Mikor szüljön a nő?


Kabók Zita  2009.6.11. 6:05

A legidősebb brit kismama 66 éves. Pár hét múlva hagyja majd el a kórházat az újszülött gyermekével.

Ezzel az egyik legidősebb anya lesz a világon is. Elizabeth Adeneyn Ukrajnában hajtottak végre petesejt-beültetést, ugyanis Nagy-Britanniában a maximum korhatár erre a műveletre az 50. életév. Elizabeth tette hatalmas orvosi és erkölcsi botrányt kavart azzal, hogy 66 évesen vállalkozott az anyaságra. A közvélemény „lélegzetelállító önzőségnek” nevezte a döntését. Vajon igaza van-e az anyának, aki gyermeket vállal ebben a korban, hiszen mire a gyermeke 18 éves lesz, ő már betölti a 80-at?

Senkit sem érdekel, ha az apa öreg, miért ne lehetne valaki anya korosabban? Az utóbbi kétszáz évben az átlagéletkor megkétszereződött, és ezzel együtt az először szülő anyák átlagelektora is. A leggyakoribb ilyenkor feltett kérdés az, hogy ki fog a gyerekről gondoskodni, nem önző döntés-e ilyenkor a világra hozni egy gyermeket?

Elizabeth esetében sokan megkérdezték, teljesíteni tudja-e majd a szülői kötelességeit, ha idősen szül. Sokan azzal támadták, hogy lekéste a buszt, miért nem szült sokkal előbb? Egyesek szerint el kellene fogadnunk a természet akaratát, miszerint a nők már nem termékenyek az 50. életévük felett. Az anya azzal érvelt, hogy a természet nem fair a nőkkel szemben, mert a férfiak akár még 80 évesen is apák lehetnek. Ms Adeney fiatalnak érzi magát, és úgy véli, csakis az számít, amiben hisz, s a legfontosabb az, amit a gyermeknek az édesanyja ad.

Ms Adeney, aki júliusban lesz 67 éves, saját gyárát vezeti. Azt mondja, sokkal fittebb, mint a fiatal lányok, akik neki dolgoznak. Több orvos szerint azonban egy 66 éves anya nyugodtan élhet meg 20-30 évig. (De arra sincs semmi garancia, hogy egy húsz- vagy harmincéves anya meddig él – a szerk.)

Dr Lockwood (Royal College of Obstetricians and Gynaecology) szerint, igazságtalan, ha csak a jövendő anya korával foglalkozunk, hiszen fiatal nőket sem lehet lebeszélni a teherbe eséstől, még akkor sem, ha komoly egészségügyi problémákkal küszködnek Ezek a nők sokszor komolyabb rizikófaktorral bírnak a gyermekükkel szemben, mint az idős anyák.

Ms Adeney azonban nincs egyedül a korával: a listát Rajo Devi, egy hetvenéves indiai asszony vezeti. Házastársával legyőzhetetlenül vágytak egy fiúra. Álmuk teljesült! Mesterséges spermabeültetéssel, hetvenévesen, ikrei születtek, egy lány és egy fiú.

A szülés ideális időpontjának és körülményeinek meghatározása körül egyfolytában heves viták folynak. Az orvosok, mint mindenható „szakértők”, a fiatalkori szülésre buzdítanak. Sokszor megalapozatlan és nem bizonyított érvekkel próbálják meggyőzni a nőket, hogy az ideális szülés időpontja kizárólag a harmincadik életkor alatt van. Csak éppen a nők véleményére nem kíváncsi senki (sokszor még maguk a nők sem tartják magukat „illetékesnek” ennek eldöntésében), még egy ilyen alapvetően csak rájuk tartozó, csak őket érintő dologban sem.

Foto: abcnews.co.uk

Írásunk a http://abcnews.go.com/video/playerIndex?id=7612516 cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4