Mikor szüljön a nő?


Kabók Zita  2009.6.11. 6:05

A legidősebb brit kismama 66 éves. Pár hét múlva hagyja majd el a kórházat az újszülött gyermekével.

Ezzel az egyik legidősebb anya lesz a világon is. Elizabeth Adeneyn Ukrajnában hajtottak végre petesejt-beültetést, ugyanis Nagy-Britanniában a maximum korhatár erre a műveletre az 50. életév. Elizabeth tette hatalmas orvosi és erkölcsi botrányt kavart azzal, hogy 66 évesen vállalkozott az anyaságra. A közvélemény „lélegzetelállító önzőségnek” nevezte a döntését. Vajon igaza van-e az anyának, aki gyermeket vállal ebben a korban, hiszen mire a gyermeke 18 éves lesz, ő már betölti a 80-at?

Senkit sem érdekel, ha az apa öreg, miért ne lehetne valaki anya korosabban? Az utóbbi kétszáz évben az átlagéletkor megkétszereződött, és ezzel együtt az először szülő anyák átlagelektora is. A leggyakoribb ilyenkor feltett kérdés az, hogy ki fog a gyerekről gondoskodni, nem önző döntés-e ilyenkor a világra hozni egy gyermeket?

Elizabeth esetében sokan megkérdezték, teljesíteni tudja-e majd a szülői kötelességeit, ha idősen szül. Sokan azzal támadták, hogy lekéste a buszt, miért nem szült sokkal előbb? Egyesek szerint el kellene fogadnunk a természet akaratát, miszerint a nők már nem termékenyek az 50. életévük felett. Az anya azzal érvelt, hogy a természet nem fair a nőkkel szemben, mert a férfiak akár még 80 évesen is apák lehetnek. Ms Adeney fiatalnak érzi magát, és úgy véli, csakis az számít, amiben hisz, s a legfontosabb az, amit a gyermeknek az édesanyja ad.

Ms Adeney, aki júliusban lesz 67 éves, saját gyárát vezeti. Azt mondja, sokkal fittebb, mint a fiatal lányok, akik neki dolgoznak. Több orvos szerint azonban egy 66 éves anya nyugodtan élhet meg 20-30 évig. (De arra sincs semmi garancia, hogy egy húsz- vagy harmincéves anya meddig él – a szerk.)

Dr Lockwood (Royal College of Obstetricians and Gynaecology) szerint, igazságtalan, ha csak a jövendő anya korával foglalkozunk, hiszen fiatal nőket sem lehet lebeszélni a teherbe eséstől, még akkor sem, ha komoly egészségügyi problémákkal küszködnek Ezek a nők sokszor komolyabb rizikófaktorral bírnak a gyermekükkel szemben, mint az idős anyák.

Ms Adeney azonban nincs egyedül a korával: a listát Rajo Devi, egy hetvenéves indiai asszony vezeti. Házastársával legyőzhetetlenül vágytak egy fiúra. Álmuk teljesült! Mesterséges spermabeültetéssel, hetvenévesen, ikrei születtek, egy lány és egy fiú.

A szülés ideális időpontjának és körülményeinek meghatározása körül egyfolytában heves viták folynak. Az orvosok, mint mindenható „szakértők”, a fiatalkori szülésre buzdítanak. Sokszor megalapozatlan és nem bizonyított érvekkel próbálják meggyőzni a nőket, hogy az ideális szülés időpontja kizárólag a harmincadik életkor alatt van. Csak éppen a nők véleményére nem kíváncsi senki (sokszor még maguk a nők sem tartják magukat „illetékesnek” ennek eldöntésében), még egy ilyen alapvetően csak rájuk tartozó, csak őket érintő dologban sem.

Foto: abcnews.co.uk

Írásunk a http://abcnews.go.com/video/playerIndex?id=7612516 cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2017.3.17.    29


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2016.2.1.   


A császármetszésről (4)

Kovács Márta

Ma már mindenki gyorsan és fájdalommentesen akar szülni. Sorozatunk befejező része.

2015.12.15.    6


A császármetszésről (3)

Kovács Márta

Császármetszés esetében felléphetnek komoly szövődmények is.

2015.11.26.    23


A császármetszésről (2)

Kovács Márta

A császármetszés fejlődésének következő lépése az volt, hogy az anya túlélte a beavatkozást.

2015.11.4.    8


A császármetszésről (1)

Kovács Márta

A császármetszést valószínűleg már az ókori rómaiak is alkalmazták, de nem maradt fenn bizonyíték, miszerint az anya túlélte volna a beavatkozást.

2015.9.19.    9


Az örökbefogadás kérdései

Timár Tímea

Az örökbefogadás lehetősége óriási ajándék azon szülők számára, akiknek nem adatik meg a természetes gyerekáldás.

2015.7.14.    5


Kérdések a természetes szülésről

Oriskó Renáta

Gyakran halljuk, hogy a szülést is az üzlet uralja, sok a felesleges gyógyszer és érzéstelenítés.

2015.6.2.    7