Tabletta


Póda Erzsébet  2011.6.22. 14:28

Fáj a fejem. Anyám azt mondja, vegyek be egy tablettát.

Mindig ezt mondja. Nem kérdi miért, nem fogja meg a homlokomat, hogy nem vagyok-e lázas vagy beteg. Még csak rám se néz. Vegyél be egy tablettát, veti oda foghegyről. Fáj a fejem, mondom megint. De már nem figyel. Elsős kisöcsémmel nyűglődik, miközben a kishúgom ott sírdogál az ölében. Értem én. Persze. Sok a dolga. Sokan vagyunk. Így is. Hát, még amikor a két idegen gyerek is itt van nálunk hétvégenként! A nevelőapám két utálatos gyereke.

Fáj a fejem. Csütörtök van, és ma jobban fáj, mint tegnap. És holnap még jobban fog fájni. Hétvégén egészen elviselhetetlen lesz. Hétfőn – igen. Hétfőn jobb lesz, aztán minden kezdődik elölről.

Volt idő, amikor nem fájt a fejem. Amikor csak én voltam, meg anyu és apu. De aztán ők elváltak, és egyedül maradtunk anyuval. Akkor sem fájt semmim. Jó volt kettesben. Csend volt és nyugalom. Anyuval aludtam egy ágyban, és hétvégén későn keltünk. Volt, amikor az ágyban reggeliztünk. Vajas kiflit és kakaót, vagy pirítóst és narancslevet. Egymáshoz bújtunk, szorosan, és sokat nevettünk. Nagyon sokat.

Aztán megváltozott minden!

Ideköltözött az az idegen férfi. És már ő aludt anyuval az ágyban. Hétvégén csak egyedül én keltem későn. Nagyon későn. És akkor is csukva tartottam a szemem, amikor már rég felébredtem. Az idegen pasi ordítozott, hogy keljek föl. Anyu nem szólt semmit. Aztán jött az a két gyerek. Az asztalnál ők ettek először, az apjuk köztük osztotta szét a csirkemellet, pedig azt én is szerettem. Akkor kezdett el fájni a fejem. És azóta utálom a csirkehúst. Utálom a nevelőapámat. És utálom a két beképzelt nyamvadt gyerekét is!

Miért változott meg az anyukám?! Minden olyan zűrös lett. Zavaros, kusza, hangos, zajos, lármás. Született egy kisöcsém és egy kishúgom. Egyre hátrébb kerültem. Az idegen férfi mindig ordítozik velem. A fejem meg egyre jobban fáj. Szerintem anyué is. Egyszerre tíz csomag fájdalomcsillapítót vesz a patikában.

Anyu, fáj a fejem. De anyu nem figyel. Azt mondja, vegyél be egy tablettát. Anyu, de már nem segít. Akkor vegyél be kettőt. Anyu, két tabletta se segít. Nem válaszol. Csak néz maga elé, zavaros tekintettel ül a kisöcsém mellett, kishúgommal az ölében.

Az orvosságos dobozhoz megyek. Kiveszek három csomaggal. Szépen egyenként kinyomkodom a tablettákat. Szépen egyenként beveszem mindet, és iszok rá egy kis vizet. Aztán az ágyamhoz megyek és lefekszem. Anyu, fáj a fejem, suttogom, és elkezdenek csorogni a könnyeim. Csendesedik. Lelassul a hangzavar, visszafelé forog a kuszaság. A lárma hangjai lepotyognak, egyenként, egymás után, mint a tabletták. Csönd marad utánuk. Aztán hangtalan örvénybe kerülök, lehúz valahova, valami végtelen mélységbe...
Arra ébredek, hogy anyuval fekszem az ágyban. Csend van és nyugalom. Hozzábújok. Nincs itt más, csak ő és én. Szorosan egymáshoz bújunk, és nevetünk, nevetünk...

Anyu, már nem fáj a fejem...!
Tudom, kicsim...Hozzászólások

KATI, 23. 06. 2011 11:00:44 SZOMORú
Nagyon szomorú, de nagyon szép torténet. koszi , bobe
@


A rovat további cikkei

Mennyi szabadság jár nekik?

Jády Mónika

Első szerelem, alkohol, új baráti kör – mindez gondokat jelenthet a tizenévesek (szülei) számára.

2017.6.29.    3


Tiszta erőből nyár

Kovács Márta

Minden szülő életében eljön a pillanat, mikor gyermeke kamasszá érik, és már nem a szüleivel képzeli el a nyaralást.

2015.7.21.    8


Kamaszkori átalakulások

Kovács Márta

Hétvégén pirosra festette a haját. Hétfőn piercinget akart az orrába rakatni, egy (szerinte) gyönyörűséges karikát.

2015.5.19.    24


A kamaszkor testi változásai

Kovács Márta

Szinte egyik napról a másikra válik az addig aranyos kisgyerek nagyszájú, nyurga, elégedetlen kamasszá.

2015.3.31.    15


A kamaszkor kérdései

Kovács Márta

A legtöbb szülőt, bár készül rá, mégis váratlanul éri, amikor beköszönt gyermeke kamaszkora.

2015.3.5.    13


Felnőtté válás

Faar Ida

Nagykorúság – minden kamasz álma!

2013.4.17.    14


A tinik és a nyár

Huszár Ágnes

Néha azt gondolhatja az ember, hogy a feje tetejére állt a világ, nincsenek a helyén a dolgok, hiszen amit látunk, meghökkentő.

2012.7.6.   


Kis-nagy kamasz

Kovács Márta

Amikor reggel mellém állt, azt mondta: „Már akkora vagyok, mint te!”

2012.4.5.    13


Méhecskék, pecsétek

Anyalai Réka

Egy középiskolás diáklány elmélkedései.

2011.6.16.  1    9


Mint a sánta kutyát

Madarász Ildikó

Ebben a pillanatban tudtam, hogy nem mond igazat.

2010.5.21.    1


Kamaszkori korszakok

Dráfi Emese

Orbán Krisztina, Hagyjon békén tanító néni! című cikkét elolvasva, hirtelen eszembe jutott valami.

2010.5.11.   


A tinik és az alkohol

Jády Mónika

A tizenévesek mindig is szerettek volna sok mindent kipróbálni. Ám az alkohol régebben inkább csak a fiúkat vonzotta.

2010.3.9.