Az anyaság árnyoldalai


Fülöp Éva  2006.7.13. 10:46

Az anyaságról szóló cikkek arról áradoznak, milyen felemelkedő érzés anyának lenni, életet adni, gyereket nevelni.

A híres emberek is mind arról nyilatkoznak, menyire boldogok és milyen felhőtlen az élet, miután megérkezik a baba. Igaz, tényleg fantasztikus dolog megélni az anyaságot, de nem minden nap van teli jókedvvel és boldogsággal.

Minden leendő kismamának tudnia kell, hogy az anyaság kemény munka. És még fizetés sem jár érte, ha az anyagi oldalát nézzük. A gyereknevelés tele van problémával és nehézséggel. Begyulladt mellek, fájó mellbimbók, fölös kilók szülés után. Aztán jönnek az átvirrasztott éjszakák és hosszadalmas nappali altatások. Az embernek közben csak annyi ideje marad, hogy egyen pár falatot és mielőtt a mosatlan tányérokhoz jutna, már fel is sír a kicsi.

Egész napokra egyedül maradunk, mert a párunk dolgozik és csak késő este ér haza, amikorra mi már annyira elfáradunk, hogy beszélgetni sincs erőnk. Ha napközben kijutunk sétálni, beszélgethetünk más babakocsis anyukákkal arról, mennyit szopik, hogyan alszik és mikor kakilt utoljára a gyerek. Ez nem elégít ki mindenkit – depresszióba eshet az anyuka.

Mikor már nagyobbacska a gyerek, állandóan futni kell utána, nehogy baja essen. A lakásban is figyelni kell, mit csinál. Ilyenkor még a toalett nyugodalma is ajándék az ember lányának. Egész nap fegyelmezni kell a kicsit: mit szabad és mit nem szabad. Ezerszer el kell mondani ugyanazt a tiltást, mire hatása lesz. A hisztis gyereket sokszor fenéken ütjük, ami nem mindig bizonyul jó megoldásnak. De ilyen helyzetekben nincsenek jó megoldások, a végén úgyis megbánjuk az egészet, lelkiismeret-furdalásunk lesz, és tanácstalanok maradunk.

Sokszor haragszunk meg, dühödünk fel, kiabálunk a gyerekkel. Elegünk lesz az egészből és egy kis zavartalan pihenésre vágyunk, amit nem kapunk meg. Ha óvodába megy a kicsi és nekünk olyan szerencsénk van, hogy találunk munkahelyet, azonnal felmerül a kérdés – hogyan oldjuk meg, ha a gyerek beteg lesz. Mert a nagyszülők még sokszor dolgoznak, a munkáltató meg nem nézi jó szemmel, ha havonta egy hétig a gyereket ápolgatjuk.

Gyereket nevelni egyáltalán nem olyan felhőtlen boldogság, mint ahogy azt a leendő anyukák többsége elképzeli. Viszont pótolhatatlanok azok a pillanatok, mikor csemeténk reggel puszival ébreszt az ágyban, mikor átölel, és azt mondja: „Nagyon szeretlek téged!“ Vagy mikor boldogan kacag játék közben.

Mindenki gondolja át, neki megéri-e a sok fáradságot az a pár perc boldogság naponta. Én már választottam, nekem megéri!Hozzászólások

Vég Erzsébet, 05. 08. 2006 21:33:51 egyetértek
Kedves Éva! Maximálisan egyetértek a leírtakkal és minden elismerésem, hogy ezeket így meg merte fogalmazni. Mivel éppen benne vagyok a babázásban (másfél éves a fiam és még nincs két hetes a kislányom), minden mondatát át tudom érezni. Ettől függetlenül én is azt gondolom, hogy nekem is megérte. Még, ha olyan fáradt is vagyok, hogy alig látok ki a fejemből. Szóval gratulálok és minden jót kívánok! Üdvözlettel: Betty
piri, 13. 08. 2006 10:29:20 így igaz
Két gyermekem van, tizenévesek. Épp a múltkor gondolkodtam el én is ezen a témán. Ugyanis mindehol csak azt hallja az ember, hogy milyen csodálatos dolog anyának lenni. Mintha az egész anyaság valami gondtalan, problémamentes, csupa vidámság dolog lenne. Pedig nem így van. Igenis sok problémával meg kell küszködnie egy anyának. Ugyanannyi benne a szép mint a nem annyira szép pillanat. Én például nagyon sokat aggódtam, idegeskedtem, sírtam. Sokszor voltam elkeseredett is. A gyerekek nem mindig szófogadóak, és néha alaposan fel tudják bosszantani az embert. De mindenkinél jobban szeretem a gyerekeimet. Piri
@


A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4