Várakozás


Póda Erzsébet  2011.6.3. 4:20

Az élet sokkal kacifántosabb történeteket tud produkálni, mint bármely emberi fantázia.

Juci barátnőmet megcsalta a férje a csinos fiatal kolléganőjével. Négy hónapja tartott a kapcsolat, mikor értesült a hírről az egyik közös barátnőnktől. Juci először nem sírt, nem hisztizett, csak annyit mondott: ez nem igaz. Hiába bizonygattuk a közös kávézásunkkor, hogy márpedig: de.

Eltelt újabb négy hónap, és a férj elköltözött a barátnőjéhez. Juci sírva hívott fel mindegyikünket, és elpanaszolta a bánatát. A legközelebbi kávézásunkkor arról beszélt, hogy a férje biztos, hogy vissza fog jönni hozzá. Kati barátnőm erre azt ajánlotta, inkább tépje meg a szeretőt, menjen be a munkahelyére, és csapjon nagy botrányt, fenyegesse meg a nőt! Mert, hogy az ilyesmi segíteni szokott. Mondtam Katinak, hogy az ilyesmi nem szokott segíteni, különben is, először talán a férjet kéne megtépni, esetleg elbeszélgetni vele... Juci azt mondta, senkit se kell megtépni, beszélgetni se kell, mert a férje haza fog jönni hozzá! Ő érzi. Tudja.

Elmúlt a karácsony, elmúlt a húsvét, és Juci férje nem ment haza. Sőt: még karácsony előtt megállt a házuk előtt egy kisfurgonnal és összepakolta majdnem az összes holmiját. Az ünnepek előtti fahéjas forró csokizásunk alkalmával ismét tanácsokkal láttuk el Jucit.
Cseréld ki a zárat, de azonnal! – tanácsolta Emese.
Válj el tőle! – vetette fel Ildi.
Azonnal dobd ki a fúrógépét a kukába! – javasolta Kati.
Szerezz magadnak egy jóképű pasit! – ajánlotta Évi.
Valamit tenned kéne – mondtam én.
De Juci más megoldással rukkolt elő: – Azt képzelem, hogy csak elutazott, önkéntes munkát vállalt valahol Afrikában, így sokkal könnyebb a várakozás – mondta, s eldörzsölt egy könnycseppet a szeme sarkában.

Jucit már másfél éve elhagyta a férje. De a barátnőnk semmi mást nem csinál, mint egyre hazavárja. A zárat nem cserélte ki, a válókeresetet se adta be, az érdeklődő férfiakat is mind kikosarazza, és a fúrógép is ott van a garázsban. Juci a házat egyedül tartja fenn, a férj nem támogatja a családot, bár néha hazajön, elviszi, majd visszahozza a fúrógépet, elfurikázza a gyerekeket a nagymamához, és itt-ott szúr a zsebükbe egy-egy tizest. Juci mindezt szótlanul tűri, és a gyerekeknek sem mondja meg az igazat. Ha kérdezik, csak annyit hajlandó válaszolni nekik, hogy apu majd hazajön. Pedig a gyerekek (tíz- és tizenkét évesek) pontosan tudják, hogy apu nem jön haza. Csak Juci barátnőnk nem hajlandó ezt tudomásul venni.

A múlt héten megint megejtettük a közös kávézásunkat. A legújabb hírek szerint Juci férjének a barátnője kisbabát vár. Emese már nagyon idegesen ecsetelte Jucinak, mekkora baromság, amit csinál. Ildi csak a fejét csóválta, orra alatt mormogott valamit a női butaságról. Kati a válást forszírozta egyre, és azzal fenyegetőzött, hogy Juci nemsokára biztosan belebetegszik ebbe a helyzetbe. Évi azt mondta, a férj helyében ő aztán soha nem menne vissza Jucihoz, épp a fene nagy toleranciája végett, ami szerinte már egyenesen idegesítő! Nézz szembe a tényekkel és hozd meg a helyes döntést, javasoltam én, nagyokat sóhajtozva.

Juci mintha mindezt meg se hallotta volna. Arról beszélt, hogy a férje vissza fog menni hozzá, ez az állapot csak átmeneti. Ő pedig kibírja, mert szereti, mert szüksége van rá, mer ő a gyermekei apja, mert tudja, hogy a férje is szereti őt, csak most éppen változatosságra van szüksége. Ha pedig elviselhetetlen számára a férje hiánya, akkor azt képzeli, hogy önkéntes munkát vállalt valahol Afrikában...

Ezek után egyre jobban aggódom Juciért! Sok nő van, aki a szőnyeg alá söpri a problémákat, mert nem mer, vagy nem akar szembesülni a tényekkel, és sok nő van, aki becsapja önmagát. Jucinál azonban ez a magatartás már szinte kórossá vált. Ott tartok, hogy hajlok a teljes egyetértésre Évi barátnőnkkel... Csak az a kérdés, hogyan segítsünk Jucinak? Kell-e, lehet-e segíteni annak, aki nem akarja tudomásul venni a valóságot, aki inkább kerekít magának egy hazug világot, és abban tengeti az életét, minthogy szembenézne a tényekkel, és kezébe venné sorsa alakítását.

Egyáltalán: meddig lehet egy ilyen álvilágban élni...?Hozzászólások

kati, 03. 06. 2011 11:57:37
:)
@


Kapcsolódó cikkek

Furcsa párok

Póda Erzsébet

Furcsa párokkal bárhol találkozhatunk: az utcán, a moziban, a pubban vagy akár a fodrásznál is...

2016.3.17.   


Mentsük meg! Kit is?

Póda Erzsébet

A nyakak és fejek örökös problémái...

2012.1.20.    3


Mese, mese... meskete

Póda Erzsébet

A kedves és szép lány úgy képzelte az életét, mint ahogyan az a mesékben szokott történni.

2011.9.1.  4   


Fejek és nyakak

Póda Erzsébet

Öten vannak: három nő és két férfi.

2011.5.2.    9


Fáradhatatlan nők

Póda Erzsébet

Szeretjük olvasni, hallani, látni, hogy más nők sem fáradtak el az ünnepi maratoni sütés-főzés-takarítás-vendéglátás ideje alatt.

2011.1.13.  2   


Játszmák, ajándékok

Póda Erzsébet

Ajándékok (ex)feleségektől, feleségjelöltektől (ex)feleségeknek, feleségjelölteknek...

2011.1.4.   

A rovat további cikkei

Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.