Anyával a világ


Nagy Csivre Katalin  2013.3.28. 4:59

Még alig múlt el hat óra, a napsugarak vidáman csalogatnak ki a meleg ágyikóból. A reggel vidám, örömteli hangulattal indul, a jókedv garantált mára.

Az a bizonyos hétköznap reggel

Anya rögtön hajnalban rááll a szobamérlegre, lehetőleg ruhátlanul, de főleg reggeli előtt, hogy ne mutasson sokat. Ijedt képet vág, mire a hároméves kis Jankó odalép, ő is ránéz a mérlegre, s megszólal: – Ana mi a baj? Hán´ éves vad?
Hangos nevetés: – Sok, kisfiam. Sok...
De kit érdekel?! Ha ilyen aranyos babócám van, menten elfelejtem a fölös terheket. Imádom a gyerekeket! A kis, lepcses szájú, fodros-bodros, igazán bájos kislányokat, s a huncut, mókás akarnok, kis pasas-növendékeket. Ez az igazi boldogság és kihívás! Keblemre ölelném a világ összes gyermekét, egyszerre, most azonnal.

Ugyanaz a bizonyos hétköznap, estefelé

Anya egyik kezével a vacsorát kevergeti, a másikkal a szennyest szórja a mosógépbe. A harmadikkal a kis kócos Jankót igyekszik kiszabadítani, aki épp a sütőbe bújna a nővére elől. Negyedik kezével a padlón szétszórt ropit szedegeti, ötödik kezével telefonál. Az apuka hív. Késni fog. Még plusz egy óra munkarabságra ítélte a főnöke.

Sebaj, fő a türelem! Fő még a vacsora is. Egyre csak fő. Fortyog, s mindinkább égett szaga van. Ég a bosszúságtól, és a türelmetlenségtől. A fáradtságtól.„Ó bárcsak én késhetnék el itthonról! Bár ítélne a főnököm munkára, engedelmes rabszolgaként pihennék a csendes irodában, a számokba, papírokba temetném magam. Minden gondolatommal együtt. De itt vagyok..."

A rumli hatalmas. A gyerekek civakodnak, majd kibékülnek. Ismét hiszti, majd mosolygás, kacagás, és így tovább, és így tovább... Mit tesz ilyenkor a bölcs feleség, az alázatos, rabszolga-anya? Tovább dúl-fúl, fortyog a vacsorával együtt, számon tartja a másodperceket, türelmetlenül várva, hogy a hazaérkező, veszett idegekkel átszőtt férje tovább bőszítse.

Vagy...?

Vagy belerúg a padlón alkalmatlankodó, útonálló játék gumikacsába, és – agyő, mosogatórongy! Vesszen a mosatlan edény, égjen a vacsora, lobogjon a konyha! El a porronggyal, a mosógépnek pedig kuss! Helyette itt a sok játék, könyv, kocka, autó, baba, fapapucs. A gyerekek sem maradnak hálátlanok: a közös játékkal feledésbe merül minden baj és gond.

A forgatókönyv átlagos, talán középszerű. Vagy szokványos. Mindig hangos és mozgalmas a dramaturgia. De a legkülönfélébb és legegyszerűbb hétköznapi eseményeinkben sem mindegy, hogy cselekszünk. Nem kell mindig hibátlanul helytállnunk, két kezünkkel nyolcfelé kapni, tenni-venni. Nem csak jogunk van jól érezni, kipihenni magunkat, hanem szükségünk is, hogy derűsek, érzelmileg kiegyensúlyozottak maradhassunk. Tetteink erőket indítanak el, különféle hatásokat provokálnak környezetünkből, végül visszahatnak ránk.
Gyermekünk ölelő karja, inspiráló, erőinket feltöltő szellemi gyógyír. És végül mégis: anyának lenni a legnagyobb rang a világon. Külső, csillogó érmektől mentes, lélekben fénylő talizmán.

Vesszen a mosogatórongy!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2021.7.4.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4