Egyéni és csoportos tanulás


Jády Mónika  2007.2.13. 15:08

A mai iskolarendszerben a tanulók tudását egyénenként bírálják el. Ebből a szempontból előnyösebb az egyedül végzett tanulás.

Egyedül bármikor tanulhatunk. A csoportos tanulást viszont meg kell szervezni, s ez nem mindig megy könnyen. (Akkor válasszuk ezt, ha többet nyújt az egyéni tanulásnál.) Egyedül jobban tanulhatók a „bemagolandó” dolgok: idegen szavak, nyelvtani szabályok, történelmi évszámok és kémiai képletek. De a kikérdezéskor már hasznos egy társ. Lényegében azt mondhatjuk, hogy egy-egy tananyaggal jobban meg tudunk ismerkedni magunkban tanulva, és ugyanez vonatkozik mindarra, amit pontosan kell tudnunk. Bonyolult gondolatmeneteket követni és megérteni jobban lehet egyedül. A tanulás első lépcsőfoka, a tananyaggal való megismerkedés kifejezetten az egyéni tanulás területe.

A tanulás második szakaszában, amikor azt ellenőrizzük, hogy mi az, amit tudunk, illetve még nem tudunk, nagyon jó szolgálatot tehet a tanulótárs. A társak váltakozva kérdezhetik ki egymást, s ez a lehető legjobb módja a visszacsatolásnak, mert minden hiányosság kiderül, és azonnal pótolható. Ha az ember önmaga ellenőrzi tudását, hajlamos – tudatosan vagy nem tudatosan – némi önámításra, s egyszerűen átsiklik a nehezebb dolgok felett. Párban vagy csoportban végezve az idegen nyelvű szövegek fordítása, matematikapéldák megoldása is jobban megy. A tudásbeli hiányokból eredő hibák nem visznek olyan könnyen tévútra, mert valaki általában még időben rájön a helyes megoldásra.

A tanulópárosnak két fajtája van. Az „egyenértékű páros” tagjainak tudása és képességei nagyjából azonosak. A másik fajta a „tréner és tanítvány kettős”. Ilyen viszony sok osztályban kialakul, ami jó dolog. Nagyobb haszna persze a gyengébb tanulónak van ebből az együttműködésből. Igaz, hogy a tréner nem tudhat annyit, mint egy felsőbb osztályos, de jól ismeri társát, és azt is, hogy mit követel meg tőlük a tanár.

Ami pedig a leglényegesebb: az ő viszonyuk egymáshoz egészen más, mint a tanár és a tanítvány közötti szokványos légkör. A tréner nem akar tekintélyt tartani, a tanuló pedig a legnaivabb kérdéseket is fel meri tenni. Az ilyenfajta együttműködésben a tréner diáknak mindenesetre elég érettnek kell lennie ahhoz, hogy társának valóban hasznos segítséget nyújtson. Nem a másik helyett kell megoldania a feladatot, hiszen ebből senkinek semmi haszna nem lesz. El kell magyarázni gyengébb társának azt, amit nem ért, a tanítványnak pedig komolyan kell vennie a tanulást. Alsósoknál ez a tanulási forma el sem képzelhető, a felsősöknél viszont igazán hatásos lehet.

A trénernek is előnye származik ebből az együttműködésből. Még egyszer kénytelen átvenni mindazt, amit már tud (vagy amiről azt gondolja, hogy már tudja – ez az ún. látszattudás), és eközben felmerülhetnek olyan hiányosságok, amelyeket egyébként észre sem vett volna. Ezenkívül az olyan ismeretanyag, amelyet magunknak kell megfogalmazni úgy, hogy a másik is megértse, mindig sokkal maradandóbb.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Tanulási módszerek

Jády Mónika

A tanulástervezés nem idő- és energiapocsékolás. Ellenkezőleg: takarékosság mindkettővel.

2007.1.10.  1    3


Hogyan tanuljunk?

Jády Mónika

Diákkorában bizonyára mindenki megtapasztalta, hogy néha könnyebben, máskor nehezebben megy a tanulás.

2006.11.13.   

A rovat további cikkei

Mennyi szabadság jár nekik?

Jády Mónika

Első szerelem, alkohol, új baráti kör – mindez gondokat jelenthet a tizenévesek (szülei) számára.

2017.6.29.    3


Tiszta erőből nyár

Kovács Márta

Minden szülő életében eljön a pillanat, mikor gyermeke kamasszá érik, és már nem a szüleivel képzeli el a nyaralást.

2015.7.21.    8


Kamaszkori átalakulások

Kovács Márta

Hétvégén pirosra festette a haját. Hétfőn piercinget akart az orrába rakatni, egy (szerinte) gyönyörűséges karikát.

2015.5.19.    24


A kamaszkor testi változásai

Kovács Márta

Szinte egyik napról a másikra válik az addig aranyos kisgyerek nagyszájú, nyurga, elégedetlen kamasszá.

2015.3.31.    15


A kamaszkor kérdései

Kovács Márta

A legtöbb szülőt, bár készül rá, mégis váratlanul éri, amikor beköszönt gyermeke kamaszkora.

2015.3.5.    13


Felnőtté válás

Faar Ida

Nagykorúság – minden kamasz álma!

2013.4.17.    14


A tinik és a nyár

Huszár Ágnes

Néha azt gondolhatja az ember, hogy a feje tetejére állt a világ, nincsenek a helyén a dolgok, hiszen amit látunk, meghökkentő.

2012.7.6.   


Kis-nagy kamasz

Kovács Márta

Amikor reggel mellém állt, azt mondta: „Már akkora vagyok, mint te!”

2012.4.5.    13


Tabletta

Póda Erzsébet

Fáj a fejem. Anyám azt mondja, vegyek be egy tablettát.

2011.6.22.  1    6


Méhecskék, pecsétek

Anyalai Réka

Egy középiskolás diáklány elmélkedései.

2011.6.16.  1    9