Mi van a tinik fejében?


Jády Mónika  2005.7.27. 17:42

Írásunkban szerény, de tudományosan alátámasztott vigaszt próbálunk nyújtani az elkeseredett szülőknek.

Azt mindenki tudja, hogy a felnőtté válás idején erősen dolgoznak bennünk a hormonok. Azt viszont már kevesebben sejtik, hogy a kamaszok érthetetlen viselkedésének oka az agyban keresendő. Ennek fejlődése ugyanis a tinédzserkorban egyenletlenül történik -- az egyik helyen túlteng valami, a másikon meg nagyon hiányzik. Nézzünk bele hát a tizenévesek fejébe, és rögtön megértőbbek leszünk. Úgysem tehetünk mást, mint hogy kivárjuk a fejlődési folyamat végét.

A szürke agykéreg homloklebenye
Ez a teljesítmények és a döntési folyamatok irányítóközpontja. Itt "készülnek" a részletes tervek, és ez a rész a felelős a tervek lebonyolításáért is. Megakadályozza, hogy a megvalósítás során értelmetlen és veszélyes dolgokba keveredjünk. Ez a terület 10-12 éves kor között fejlődik rohamosan. Ezért van az, hogy a kamaszkort még nem elért gyerekek szívesen oldanak meg különböző találós kérdéseket, fejtörőket, bonyolult játékokat játszanak, és szinte mindenre kíváncsiak. Ekkor azt hisszük, kis géniuszt nevelünk. Aztán törés következik be. Az agy szóban forgó része fokozatosan zsugorodni kezd -- ez a folyamat húsz éves korig vagy ennél is tovább tarthat.

Hiába siránkozunk, hogy a gyerek hirtelen "eltompult", lusta és nem érdekli őt semmi. Ez természetes jelenség! Az agy ezen része kicsit "túlburjánzik", majd a gyermeki eszecske dzsungeléből csupán pár áttekinthető ágyás marad, jól kitaposott utakkal. Miért van ez így? Hogy a gyerek a környezetéből szivacsként mindent magába szívhasson, majd a tanultak közül a legfontosabbak maradjanak meg számára. Vagyis azok a dolgok, amelyekre a későbbiekben is szüksége lesz. 12 és 20 éves kor között teljesen normális a kaotikus viselkedés, és a rendszerhez igazodásra való képtelenség. Inkább akkor kell figyelnünk, ha a mi gyerekünk nem így viselkedik.

Agyalapi mirigy (hipofízis)
Itt termelődik a melatonin nevű hormon, amelynek szintje este emelkedik, és jelzést ad a testnek, hogy ideje lenne ágyba bújni. A kutatások eredményei azt igazolják, hogy a tiniknél később emelkedik a melatoninszint, mint a kisgyerekeknél és a felnőtteknél! Hiába mérgelődünk, hogy este alig bírjuk ágyba terelni a kamasz gyerekünket, reggel pedig ébresztgetnünk kell őt. Ő este tizenegykor még tényleg nem álmos, és nem készakarva, a mi bosszantásunkra akar tovább fent maradni.

Corpus callosum (a féltekéket összekötő kérges test)
Ez az idegszálköteg a nőknél jóval erősebb mint a férfiaknál. Ezzel függ össze, hogy mi, nők egyidejűleg mindkét agyféltekénket (az értelemért és az érzelemért felelőset) is ki tudjuk használni, és hogy jobb beszélőkészséggel rendelkezünk. De mi a helyet a tinikkel? A corpus callosum fejlődése a pubertáskor kezdetéig tart. Ezzel magyarázható, hogy a gyerekek 12 éves korukig könnyebben sajátítják el az idegen nyelveket, de aztán hirtelen törés következik be, és az idegen szavak nehezebben maradnak meg a fejükben. Ezért is jó, ha korán kezdi a gyerek a nyelvtanulást.

Kisagy
Az agynak ez a része a tinédzserkor végéig fejlődésben van. Az egyensúlyért, a testtartásért és a mozdulatokért felelős. Ha a tizenéves gyereknek rossz a tartása, és néha-néha valaminek nekiütközik, az nem a figyelmetlenségéből adódik. Várjuk ki, amíg befejeződik a kisagy fejlődése.

Köztiagy
Tudat alatti szinten a motiváció központja, vagyis a jutalom elérésének érdekében kifejtett viselkedésért felelős. Nemrégiben végzett vizsgálatok szerint a kamaszok esetében kisebb aktivitást fejt ki az agynak ez a része, mint a felnőtteknél. Más szóval élve -- a tizenéveseknél hiányzik a motiváció, nem tudnak őszintén lelkesedni a jutalom reményében, legyen szó a sikerből és dicséretből adódó örömről vagy az anyagi haszonról. A pubertások tisztában vannak vele, hogy ha nem igyekeznek, rossz lesz a bizonyítványuk. Nem kerülnek be a középiskolába, és (ahogy állandóan ismételgetik a felnőttek) jobb híján elmehetnek kétkezi munkásnak. De ez nem nagyon izgatja őket. Inkább szórakozással -- például számítógépes játékokkal -- töltik az időt, vagy bömböltetik a hifit.

A motivációt és a letargiából való kimozdulást a kockázatos akciók jelentik. Olyasmire éreznek késztetést, amit gyorsan és egyszerűen véghez lehet vinni, és azonnal meghozza az elégedettség érzését. Például elcsenni valamit az üzletből, úgy, hogy ne kapják el, betörni az ablakot és elfutni, vagy kipróbálni bármit, ami tilos. És mivel a kamaszok homloklebenye nem avatkozik közbe, hogy korrigálja a helytelen viselkedést, kész is a baj.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Mennyi szabadság jár nekik?

Jády Mónika

Első szerelem, alkohol, új baráti kör – mindez gondokat jelenthet a tizenévesek (szülei) számára.

2017.6.29.    3


Tiszta erőből nyár

Kovács Márta

Minden szülő életében eljön a pillanat, mikor gyermeke kamasszá érik, és már nem a szüleivel képzeli el a nyaralást.

2015.7.21.    8


Kamaszkori átalakulások

Kovács Márta

Hétvégén pirosra festette a haját. Hétfőn piercinget akart az orrába rakatni, egy (szerinte) gyönyörűséges karikát.

2015.5.19.    24


A kamaszkor testi változásai

Kovács Márta

Szinte egyik napról a másikra válik az addig aranyos kisgyerek nagyszájú, nyurga, elégedetlen kamasszá.

2015.3.31.    15


A kamaszkor kérdései

Kovács Márta

A legtöbb szülőt, bár készül rá, mégis váratlanul éri, amikor beköszönt gyermeke kamaszkora.

2015.3.5.    13


Felnőtté válás

Faar Ida

Nagykorúság – minden kamasz álma!

2013.4.17.    14


A tinik és a nyár

Huszár Ágnes

Néha azt gondolhatja az ember, hogy a feje tetejére állt a világ, nincsenek a helyén a dolgok, hiszen amit látunk, meghökkentő.

2012.7.6.   


Kis-nagy kamasz

Kovács Márta

Amikor reggel mellém állt, azt mondta: „Már akkora vagyok, mint te!”

2012.4.5.    13


Tabletta

Póda Erzsébet

Fáj a fejem. Anyám azt mondja, vegyek be egy tablettát.

2011.6.22.  1    6


Méhecskék, pecsétek

Anyalai Réka

Egy középiskolás diáklány elmélkedései.

2011.6.16.  1    9


Mint a sánta kutyát

Madarász Ildikó

Ebben a pillanatban tudtam, hogy nem mond igazat.

2010.5.21.    1


Kamaszkori korszakok

Dráfi Emese

Orbán Krisztina, Hagyjon békén tanító néni! című cikkét elolvasva, hirtelen eszembe jutott valami.

2010.5.11.