Hogy egészséges maradjon!


Révész Enikő  2009.3.5. 18:49

Azt mondják, hogy a kismamák fogai azért romlékonyabbak, mert a magzat elvonja az anya csontozatából a kálciumot.

Nos, a fogorvosok szerint nem ez az igazi ok. A terhesség folyamán a női szervezetben jelentős hormonális változások zajlanak le. Ezek következtében egyeseknél gyakrabban fordul elő hányinger, hányás, leginkább az első hónapokban. A fogzománcot pedig kikezdheti a gyomorsav. Másrészt megváltozik az ízérzékelés: a kismama jobban kívánja a savanyúságokat és az édességeket, amelyek szintén nem tesznek jót a fogaknak – főleg, ha nem megfelelő a fogápolás. (Néha a fogkefe használata is hányásra ingerel, ezért van, aki kevesebbszer mos fogat, mint azelőtt.) Az ételmaradék a baktériumok táptalaja. A szájban savas közeg jön létre – és ez az oka annak, hogy kálciumot veszít a fogzománc.

A kismamák közül sokan ínygyulladásban szenvednek. Ennek legfőbb tünete a fogmosáskor jelentkező ínyvérzés. A gyulladt fogíny emellett piros, duzzadt, és fájdalmas. Az íny érzékenysége mögött ugyancsak a hormonális változások állnak. A vér magasabb ösztrögénszintjére vezethető vissza, hogy az íny kevésbé ellenálló a fertőzésekkel szemben. Maga az ínygyulladás a lepedék jelenléte miatt alakul ki, amely méregező anyagokat is termel. Ha ezek nagyobb mennyiségben a véráramba kerülnek, koraszülést válthatnak ki. A szakemberek szerint jelentősen csökkenteni lehetne a koraszülés kockázatát, ha az ínygyulladást időben kezelnék. Másrészt, amennyiben az irritált ínyt nem kezelik időben, a fogíny fokozatosan visszahúzódik, sorvadni kezd, ami végül a fogak elveszítéséhez vezet.

Legjobb a megelőzés: még a terhesség kezdetén ajánlott elmenni a fogorvoshoz ellenőrzésre, eltávolíttatni a fogkövet. És persze a lehető leggondosabban ápolni a fogakat, és megelőzni a lepedékképződést.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4