A kismamák és a munka világa (2)


Vég Erzsébet  2008.3.18. 8:39

További hasznos és fontos információk a kismamák számára.

Tehát: Ha azzal a kellemetlen mondattal találjuk szembe magunkat, hogy átszervezés volt és már nem tartanak ránk igényt, fontos tudni, hogy:

1. A GYES-en lévő kismamáknak, a gyermek három éves koráig rendes felmondással nem lehet felmondani.

a) A három év éven belül és az azt követő 30 nap alatt nem szüntetheti meg a munkáltató a munkaviszonyt (csak rendkívüli felmondásra okot adó cselekedet, vagy a cég jogutód nélküli megszűnése esetén), csak a munkavállaló hozzájárulásával, azaz, közös megegyezéssel.
b) A gyerek egy éves kora után a kismama újra teljes munkaidőben dolgozhat, a munkáltatók kötelesek egy év után a korábbi munkakörbe, az eredetinél nagyobb összegű fizetéssel őt visszavenni, ha az előlépés szabályai erre egyébként is köteleznék (pl. minimálbéremelés, inflációt követő munkabér, egységesített bértábla a munkaviszony időtartamától függően)
c) Ha az illetőnek megszűnt a munkahelye vagy a munkaköre, akkor várja meg számára milyen további lehetőségeket ajánl fel (más munkakör vagy részmunkaidő) a munkáltató. Ha erről nincs szó, és nem akarják visszavenni, a munkáltató rendes felmondással, vagy közszférában felmentéssel megszűnteti a jogviszonyt felmondási idő, felmentési idővel és végkielégítéssel. Ebben az esetben sem a rendes felmondás közlése nem lehetséges a törvényben előírt 3 év és az azt követő 30 napig. A felmondási idő felében a szabadságát kiadhatják vagy pénzben megválthatják.
d) Ha a cég jogutód nélkül szűnik meg, a munkavállaló jogviszonya jogutód nélkül megszűnik. Ebben az esetben végkielégítés illeti meg.
e) A GYES – tartósan beteg gyermek ellátása esetén – a gyermek 10 éves koráig meghosszabbítható megfelelő orvosi igazolások bemutatásával. Ebben a fizetés nélküli szabadság is meghosszabbítható a gyermek 10 éves koráig.
f) Gyermekápolási táppénz a szülőnek a gyermek 12 éves koráig jár.
g) A GYES felmondási tilalma pontosan a Munka Törvénykönyvének 90.§ (1) bekezdés e) pontjában található.

2. Határozott idejű szerződés annak lejártakor megszűnik függetlenül attól, hogy a munkavállaló éppen várandós-e vagy kisgyermekével van otthon.

3.) Főállású anyaság esetében a teljes munkaidejű munkaviszonyt meg kell szüntetni, vagy módosítani kell maximum 50 %-os részmunkaidőre. Legalább három eltartott esetében igényelhető a Magyar Államkincstártól a legkisebb gyermek 8 éves koráig. Ennek összege megegyezik az egy gyermek után járó GYES összegével.

4.) Próbaidő alatt nem érvényesül a felmondási védelem, ebben az időszakban bármelyik fél indokolás nélkül megszüntetheti a munkaviszonyt, ezt nem befolyásolja a várandósság.

5.) Végkielégítés a Munka Törvénykönyve szerint csak a munkáltató által történő rendes felmondás esetében jár. DE: ha a munkaviszonyt a munkáltató érdekében "közös megegyezéssel" szüntetjük meg, akkor megállapodás kérdése végkielégítésnek megfelelő mértékű összeg kifizetése. Fontos, hogy közös megegyezésnél nincs törvényben előírt végkielégítés.

6.) Jó még tudni: A nők munkába visszatérését a kormány is támogatja, járulékkedvezményt vehetnek igénybe azok a foglalkoztatók, akik gyedről, gyesről visszatérő alkalmazottakat foglalkoztatnak. Az úgynevezett START-PLUSZ kártyát többek között azok válthatják majd ki, akik a gyes, a gyed, és a hivatásos anyai státusként közismertté vált gyermeknevelési támogatás (gyet), valamint az ápolási díj folyósításának megszűnését követő egy éven belül kívánnak elhelyezkedni. Azt a munkáltatót, aki ilyen kártyával rendelkező alkalmazottat foglalkoztat, kedvezmények illetik meg.
(Forrás: www.origo.hu és Csopey Krisztina)

Végezetül egy rövid összefoglaló:
Nem szüntethető meg a munkaviszony rendes felmondással (DE a munkavállaló részéről történő rendkívüli felmondással vagy közös megegyezéssel igen):
(1992. évi XXII. Törvény a Munka Törvénykönyvéről, Első rész, 90. §)
a terhesség első napjától az utolsóig – függetlenül attól, hogy a munkavállaló tudott-e a terhesség tényéről és közölte-e azt a munkáltatóval,
a szülést követő három hónap alatt,
a szülési szabadság alatt,
a gyermekgondozás céljára kapott fizetés nélküli szabadság időtartama alatt,
a gyerek hároméves koráig a GYES folyósításának ideje alatt függetlenül attól, hogy a munkavállaló igénybe veszi-e a fizetés nélküli szabadságot,,ha a munkavállaló mesterséges megtermékenyítési programban vesz részt és ezt előzetesen bejelentette.

Megszűnik a munkaviszony:
(1992. évi XXII. Törvény a Munka Törvénykönyvéről Első részének IV. fejezetében lévő 86.§)
ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnik,
ha lejár a munkavállaló határozott idejű szerződése (ezt a munkáltató nem köteles meghosszabbítani. Ha a munkavállaló biztosítottnak minősült a jogszabályok szerint akkor csak 6 hónap születési szabadság járhat, GYED nem).

A leírtakat szakmailag ellenőrizte : Dr. Dudás Lilian (www.drdudaslilian.hu)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A kismamák és a munka világa (1)

Vég Erzsébet

Amikor az ember kisbabát vár és már túl van a kezdeti émelygős időszakon, általában eufórikus állapotban van.

2008.3.11.  2   

A rovat további cikkei

Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2017.3.17.    29


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2016.2.1.   


A császármetszésről (4)

Kovács Márta

Ma már mindenki gyorsan és fájdalommentesen akar szülni. Sorozatunk befejező része.

2015.12.15.    6


A császármetszésről (3)

Kovács Márta

Császármetszés esetében felléphetnek komoly szövődmények is.

2015.11.26.    23


A császármetszésről (2)

Kovács Márta

A császármetszés fejlődésének következő lépése az volt, hogy az anya túlélte a beavatkozást.

2015.11.4.    8


A császármetszésről (1)

Kovács Márta

A császármetszést valószínűleg már az ókori rómaiak is alkalmazták, de nem maradt fenn bizonyíték, miszerint az anya túlélte volna a beavatkozást.

2015.9.19.    9


Az örökbefogadás kérdései

Timár Tímea

Az örökbefogadás lehetősége óriási ajándék azon szülők számára, akiknek nem adatik meg a természetes gyerekáldás.

2015.7.14.    5