Kiskamaszkori kérdőjelek


Horák Beáta  2006.1.3. 18:28

Mikor gyermekeim megszülettek, őszintén élveztem az anyaságot -- egyszeriben teljesebbnek éreztem magam, és azt gondoltam: a kör bezárult.

Ennek már közel tizenhárom éve. Ez alatt az idő alatt a megélt anyaság érzése minőségileg kiteljesedett bennem. Rájöttem, hogy nem elég az ösztönös szeretet, sem a tudatos készülődés az anyaságra. Az élet és a gyermek mindig képes olyan helyzetet produkálni, amely készületlenül érhet, minket, szülőket. Ezért úgy gondolom, hogy a szülői hivatást tanulni is kell. Nagyon jó, ha van lehetőség a nevelési problémáinkat hasonló cipőben járó szülőkkel, barátnőkkel megbeszélni. Sokat lehet ezáltal tanulni.

Manapság gyermekeink egyre találékonyabbak, és mi néha tehetetlennek érezzük magunkat. Hiába gondolunk vissza gyermekkorunkra: vajon szüleink miképpen oldották volna meg a jelentkező problémát? Csak arra emlékezünk világosan, hogy velünk kapcsolatban soha nem merült fel ilyesmi.

Vajon mitől és miért másabbak a mi gyermekeink, mint mi voltunk az ő korukban? Miért van az, hogy alig növik ki a pelenkát, máris óriásiak az igényeik, egyre többet akarnak, és mégis egyre elégedetlenebbek azzal, amit megkapnak. Ennek megnyilvánulásában egyénenként csak minőségi eltérés van. Némely gyermek feltűnőbben igyekszik elérni a célját. Őket szoktuk hiperaktív gyermekeknek nevezni. A serdülőkor felé pedig a szülők nagy része a „saját bőrén” tapasztalja gyermekének erős jellemvonásait.

Nemrég a kezembe került néhány nagyon érdekes könyv. Az egyik a gyermeklélektant tudományos vizsgálatokkal és kísérletekkel magyarázza, a másikban a fejlődéslélektan olvasókönyvét fedeztem fel. Utóbbi végigkíséri az ember életszakaszait, és a modern pszichológia összes szemszögéből nézve kínál magyarázatot a felmerülő jellegzetes problémákra. (Mérei Ferenc és V.Binét Ágnes: Gyermeklélektan, Bernáth László és Solymosi Katalin: Fejlődéslélektan olvasókönyv)

Számomra a legmeglepőbb okos adat, amely számos dologra és problémára ad magyarázatot, az a kutatási eredmény, melyet 1996-ban végeztek el 10-12 éves gyermekek között. A kutatók megállapították, hogy a központi idegrendszerben manapság hatalmas változások mennek végbe. Az agyi szinopszisok száma meredeken esik, és az agy teljes oxigénfogyasztása 20-30%-al csökken. Az agyi idegsejtek napközbeni módosulásait helyreállító alvás összmennyisége, ezen belül a mélyalvás aránya, nagyobb mértékben csökken az adoleszcencia (serdülőkor) első néhány évében, mint az elkövetkező negyven évben összesen.
Azt is tudnunk kell, hogy ezek a folyamatok hosszútávon javítják az ifjúság logikai képességeit és kognitív teljesítményét.

Egyszóval a kiskamasznak elég gondja van önmagával, a hormonjaival, a külső kinézetével, a kemény tantervi követelések teljesítésével. Ezért kedves gyakorló anyukák és apukák támogassuk őket abban, hogy az új énképük építésénél minél kevesebb kudarcot éljenek meg és, hogy megtanulják szeretni önmagukat is!

Egy tudós pszichológus szerint az önszeretésre mindannyiunknak szükségünk van. Csak így tudjuk megfelelő módon értékelni saját magunkat, és ez szükséges ahhoz is, hogy energikusan, céljaink elérésében bízva tudjunk tevékenykedni -- úgy is, mint szerető szülők.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Mennyi szabadság jár nekik?

Jády Mónika

Első szerelem, alkohol, új baráti kör – mindez gondokat jelenthet a tizenévesek (szülei) számára.

2017.6.29.    3


Tiszta erőből nyár

Kovács Márta

Minden szülő életében eljön a pillanat, mikor gyermeke kamasszá érik, és már nem a szüleivel képzeli el a nyaralást.

2015.7.21.    8


Kamaszkori átalakulások

Kovács Márta

Hétvégén pirosra festette a haját. Hétfőn piercinget akart az orrába rakatni, egy (szerinte) gyönyörűséges karikát.

2015.5.19.    24


A kamaszkor testi változásai

Kovács Márta

Szinte egyik napról a másikra válik az addig aranyos kisgyerek nagyszájú, nyurga, elégedetlen kamasszá.

2015.3.31.    15


A kamaszkor kérdései

Kovács Márta

A legtöbb szülőt, bár készül rá, mégis váratlanul éri, amikor beköszönt gyermeke kamaszkora.

2015.3.5.    13


Felnőtté válás

Faar Ida

Nagykorúság – minden kamasz álma!

2013.4.17.    14


A tinik és a nyár

Huszár Ágnes

Néha azt gondolhatja az ember, hogy a feje tetejére állt a világ, nincsenek a helyén a dolgok, hiszen amit látunk, meghökkentő.

2012.7.6.   


Kis-nagy kamasz

Kovács Márta

Amikor reggel mellém állt, azt mondta: „Már akkora vagyok, mint te!”

2012.4.5.    13


Tabletta

Póda Erzsébet

Fáj a fejem. Anyám azt mondja, vegyek be egy tablettát.

2011.6.22.  1    6


Méhecskék, pecsétek

Anyalai Réka

Egy középiskolás diáklány elmélkedései.

2011.6.16.  1    9


Mint a sánta kutyát

Madarász Ildikó

Ebben a pillanatban tudtam, hogy nem mond igazat.

2010.5.21.    1


Kamaszkori korszakok

Dráfi Emese

Orbán Krisztina, Hagyjon békén tanító néni! című cikkét elolvasva, hirtelen eszembe jutott valami.

2010.5.11.