azzal is tisztában vagyok, hogy a ruházati kereskedelem valahol 40 körül húzza meg a fogyasztói határvonalat. Na, bumm! Tehát egyszerre csak mostantól nem lettem kedves vevő, ha csak nem az egyik szerelmünk gyümölcsével sétálok be plázába.
Mikor épp apához készülök a buszon, már lassan nem nekem kell felpattannom az ülésről, hogy átadjam a helyem, hanem belecsúszok abba a korba, hogy a tizenhét év körüli srác rám néz, és hellyel kínál maga mellett.
Már egészen biztos, hogy soha sem fogok dohányozni – bár fél éve úgy köhögök, mint egy idült bagós, de a tüdőm tutira tökéletes, a múlt héten nézettem... épp a koromnak megfelelő.
Soha nem fogom már megszeretni a konyakot, a spenótot, a birkahúst és a pacalt.
Talán be kéne iktatnom egy napi plusz fogmosást, hogy ameddig lehet csak, húzzam az ínysorvadást.
Már tutira nem leszek atomfizikus, informatikus, kémikus, vagy grafikus.
Már nem akarok új szerelmet, a mostanit akarom megőrizni, ameddig emberileg az lehetséges.
Rá kell végre jönnöm, hogy mikor a fiunk barátai edzeni jönnek, nem csupán cikizésből köszönnek csóklommal, hanem azért, mert ez a természetes, hiszen az anyjuk lehetnék!

Negyven lettem. Épp ma, ebben a pillanatban!

De talán még van időm, talán félúton járok. Jó lenne tudni, nem csak hinni, hogy így van!

Van még kábé ennyi? Itt állok a középkorúság peremén, visszafojtott lélegzettel. Csak venni kéne egy nagy, mély levegőt, s megrázni magam, hogy lerázzam a rossz érzéseket, és végre egyenes derékkal kikelni ebből a csónakból, kiúszni a partra, ahol egy csomó kedves ember vár, ahol pezsgők pukkannak, ahol petárdák robbannak, és csupa boldog ember néz felém.

Mert lehetek még akárki, aki csak szeretnék!
Megtanulhatok angolul, láthatom még a piramisokat, és akár iskolát is nyithatok.
Megnöveszthetem a hajam derékig, esetleg levágathatom csibészesre, vagy akár a kettőt váltogathatom, mert van még időm.
Lehetek majd imádnivaló nagymama, aki almás pitével varázsolja el az unokáit, és végkimerültségig hallgathatom őket.
Lehetek még bölcs, akit tátott szájjal hallgatnak a fiatalok, aki tapasztatot oszt, vagy épp rétes receptet.
Ma negyven lettem, s egy percre, kicsit megszeppentem.
De a perc elmúlt!
A tegnapi ráncaim ma is a helyükön vannak, s már nem aggódom a holnap kialakulók miatt. Érett nő vagyok, aki tudja mit ér és tudja mit nem. Tudja kik a barátai, s tudja, kik nem lesznek azok soha sem. Érett nő lettem ebben a percben, s érettségem okán már nem zavar a tény.

A napom jól alakult.
Kaptam tortát, nyakláncot, tűzijátékot, szép szavakat. A postás hozott egy nagy-nagy ajándékcsomagot, tele ajándékkal, belecsomagolva minden mosolyt, minden szeretet, mindent, amit csak postán küldeni lehet. A barátom küldte, aki a parton várt, szemében huncut mosollyal.

Aztán a napok azóta is telnek.
Bár nem eszem több joghurtot, hogy belül minden rendben legyen, mert már belül minden rendben van. Rendbe tettem azon a reggelen. Az ágyon ülve. Egyszer régen... Két hete volt, úgy emlékszem.

U.i.: Gyerekkoromban azt gondoltam, hogy a Mikulás egy nagyon öreg fickó, legalább negyven éves, de most látom csak, hogy egy jóvágású, pajkos szemű, vidám alak, akinek jól áll a piros…Hozzászólások

kati, 27. 05. 2009 10:01:51 szulinap
boldog szuletésnapot!
Madarász Ildikó, 27. 05. 2009 13:02:37
Köszönöm, kedves Kati!
Lor, 28. 05. 2009 10:13:59
Ez remek, kerek, gratulálok negyvenes :):)
majus, 28. 05. 2009 14:19:33
tudom sovany vigasz, de mindannyian oregszunk, senki se fiatalodik!
Brea, 28. 05. 2009 22:35:15
En nemreg lettem tul a harmincon..Tudom, az egy tizessel lejjebb van, am hasonlo lelki torturakon mentem at :) Par honapba telt, amig elmult a sokk. :)) Most talan tudatosabban probalok elni, hogy a kovetkezo evtized - ha el is illan - ne tunjon el nyomtalanul, hirtelen...Nem biztos hogy sikerul, de minden nap probalkozni kell! Negyvenesen is - ha a husz eveshez viszonyitod magad, bizony eltelt az ido...De sok hatvan eves van, aki "bar negyvenes lehetne megint" ;) Hozzajuk kepest jol allunk, nemdebar?? Boldog szuletesnapot!!! :)
Törpi, 28. 05. 2009 23:39:21
Tetszenek az ilyen hangvételű írások: könnyed, tele humorszilánkokkal, de valahol belül, a sorok között mégis érzem a komolyabb hangnemet, átüt az üzenet. Ilyet tudnak írni a negyvenesek :)
Stefi, 04. 06. 2009 10:01:13 gratulálok
Gratulálok! Két héten belül én is a negyvenesek táborába fogok tartozni, ami napról napra növekvő rémülettel tölt el :) írásodra is így találtam, kerestem a hozzám hasonló "sorsúakat" a neten :) ki hogyan viseli, éli meg. Igyekszem én is a jó oldalát megfogni ennek a helyzetnek, s kihozni a maximumot. Köszönöm hogy olvashattalak! Minden jót!
Madarász Ildikó, 05. 06. 2009 07:52:41 Köszönet
Köszönöm a bíztató, kedves, értékelő szavakat. Üdvözlettel: Madarász Ildikó
@


A rovat további cikkei

Az értékes festővászon története

Nagy Csivre Katalin

A történet két évvel ezelőtti, azaz 2020-ban történt, advent idején.

2022.11.29.   


Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2022.11.19.   


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2022.9.15.   


Uborkaszezon?

Nagy Csivre Katalin

A felszínen úgy tűnik, minden rendben van, de figyeljünk: forrong a mélység!

2022.7.22.   


Egy kép, ezer szó

Nagy Csivre Katalin

Egy kép többet ér ezer szónál... Bevezetés a Tarot és más "furcsaságok" rejtelmeibe.

2022.6.6.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2022.5.16.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2022.4.18.    2


Labirintusra kergetve

Póda Erzsébet

A hétmilliárd megmondóember korában nem könnyű az újságírónak.

2022.3.28.   


Sapkaárusok

Nagy Csivre Katalin

A cikkben ez a hasonlat a mai vírusos-háborús világunkra. Olvassuk!

2022.3.16.  1   


Kiforgatott orvosi eskü

Nagy Csivre Katalin

Az embernek joga van maga és kiskorúgyermekei nevében szabadon dönteni, arról, hogy megfelelő információk birtokában elfogad vagy elutasít bármilyen orvosi beavatkozást.

2022.2.1.   


Riasztás

Póda Erzsébet

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

2022.1.10.   


Kifordult világ

Nagy Csivre Katalin

Ami eddig csak lassan változni látszott, megfordult és fejre állt a látható világ felszínén. Ma már semmi sem az, amit szemeinkkel látunk.

2022.1.9.