Időhiány?


Vég Erzsébet  2007.5.10. 18:43

Nem tudom, más anyukák két apró gyerekkel hogyan osztják be az idejüket és hogyan szervezik a háztartást, őszintén bevallom, nekem nagyon nehezen megy.

Olyannyira, hogy néha az autó súlyadóját felejtem el befizetni, máskor a Cascót, megint máskor a tüdőszűrésen való részvételt, legutóbb pedig azt, hogy a GYED-et igényelni kellett volna Lilla lányom után. (Hozzátartozik az igazsághoz, hogy az érintett hivatal, az Országos Egészségpénztár sem küldött értesítést a dologról, pedig – ahogy azt egy TB ügyintéző barátomtól megtudtam – kötelessége lett volna. Azt sajnos nem tudom, hogy a hivatal szemében miért vagyok „fekete bárány” és miért nem teljesítette velem szembeni kötelességét?)

Hogyan is áll a dolog? Tudomásom szerint a gyermek születése után 168 napig jár az ún. TGYÁS (terhességi gyermekágyi segély). Ezután következik a GYED (gyermek ellátási díj), amit a gyermek kétéves koráig kap az anyuka vagy az apuka. Mindkét összeg fizetésfüggő, vagyis a valamikori bruttó bérből számolják. Majd a GYES (gyermek ellátási segély – brr, már a segély elnevezéstől kiráz a hideg! – de sajnos valóban csak segélynek elég, a megélhetéshez kevés, az éhenhaláshoz viszont sok…) Ez huszonvalahányezer forint.

Az történt, hogy nálunk bőven zajlik az élet: hol egyik gyerek beteg, hol másik. Sokszor éjszakázunk, így a nappalokat túlélni külön művészet. Hogy, hogy nem, teljesen megfeledkeztem arról, hogy a pénz utalása nem automatikus (bevallom, nem értem, miért nem az), hanem ismételten igényelni kell. Emlékszem, a fiamnál még figyeltem arra, hogy bejegyezzem a naptárba az igénylési kötelezettségemet a 168 nap lejárta előtt 30 nappal. (Boldog békeidők, amikor még figyeltem erre!)

S hogyan derült ki a baki? Régi, már-már matuzsálemi korú hűtőnk beadta a kulcsot és terveztük, hogy veszünk egy szép újat. Össze is készítettem rá a pénzt, de az üzletkötő pancser, és nem tudta megszerezni a megbeszélt típust a megbeszélt időpontra, így aztán nem kértünk másikat és a magyarázkodását sem, vagyis megmaradt a pénz. Igen ám, de húsvét előtt voltunk, ráadásul akkor kereszteltük a lányomat, ahol ugye anyának, apának és a gyerekeknek is illik szép ruhában, szép cipőben, elegánsan megjelenni. Elkezdtem vásárolni, a hűtő ára meg elfogyott. Nosza, semmi gond, kiveszem a számláról a GYED-et. Ekkor kaptam majdnem szívrohamot! Mindössze a családi pótlékhoz jutottam hozzá. Nem akarom elemezni a rémületemet. Először azt hittem, valaki esetleg hozzáfért a számlához, de ez kizárható. Egész nap idegeskedtem, míg egyszer csak homlokon csókolt a múzsa (igaz, hogy életem párja képében, de megérte, mert rájöttem, hogy csak az igénylés elfelejtése lehet a baj). Míg ui. a családi pótlékot a MÁK (Magyar Államkincstár) küldi és szerencsére most még automatikus, addig az előbbit az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) juttatja, vagy nem juttatja el az érintetteknek.

Engem azért ez a dolog kicsit bosszant. Nevezetesen azért, mert kétgyermekes anyaként kisebb gondom is nagyobb annál, mint hogy a napokat számoljam (még, ha az az én érdekem is). Mondtam is a barátnőmnek, ha a szervezetem nem jelezne, még talán enni is elfelejtenék…

Amikor a nővérem volt anyaságin, ezelőtt húsz éve, még automatikusan kapták a szülők a GYED-et. A barátnőmnek pedig, aki ugyanott él, ahol mi (igaz, a mi lakhelyünk ideiglenes, az állandó lakcím Bp.), a vidéki hivatal kiküldte az értesítést, hogy aktuális a váltás. Szóval nem igazán értem, miért vagyok kivétel, de kénytelen vagyok lenyelni a békát.

Az már csak hab a tortán, hogy úgy tudom, ha 6 hónapig nem igénylem az ellátást, akkor a dolog elévül, és visszamenőleg nem kapom meg az összeget, csak az igénylés napjától. Pedig hát ugye az ember gyereke nem igazán évül el – szerencsére! Hogy az átfutási idő alatt miből él a család? Hát az legyen az ő gondjuk – gondolom így vannak ezzel az illetékesek.

Szóval, kedves anyukák! Naptárt, tollat előszedni, és gyorsan kiszámolni, hogy mi, mikor esedékes, nehogy baj legyen!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2017.3.17.    29


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2016.2.1.   


A császármetszésről (4)

Kovács Márta

Ma már mindenki gyorsan és fájdalommentesen akar szülni. Sorozatunk befejező része.

2015.12.15.    6


A császármetszésről (3)

Kovács Márta

Császármetszés esetében felléphetnek komoly szövődmények is.

2015.11.26.    23


A császármetszésről (2)

Kovács Márta

A császármetszés fejlődésének következő lépése az volt, hogy az anya túlélte a beavatkozást.

2015.11.4.    8


A császármetszésről (1)

Kovács Márta

A császármetszést valószínűleg már az ókori rómaiak is alkalmazták, de nem maradt fenn bizonyíték, miszerint az anya túlélte volna a beavatkozást.

2015.9.19.    9


Az örökbefogadás kérdései

Timár Tímea

Az örökbefogadás lehetősége óriási ajándék azon szülők számára, akiknek nem adatik meg a természetes gyerekáldás.

2015.7.14.    5


Kérdések a természetes szülésről

Oriskó Renáta

Gyakran halljuk, hogy a szülést is az üzlet uralja, sok a felesleges gyógyszer és érzéstelenítés.

2015.6.2.    7