A kismamák és a munka világa (2)


Vég Erzsébet  2008.3.18. 8:39

További hasznos és fontos információk a kismamák számára.

Tehát: Ha azzal a kellemetlen mondattal találjuk szembe magunkat, hogy átszervezés volt és már nem tartanak ránk igényt, fontos tudni, hogy:

1. A GYES-en lévő kismamáknak, a gyermek három éves koráig rendes felmondással nem lehet felmondani.

a) A három év éven belül és az azt követő 30 nap alatt nem szüntetheti meg a munkáltató a munkaviszonyt (csak rendkívüli felmondásra okot adó cselekedet, vagy a cég jogutód nélküli megszűnése esetén), csak a munkavállaló hozzájárulásával, azaz, közös megegyezéssel.
b) A gyerek egy éves kora után a kismama újra teljes munkaidőben dolgozhat, a munkáltatók kötelesek egy év után a korábbi munkakörbe, az eredetinél nagyobb összegű fizetéssel őt visszavenni, ha az előlépés szabályai erre egyébként is köteleznék (pl. minimálbéremelés, inflációt követő munkabér, egységesített bértábla a munkaviszony időtartamától függően)
c) Ha az illetőnek megszűnt a munkahelye vagy a munkaköre, akkor várja meg számára milyen további lehetőségeket ajánl fel (más munkakör vagy részmunkaidő) a munkáltató. Ha erről nincs szó, és nem akarják visszavenni, a munkáltató rendes felmondással, vagy közszférában felmentéssel megszűnteti a jogviszonyt felmondási idő, felmentési idővel és végkielégítéssel. Ebben az esetben sem a rendes felmondás közlése nem lehetséges a törvényben előírt 3 év és az azt követő 30 napig. A felmondási idő felében a szabadságát kiadhatják vagy pénzben megválthatják.
d) Ha a cég jogutód nélkül szűnik meg, a munkavállaló jogviszonya jogutód nélkül megszűnik. Ebben az esetben végkielégítés illeti meg.
e) A GYES – tartósan beteg gyermek ellátása esetén – a gyermek 10 éves koráig meghosszabbítható megfelelő orvosi igazolások bemutatásával. Ebben a fizetés nélküli szabadság is meghosszabbítható a gyermek 10 éves koráig.
f) Gyermekápolási táppénz a szülőnek a gyermek 12 éves koráig jár.
g) A GYES felmondási tilalma pontosan a Munka Törvénykönyvének 90.§ (1) bekezdés e) pontjában található.

2. Határozott idejű szerződés annak lejártakor megszűnik függetlenül attól, hogy a munkavállaló éppen várandós-e vagy kisgyermekével van otthon.

3.) Főállású anyaság esetében a teljes munkaidejű munkaviszonyt meg kell szüntetni, vagy módosítani kell maximum 50 %-os részmunkaidőre. Legalább három eltartott esetében igényelhető a Magyar Államkincstártól a legkisebb gyermek 8 éves koráig. Ennek összege megegyezik az egy gyermek után járó GYES összegével.

4.) Próbaidő alatt nem érvényesül a felmondási védelem, ebben az időszakban bármelyik fél indokolás nélkül megszüntetheti a munkaviszonyt, ezt nem befolyásolja a várandósság.

5.) Végkielégítés a Munka Törvénykönyve szerint csak a munkáltató által történő rendes felmondás esetében jár. DE: ha a munkaviszonyt a munkáltató érdekében "közös megegyezéssel" szüntetjük meg, akkor megállapodás kérdése végkielégítésnek megfelelő mértékű összeg kifizetése. Fontos, hogy közös megegyezésnél nincs törvényben előírt végkielégítés.

6.) Jó még tudni: A nők munkába visszatérését a kormány is támogatja, járulékkedvezményt vehetnek igénybe azok a foglalkoztatók, akik gyedről, gyesről visszatérő alkalmazottakat foglalkoztatnak. Az úgynevezett START-PLUSZ kártyát többek között azok válthatják majd ki, akik a gyes, a gyed, és a hivatásos anyai státusként közismertté vált gyermeknevelési támogatás (gyet), valamint az ápolási díj folyósításának megszűnését követő egy éven belül kívánnak elhelyezkedni. Azt a munkáltatót, aki ilyen kártyával rendelkező alkalmazottat foglalkoztat, kedvezmények illetik meg.
(Forrás: www.origo.hu és Csopey Krisztina)

Végezetül egy rövid összefoglaló:
Nem szüntethető meg a munkaviszony rendes felmondással (DE a munkavállaló részéről történő rendkívüli felmondással vagy közös megegyezéssel igen):
(1992. évi XXII. Törvény a Munka Törvénykönyvéről, Első rész, 90. §)
a terhesség első napjától az utolsóig – függetlenül attól, hogy a munkavállaló tudott-e a terhesség tényéről és közölte-e azt a munkáltatóval,
a szülést követő három hónap alatt,
a szülési szabadság alatt,
a gyermekgondozás céljára kapott fizetés nélküli szabadság időtartama alatt,
a gyerek hároméves koráig a GYES folyósításának ideje alatt függetlenül attól, hogy a munkavállaló igénybe veszi-e a fizetés nélküli szabadságot,,ha a munkavállaló mesterséges megtermékenyítési programban vesz részt és ezt előzetesen bejelentette.

Megszűnik a munkaviszony:
(1992. évi XXII. Törvény a Munka Törvénykönyvéről Első részének IV. fejezetében lévő 86.§)
ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnik,
ha lejár a munkavállaló határozott idejű szerződése (ezt a munkáltató nem köteles meghosszabbítani. Ha a munkavállaló biztosítottnak minősült a jogszabályok szerint akkor csak 6 hónap születési szabadság járhat, GYED nem).

A leírtakat szakmailag ellenőrizte : Dr. Dudás Lilian (www.drdudaslilian.hu)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A kismamák és a munka világa (1)

Vég Erzsébet

Amikor az ember kisbabát vár és már túl van a kezdeti émelygős időszakon, általában eufórikus állapotban van.

2008.3.11.  2   

A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2