Kérdések a természetes szülésről


Oriskó Renáta  2015.6.2. 2:53

Gyakran halljuk, hogy a szülést is az üzlet uralja, sok a felesleges gyógyszer és érzéstelenítés.

Az angliai Moracambe Bay-i egyetemi kórházak évek óta szerepelnek az angliai sajtóban, bár ezt nem jó hírüknek köszönhetik. Mind az ellátásban, mind az egészségügyi gondoskodás minőségében találni kivetnivalót. Hanyagság, mulasztás, az alkalmazottak alacsony szakmai tudása mind olyan tényezők, amelyek különféle tragédiákhoz vezettek.

Legutóbb, pár hete, a Furness Általános Kórház ellen indult vizsgálat, ahol az utóbbi években 11 csecsemő és egy anyuka vesztette életét. A nyomozás során olyan információk is napvilágot láttak, miszerint a szülésznők mindenáron a természetes szülést erőltették, és nem hívták az orvost, amikor szükséges lett volna, majd összejátszottak, hogy elrejtsék a gondatlanságukat. Angliában hatalmas botrány alakult ki a szülészeten folyó ellátás miatt. A vizsgálatok még nem fejeződtek be.


„A szülésre úgy kell tekinteni, mint egy természetes folyamatra, nem pedig mint egy orvosi beavatkozásra” – írja a theguardian.com riportere. Az 1950-es években a nők általában kórházban szültek. Az egészségügyi létesítmények és az ellátás színvonala nem volt magas, az azóta sokat vitatott gátmetszés pedig rutinszerű beavatkozásnak számított. Miután Fernand Lamaze francia orvos 1951-ben meghonosította a Lamaze-módszert, a szülés sokkal inkább emberközelivé vált. A módszer magába foglalta a szülés előtti felkészítő foglalkozásokat, a relaxációs és légzési technikák elsajátítását, a férj folyamatos érzelmi-informatív támogatását, a szakszemélyzet képzését. A szülés így abba a megvilágításba került, hogy egy természetes, normális és egészséges folyamat, amely akár otthoni körülmények között is biztonságos lehet.
Ehhez képest napjainkban a szülést, bármilyen hihetetlen, egyfajta bátor tettként tartják számon – olvasható a theguardian.com-on.

Gyakran halljuk azt, hogy a szülést is az üzlet uralja, hogy sok a felesleges gyógyszer és érzéstelenítés, amelyekre voltaképp nem is lenne szükség. Emellett az utóbbi években egyre inkább megnőtt azoknak a kismamáknak a száma, akik császármetszéssel szeretnék világra hozni gyermeküket, akkor is, ha az nem indokolt.
Ennek több oka is lehet: egyrészt időzíthető, másrészt sokkal gyorsabb, mint a természetes szülés (bár a kismamák a műtét következményeivel általában nem számolnak). Természetesen lehetnek olyan vészhelyzetek illetve komplikációk, amikor emberéletekről van szó, ilyenkor helyénvaló bármiféle beavatkozás, hiszen végső soron ez az orvos feladata.

Mindenekelőtt azonban azt kell figyelembe venni, hogy a szülés a kismama és a baba számára is mindig a lehető legbiztonságosabb és legveszélytelenebb legyen – elkerülve ezzel a komplikációkat és tragédiákat.

Írásunk a www.theguardian.com cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4