Elválás a babától


Jády Mónika  2011.7.19. 4:24

Kezdetben a mama és csecsemője szinte egy egységet képez, és az apróságnak nincs is másra szüksége, csak édesanyja közelségére.

Ám ez az állapot nem tart örökké. A babák lassan külön személyiségekké fejlődnek – ám hogy ez megtörténhessen, önállóvá kell válniuk. Persze, ennek is fokozatosan kell megvalósulnia, kis lépésekben ajánlott kezdeni a szülőtől való eltávolodást.

Először ki kell alakulnia egy biztos kötődésnek: a babának nap mint nap meg kell tapasztalnia, hogy számíthat édesanyjára. Ha a mama igyekszik gyorsan és szeretetteljesen reagálni újszülöttje igényeire, azzal nem kényezteti el gyermekét – az első hetekben, hónapokban az apróságnak épp erre van szüksége. Ennek köszönhetően fog kialakulni a bizalom, amely segít abban, hogy problémamentesek legyenek a kisebb, majd nagyobb elválások.

Első lépésként elég az, ha egy közös séta alkalmával átadjuk a barátnőnek, nagymamának vagy más rokonnak a gyerekkocsit, hogy önállóan tegyen a bébivel egy kört. Utána negyed-fél- majd egy órára is olyan valakire hagyhatjuk csemeténket, akiben teljesen megbízunk. Később több órás tartózkodás is szóba jöhet a nagyszülőknél. Gyermekenként változó, hány lépésben jutunk el idáig: az egyiknél lassabban, a másiknál gyorsabban megy. Hagyjunk rá elég időt, és ne stresszeljünk: ne foglalkozzunk a haszontalannak gondolt tanácsokkal. Mi magunk érezzük a legjobban, mire van szüksége gyermekünknek. Ha máshoz visszük egy időre, hagyjunk ott neki egy kisvánkost, kedves plüssjátékot – bármit, ami ránk és az otthonára emlékezteti.

Vannak anyák, akik számára nem egészen egyszerű elválást jelent a szoptatás befejezése. Az anya és a baba szempontjából is jó, ha kis rituálékat tartanak meg: a cumisüveggel elvonulnak a megszokott, nyugodt helyre, ahol a szoptatás zajlott.

Következő kis „elválás” a gyermek szülői ágyból való kiköltöztetése. Itt is érdemes egy kis átmenetet beiktatni: a kiságyat egy ideig hagyjuk még a hálószobában. Így az apróság érzi még szülei közelségét. Másrészt a szülők is azonnal reagálni tudnak, ha a pici sírni kezd. A szakemberek egyébként azt vallják, hogy a bébi a szülők szobájában alszik a legjobban – saját ágyacskájában.

Ha a baba jól érzi magát a bébiszitter társaságában, és hazajövetelünk után idegenkedik tőlünk, ne értelmezzük félre a viselkedését. Nem haragszik ránk, mert másra bíztuk őt. Csupán arról van szó, hogy igazodnia kell az új helyzethez, és ehhez egy kis időre van szüksége. Gondoljunk arra, hogy minden személy, akire rábízhatjuk csemeténket, plusz tapasztalatot jelent gyermekünknek, nem pedig a mi helyettesünk.

Sajnos, sokszor a kismama saját környezete nehezíti meg az elválás természetes folyamatát – lelkiismeret-furdalást kelt az anyában, amikor bölcsődébe, óvodába készül adni gyermekét. Persze, az is előfordul, hogy a mama nem szeretne még megválni babájától, és emiatt sürgetik őt. Mindkét esetben igyekezzünk elengedni a fülünk mellett a kommentárokat. Ha az anya azt sugallja a gyermeknek, hogy minden rendben van, akkor a gyermek is elégedett.

Írásunk a Baby magazin cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2021.7.4.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26