A tinik és a nyár


Huszár Ágnes  2012.7.6. 4:40

Néha azt gondolhatja az ember, hogy a feje tetejére állt a világ, nincsenek a helyén a dolgok, hiszen amit látunk, meghökkentő.

Legutóbb akkor ütköztem meg a látottakon, amikor egy csoport tinédzser korú fiatal zsibongott a szomszédos asztalnál egy sportpálya mellett működő pub teraszán. Alig voltak 13-14 évesek, és már cigaretta lógott a fiúk szájából, a lányok pedig nagyon kihívóan viselkedtek. Jeges szódát ittak, és ahogy elnéztem őket, látszott rajtuk, hogy unalmukban ücsörögnek az asztalnál.

Majd megérkezett közéjük egy lány, aki hozta magával a legújabb szerzeményét, egy táblagépet. A kis csoport minden tagjának figyelmét ez az iPad kötötte le, amivel természetesen a tulajdonos lány is az érdeklődés középpontjába került. Mindegyik suhanc az elektronikus, képernyő alakú, multimédiás készüléket akarta kézbe venni, de csak egy pillanatig merülhettek el a csoda látványában, mert társuk máris kikapta a táblagépet a kezükből. A lányok és a fiúk egy röpke pillanatra menőnek érezték magukat, ez meg is látszott a tartásukon és a viselkedésükön. Idegen páva tollával ékeskedhettek, felvillanyozta őket a számítástechnikai újdonság, majd egy villanás után újra unott, görnyedt tartású tinikké változtak.

Egyszer már én is megcsodálhattam egy ilyen multimédiás iPad-et, és tényleg izgalmas dolog nézegetni azt, amit tud. Az informatikai újdonságokra nyitott vagyok, hiszen dübörögve rohan előre a mi 21. századunk, a számítógép és a mobiltelefon mindennapi életünk része. Mégis furcsa volt látni, hogy a 13-14 éves korosztályú fiatalokat a nyári szünidő kezdetén a kocsmában ücsörgés, a cigarettázás és egy iPad tudja csak érdeklődővé tenni.

Aki visszagondol a tinédzserkorára, biztosan megtalálja az emlékeiben az összegörnyedt, unott ücsörgést: amikor fiatal énünk azt hitte, hogy ő már életunt is lehet, mert éppen lázadt a konvenciók ellen, és semmi sem érdekelte. Az én tinikoromban azonban mindig jelen volt egy felnőtt, aki belevont valamilyen tevékenységbe, lekötötte feleslegesnek hitt, szunnyadó energiáimat, és felkeltette az érdeklődésemet a természetjárás, a kertészkedés, a művészetek, az olvasás vagy éppen a mozgás iránt. A szüleimtől nem iPad-et kaptam, hanem útmutatást arra, hogy mit is kezdjek a szabadidőmmel.

A nyári szünetben is megtaláltuk a szórakoztató, tartalmas és érdekes dolgokat. Először a szüleinkkel, családunkkal együtt csináltunk ezt-azt, majd egyedül vagy a kortársainkkal töltöttük el hasznosan a nyarat. Táborban tanultuk a népzenét, fesztiválokon szerepeltünk, túráztunk, sportoltunk, olvastunk, filmeket néztünk, kézműves foglalkozásokon vettünk részt, és családi körben megünnepeltük az összes unokatestvér születésnapját. Sokat segítettünk a nagyszüleink kertjében, szüreteltük a gyümölcsöt, a befőzéskor ott lábatlankodtunk a felnőttek mellett, játszottunk a kutyával és a macskával az udvaron, összeszedtük a tyúktojásokat, vagy csak napoztunk az udvaron.

Éltük az igazi, és nem a virtuális életet.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Mennyi szabadság jár nekik?

Jády Mónika

Első szerelem, alkohol, új baráti kör – mindez gondokat jelenthet a tizenévesek (szülei) számára.

2017.6.29.    3


Tiszta erőből nyár

Kovács Márta

Minden szülő életében eljön a pillanat, mikor gyermeke kamasszá érik, és már nem a szüleivel képzeli el a nyaralást.

2015.7.21.    8


Kamaszkori átalakulások

Kovács Márta

Hétvégén pirosra festette a haját. Hétfőn piercinget akart az orrába rakatni, egy (szerinte) gyönyörűséges karikát.

2015.5.19.    24


A kamaszkor testi változásai

Kovács Márta

Szinte egyik napról a másikra válik az addig aranyos kisgyerek nagyszájú, nyurga, elégedetlen kamasszá.

2015.3.31.    15


A kamaszkor kérdései

Kovács Márta

A legtöbb szülőt, bár készül rá, mégis váratlanul éri, amikor beköszönt gyermeke kamaszkora.

2015.3.5.    13


Felnőtté válás

Faar Ida

Nagykorúság – minden kamasz álma!

2013.4.17.    14


Kis-nagy kamasz

Kovács Márta

Amikor reggel mellém állt, azt mondta: „Már akkora vagyok, mint te!”

2012.4.5.    13


Tabletta

Póda Erzsébet

Fáj a fejem. Anyám azt mondja, vegyek be egy tablettát.

2011.6.22.  1    6


Méhecskék, pecsétek

Anyalai Réka

Egy középiskolás diáklány elmélkedései.

2011.6.16.  1    9


Mint a sánta kutyát

Madarász Ildikó

Ebben a pillanatban tudtam, hogy nem mond igazat.

2010.5.21.    1


Kamaszkori korszakok

Dráfi Emese

Orbán Krisztina, Hagyjon békén tanító néni! című cikkét elolvasva, hirtelen eszembe jutott valami.

2010.5.11.   


A tinik és az alkohol

Jády Mónika

A tizenévesek mindig is szerettek volna sok mindent kipróbálni. Ám az alkohol régebben inkább csak a fiúkat vonzotta.

2010.3.9.