Nevelni nehéz


Nagy Erika  2007.7.1. 15:20

„Aki nevelni akar, az legyen maga is nevelt!”

Mi kell ahhoz, hogy az embernek olyan gyereke legyen, akire büszke lehet? Elsősorban lelkileg egészséges szülő, mert a gyerekek viselkedését nagymértékben meghatározza a szüleik viselkedése -- példaként szolgál a gyerekek számára. A szülő-gyerek kapcsolat alapját a szülői szeretet képezi, ami fontos az egészséges testi-lelki fejlődés szempontjából.

A szülői szeretet, a melegség rendszerint elejét veszi annak, hogy a korlátozások túlzottan ránehezedjenek a gyerekre. A gyermek viselkedésében egyre gyakrabban nyilvánulnak meg az agresszív elemek, amik a szülő engedékenysége miatt teret is kapnak. Az így felnövekvő gyermekeknek rossz lesz a kapcsolatuk a szüleikkel, nem fordulnak hozzájuk tanácsért, problémáikat nem beszélik meg velük. Ezek a gyermekek könnyen kerülhetnek a társadalom peremére. A szülők gyakran hangoztatják, mennyi mindent megtesznek a gyermekért, miközben a gyermek érzelmi igényei kielégítetlenül maradnak. A gyerekek befelé fordulnak, s ez az idő múlásával a személyiség torzulását, a felnőttekkel szembeni bizalom hiányát okozza.

Minden szülő kedves, jól viselkedő, jól tanuló gyereket szeretne. A gyerekek nagy részében ezek az adottságok fellelhetők, a szülők kezében pedig ott van a nevelés eszköze. Nevelési hibák közé tartozik azonban, ha a gyereket képességeinek, teherbírásának reális felmérése nélkül belekényszerítik olyan dolgokba, melyekre nem nyitottak. És nevelési hiba az is, ha a szülő a gyerek anyagi szükségleteinek kielégítésére helyezi a hangsúlyt, miközben az érzelmi kapcsolatot teljesen elhanyagolja.

Ismerek olyan családot, ahol ez történt, és a gyermekek sorra elrontották az életüket. Hogy ki a felelős? Nehéz megmondani, de a szülőknek nagy részük van benne. Nincs hitük, bizalmuk egymáshoz. „Ölik” egymást, vádaskodnak, egymásra mutogatnak. A szülőknek ellentétes beállítottságú nevelési módja nem oldja meg a problémákat, sőt fokozza.

A családi harmónia megléte, avagy hiánya meghatározza egész életünket. A család összetartása a szülők feladata. De mi van akkor, ha a szülők önzők, ha elhanyagolják a gyereknevelést, és ezzel súlyos, orvosolhatatlan érzelmi sérelmet okoznak…?

Az életben rengeteg olyan szituáció adódhat, amikor egy gyermek bizonytalan, új helyzetbe kerül. Ilyenkor segítségre van szükségük, ebben a legtöbbet szüleik tudnak segíteni nekik: lelki támasznyújtással, bátorítással, vigasztalással – nem pedig anyagiakkal.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Mennyi szabadság jár nekik?

Jády Mónika

Első szerelem, alkohol, új baráti kör – mindez gondokat jelenthet a tizenévesek (szülei) számára.

2017.6.29.    3


Tiszta erőből nyár

Kovács Márta

Minden szülő életében eljön a pillanat, mikor gyermeke kamasszá érik, és már nem a szüleivel képzeli el a nyaralást.

2015.7.21.    8


Kamaszkori átalakulások

Kovács Márta

Hétvégén pirosra festette a haját. Hétfőn piercinget akart az orrába rakatni, egy (szerinte) gyönyörűséges karikát.

2015.5.19.    24


A kamaszkor testi változásai

Kovács Márta

Szinte egyik napról a másikra válik az addig aranyos kisgyerek nagyszájú, nyurga, elégedetlen kamasszá.

2015.3.31.    15


A kamaszkor kérdései

Kovács Márta

A legtöbb szülőt, bár készül rá, mégis váratlanul éri, amikor beköszönt gyermeke kamaszkora.

2015.3.5.    13


Felnőtté válás

Faar Ida

Nagykorúság – minden kamasz álma!

2013.4.17.    14


A tinik és a nyár

Huszár Ágnes

Néha azt gondolhatja az ember, hogy a feje tetejére állt a világ, nincsenek a helyén a dolgok, hiszen amit látunk, meghökkentő.

2012.7.6.   


Kis-nagy kamasz

Kovács Márta

Amikor reggel mellém állt, azt mondta: „Már akkora vagyok, mint te!”

2012.4.5.    13


Tabletta

Póda Erzsébet

Fáj a fejem. Anyám azt mondja, vegyek be egy tablettát.

2011.6.22.  1    6


Méhecskék, pecsétek

Anyalai Réka

Egy középiskolás diáklány elmélkedései.

2011.6.16.  1    9


Mint a sánta kutyát

Madarász Ildikó

Ebben a pillanatban tudtam, hogy nem mond igazat.

2010.5.21.    1


Kamaszkori korszakok

Dráfi Emese

Orbán Krisztina, Hagyjon békén tanító néni! című cikkét elolvasva, hirtelen eszembe jutott valami.

2010.5.11.