Az örökbefogadás kérdései


Timár Tímea  2015.7.14. 2:45

Az örökbefogadás lehetősége óriási ajándék azon szülők számára, akiknek nem adatik meg a természetes gyerekáldás.

Ugyanakkor problémás is, hiszen az örökbefogadásról él néhány előítélet. Máris ott az első kérdés: elmondjuk-e neki, hogy nem a hagyományos úton került a családba? Ha pedig elmondjuk, mikor van itt az ideje, és hogyan lehet a legnagyobb szeretettel elfogadtatni vele ezt a tényt?

Az örökbefogadó szülőknek néha olyan sajátos nevelési feladatokkal kell megbirkózniuk, amik mások és sokkal nehezebbek. Ennek oka, hogy a legtöbb örökbefogadott gyerek múltjában létezik egy olyan időszak, amikor még nem a jelenlegi családjánál volt. Ez az időszak pedig lehet, hogy békés volt, de a legtöbb esetben traumákkal teli, ami érzékenyebbé teszi őket. Továbbá a szoros anyai kapcsolat hiánya és a folyamatos változás rendszerint nyomott hagy bennük.


Elmondjam, ne mondjam?

Ha egy pár úgy dönt, hogy nem mondja el csemetéjének az adoptálása történetét, nehéz és örökre szóló játékba bonyolódik. Akármennyire is szolidan intézték az örökbefogadást, a szűkebb környezetük előtt akkor is ismertek a gyerek családba kerülésének körülményei. A legjobb szándék ellenére is fennáll annak a veszélye, hogy véletlenül tudja, hallja meg valahol, annál pedig nemigen lehet megrázóbb élmény. Azon túl a szülőket is megkötözi a helyzet, hiszen a titkolózás meg a lebukás veszélye állandó feszültséggel és félelemmel jár. A szakemberek egyöntetűen azt javasolják, hogy a gyerek elől nem szabad eltitkolni a múltját, hiszen joga van megtudnia.

Mikor van itt az ideje?

Sajnos pontos recept nem létezik erre vonatkozóan. Ki kell várni azt az életkort, amikor a szülő úgy érzi, hogy a gyermek felkészült rá. Persze nem szabad sokáig halogatni. Létfontosságú, hogy a szülőktől tudja meg, ne egy szomszédtól, hiszen az a bizalom és tisztelet megszűnését is jelentené. A gyermekpszichiátria álláspontja szerint már ötéves korig fel kell fedni a titkot, mivel később nagy sérülést okozhat.


Hogyan?

A lényeg: ne csak átessünk a témán, hanem folyamatosan beszéljünk róla, válaszoljunk a kérdéseire őszintén, az életkorához és fejlettségi szintjéhez képest. Ne azt mondja a szülő, hogy nem én vagyok az anyukád vagy az apukád, hiszen amiért valaki más szülte őt, ők az igazi szülők. Nyugodtan ki lehet fejteni: már akkor, amikor valaki másnak a hasában volt, izgatottan várták, hogy megérkezzen az életükbe. Minél hamarabb tudomást szerezz róla, annál könnyebben elfogadja, és természetesnek fogja vélni.

Nagyobb korban megesik, hogy rákérdez arra, miért nem a vérszerinti szüleivel él? Erre a legideálisabb válasz, hogy azért, mert nem tudtak volna gondoskodni róla. Fontos, hogy ne ítélje el a vérszerinti szülőket, a gyerek ne érezze úgy, hogy eldobták, hiszen ezek komolyan árthatnak az önbecsülésének.

A gyerekeknek nagyon fontos téma a hovatartozás kérdése, ezért kell, hogy lehetősége legyen eredeti családja után érdeklődni. Ez még nem jelenti azt, hogy az örökbefogadó szülőket nem szereti vagy kevésbé, csupán a kíváncsiság hajtja. Ha élete során azt tapasztalja, hogy az adoptálás természetes dolog, ha azt érzékeltetik vele, hogy a családban ugyanolyan értéke van, akkor könnyebben fogadja el a helyzetet és nem fog megsérülni.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4