Időhiány?


Vég Erzsébet  2007.5.10. 18:43

Nem tudom, más anyukák két apró gyerekkel hogyan osztják be az idejüket és hogyan szervezik a háztartást, őszintén bevallom, nekem nagyon nehezen megy.

Olyannyira, hogy néha az autó súlyadóját felejtem el befizetni, máskor a Cascót, megint máskor a tüdőszűrésen való részvételt, legutóbb pedig azt, hogy a GYED-et igényelni kellett volna Lilla lányom után. (Hozzátartozik az igazsághoz, hogy az érintett hivatal, az Országos Egészségpénztár sem küldött értesítést a dologról, pedig – ahogy azt egy TB ügyintéző barátomtól megtudtam – kötelessége lett volna. Azt sajnos nem tudom, hogy a hivatal szemében miért vagyok „fekete bárány” és miért nem teljesítette velem szembeni kötelességét?)

Hogyan is áll a dolog? Tudomásom szerint a gyermek születése után 168 napig jár az ún. TGYÁS (terhességi gyermekágyi segély). Ezután következik a GYED (gyermek ellátási díj), amit a gyermek kétéves koráig kap az anyuka vagy az apuka. Mindkét összeg fizetésfüggő, vagyis a valamikori bruttó bérből számolják. Majd a GYES (gyermek ellátási segély – brr, már a segély elnevezéstől kiráz a hideg! – de sajnos valóban csak segélynek elég, a megélhetéshez kevés, az éhenhaláshoz viszont sok…) Ez huszonvalahányezer forint.

Az történt, hogy nálunk bőven zajlik az élet: hol egyik gyerek beteg, hol másik. Sokszor éjszakázunk, így a nappalokat túlélni külön művészet. Hogy, hogy nem, teljesen megfeledkeztem arról, hogy a pénz utalása nem automatikus (bevallom, nem értem, miért nem az), hanem ismételten igényelni kell. Emlékszem, a fiamnál még figyeltem arra, hogy bejegyezzem a naptárba az igénylési kötelezettségemet a 168 nap lejárta előtt 30 nappal. (Boldog békeidők, amikor még figyeltem erre!)

S hogyan derült ki a baki? Régi, már-már matuzsálemi korú hűtőnk beadta a kulcsot és terveztük, hogy veszünk egy szép újat. Össze is készítettem rá a pénzt, de az üzletkötő pancser, és nem tudta megszerezni a megbeszélt típust a megbeszélt időpontra, így aztán nem kértünk másikat és a magyarázkodását sem, vagyis megmaradt a pénz. Igen ám, de húsvét előtt voltunk, ráadásul akkor kereszteltük a lányomat, ahol ugye anyának, apának és a gyerekeknek is illik szép ruhában, szép cipőben, elegánsan megjelenni. Elkezdtem vásárolni, a hűtő ára meg elfogyott. Nosza, semmi gond, kiveszem a számláról a GYED-et. Ekkor kaptam majdnem szívrohamot! Mindössze a családi pótlékhoz jutottam hozzá. Nem akarom elemezni a rémületemet. Először azt hittem, valaki esetleg hozzáfért a számlához, de ez kizárható. Egész nap idegeskedtem, míg egyszer csak homlokon csókolt a múzsa (igaz, hogy életem párja képében, de megérte, mert rájöttem, hogy csak az igénylés elfelejtése lehet a baj). Míg ui. a családi pótlékot a MÁK (Magyar Államkincstár) küldi és szerencsére most még automatikus, addig az előbbit az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) juttatja, vagy nem juttatja el az érintetteknek.

Engem azért ez a dolog kicsit bosszant. Nevezetesen azért, mert kétgyermekes anyaként kisebb gondom is nagyobb annál, mint hogy a napokat számoljam (még, ha az az én érdekem is). Mondtam is a barátnőmnek, ha a szervezetem nem jelezne, még talán enni is elfelejtenék…

Amikor a nővérem volt anyaságin, ezelőtt húsz éve, még automatikusan kapták a szülők a GYED-et. A barátnőmnek pedig, aki ugyanott él, ahol mi (igaz, a mi lakhelyünk ideiglenes, az állandó lakcím Bp.), a vidéki hivatal kiküldte az értesítést, hogy aktuális a váltás. Szóval nem igazán értem, miért vagyok kivétel, de kénytelen vagyok lenyelni a békát.

Az már csak hab a tortán, hogy úgy tudom, ha 6 hónapig nem igénylem az ellátást, akkor a dolog elévül, és visszamenőleg nem kapom meg az összeget, csak az igénylés napjától. Pedig hát ugye az ember gyereke nem igazán évül el – szerencsére! Hogy az átfutási idő alatt miből él a család? Hát az legyen az ő gondjuk – gondolom így vannak ezzel az illetékesek.

Szóval, kedves anyukák! Naptárt, tollat előszedni, és gyorsan kiszámolni, hogy mi, mikor esedékes, nehogy baj legyen!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4