Milyen nevet válasszunk a babának?


Kovács Márta  2012.8.15. 4:07

Az áldott állapot minden nő életében egy különleges időszak.

Álmodozunk a kis jövevényről, elképzeljük milyen lesz, kire fog hasonlítani. Tervezgetünk: vajon milyen lesz az életünk, ha már a karunkban tarthatjuk?

Nagy örömmel választunk nevet a leendő csöppségnek, és természetesen nagy felelősséggel (kellene), hiszen ezt gyermekünk egész életében viselni fogja. Jó, ha már hónapokkal előre kiválasztjuk kinek (az anyukának és az apukának) melyik név tetszik. Így lesz időnk ízlelgetni, esetleg változtatni, ha időközben rábukkan egy számunkra még szebbre, még inkább tetszőre.

A névadás szokása századokon át alakult, változott. Ma a nevek tárháza kifogyhatatlan, hisz nemcsak ősi magyar nevek közül válogathatunk, hanem a világ összes nevét anyakönyveztethetjük. Vagy kérhetjük annak a névnek az anyakönyvezését, amelyet még nem adtak névként a környezetünkben, és amelyet annyira különlegesnek és szépnek tartunk, hogy gyermekünknek azt választjuk. Sokan úgy választják ki gyermekeiknek szánt nevet, hogy megnézik annak eredetét, jelentését. Mások véletlenszerűen teszik ezt. Ami nagyon fontos, és a Ladó-könyv (Ladó János: Magyar utónévkönyv) is megemlíti: a keresztnevet mindig a vezetéknévvel együtt kiejtve kellene (lenne ajánlatos) választani, vigyázni kellene (illene) a vezetéknév végének és a keresztnév elejének mókás, tragikus/komikus összecsengésére.

Ismételgessük sokszor a kiválasztott nevet vezetéknévvel együtt. Egy idő elteltével megérezzük a ritmusát. Fontos, hogy jó legyen kiejteni, megfelelő ritmusa, szép hangzása legyen, hiszen gyermekünk egész életében így fog majd bemutatkozni. A keresztnév ne kezdődjön ugyanazzal a magán- vagy mássalhangzóval, mint a vezetéknév (például: Szabó O..., Varga A..., Kovács Cs...),ezeket így nehéz lesz kiejteni. Gondoljunk arra is, hogy a választott névnek milyen a becézett alakja, mert ez is fontos lehet. Minden korosztálynak megvannak az éppen divatos nevei. Van, akinek nem okoz problémát, ha a neki tetsző név más szülőnek is tetszik, és több gyerek is viseli. Mások azonban egyedi nevekben gondolkodnak. Az azonban biztos, hogy minden korszaknak megvannak divatos nevei.

Az utóbbi években leggyakrabban választott keresztnevek (vidékünkön):
Lánynevek, magyar területen: Hanna, Anna, Jázmin, Viktória, Lili, Luca, Emma, Zsófia, Vivien, Laura, Nóra, Dóra
Szlovák területen: Liliana, Michaela, Júlia, Ema, Sofia, Nela, Nina

Fiúnevek, magyar területen: Bence, Máté, Levente, Ádám, Zsombor, Dávid, Balázs, Dániel, Botond, Áron
Szlovák területen: Jakub, Samuel, Tomáš, Martin, Lukáš, Michal, Adam, Filip, Matúš, Patrik

Vannak vicces neveink is, bizonyára mindenki ismer egy-egy ilyet a környezetéből, vagy találkozott már a jelenséggel. Mindenkinek a saját döntése, hogy felruházza-e ilyen névvel a gyermekét. De a kisbaba megszületése előtt azért mindenképpen ajánlatos a fent említett könyvet lapozgatni egy kicsit.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4