Milyen nyelvű legyen a gyerek?


Kabók Zita  2010.6.14. 6:34

Miután a mai fiatalok aránylag nagy része külföldön él és dolgozik, egyre több a vegyes nemzetiségű kapcsolatból született gyermek.

Az ismerőseim körében is jó pár ilyen baba született, főleg házasságon kívül. Figyelmemet mindig felkelti, hogy vajon hogyan nevelik ezek a párok a csöppségeket, és ami a legfontosabb: milyen nyelven szólnak a gyermekhez?

Az interkulturális kapcsolat nem számít újdonságnak. Manapság ötből egy gyermek kétnyelvűként nevelkedik. Einstein például német és olasz nyelven „nőtt fel”. Nick Clegg, a brit liberális demokraták vezetőjének a felesége, Miriam, spanyol származású. Mindhárom gyermeküket kétnyelvűként nevelik. Mr. Clegg azt mondja, hogy a gyermekek képessége egy újabb nyelv befogadására csak nő majd a jövőben. Bizonyított az is, hogy azok a gyermekek, akik két nyelvet beszélnek, az iskolában jelentősen jobban szerepelnek.

Vajon az otthoni, anyanyelvünk megtartásáért folytatott harcot a fiatalok többsége feladja? Átvált a sokkal menőbb nyelvekre, mint amilyen például az angol? Vagy a többségi nemzet nyelvével és nem a saját anyanyelvével ismerteti meg gyermekét? Az Angliában élő külföldi párok többsége angolul beszél egymás között, tehát számukra a legtermészetesebb, ha a gyermekhez is így szólnak. Sok szülőnek annyira megtetszik, hogy a gyerek – vele ellentétben – akcentus nélkül hadar angolul, hogy teljesen megfeledkeznek arról, hogy más nyelvre tanítsák meg őket. A bilingualitás nemcsak kétnyelvűséget jelent, hanem kétféle személyiség összekapcsolódását is. A gyermek anyanyelvtől való megfosztása tehát a személyiség csorbulását is jelentheti. Problémát okozhat az is, amikor a gyerek szabadságra megy a nagyszülőkhöz, vagy a rokonokhoz, és feszélyezve érzi magát, mert nemcsak a nyelvvel küszködik, hanem a kultúra is idegen számára.

A magyar Barbara kislánya, Amy, ötéves, és az édesapja angol. A szülők már nincsenek együtt és az anyuka, bepótolva a lemaradást, próbálja a magyar nyelvet megtanítani lányával, azonban Amynek az angol már sokkal könnyebben megy, és az összetettebb dolgokat nem érti meg magyarul. Így hát Barbara azt a szokást vette fel, hogyha sietni kell, és Amyvel gyorsan akar megértetni valamit, akkor az angolt használja, egyébként a magyart. Mit mondjak? Nagyon furcsa volt hallanom, hogy egy magyar anyanyelvű anya idegen nyelven beszél a saját lányához...

Péternek és Magdának két éve született kislánya, Maja. Magda lengyel, Péter magyar. Egymás közt nehézkesen megy számukra a kommunikáció, hiszen egyik sem beszéli tökéletesen az angol nyelvet. A gyermeket mégis angolul nevelik, és otthon csak így szolnak hozzá.

Anna és Alex kisfia hétéves. Alex szlovák, Anna pedig magyar. A kisfiú az iskolában tökéletesen megtanult angolul, a családban a szlovák nyelvet használják. Magyarra Anna már nem tanítja gyermekét. Nincs rá energiám, mondja, két gyerekdaltól többet nem tud magyarul a fiam…

A szakirodalomban rengeteg tanácsot kaphatnak a szülők, hogy hogyan neveljék a kétnyelvű családban a gyermeket. A legbeváltabb módszer az, amikor mindkét szülő a saját anyanyelvét használja, így a gyerek könnyebben meg tudja különböztetni azokat egymástól. A másik módszer, amikor a „második nyelvet” csak otthon használja a család. Tulajdonképpen mindkét módszer keverhető, a lényeg, hogy valamilyen sablont kövessünk. Például a meséket csak az egyik nyelven olvassuk fel, a játszóházban csak egy bizonyos nyelvet használjunk.

A gyermek, mondjuk, felébred, és azt mondja: magyarul álmodtam. Majd az álmot magyarul lejegyezheti. Napközben angolul szórakozhat. Este kívánhat jó éjszakát vagy good night-ot, amelyiket ő szeretné.

Igazi kihívás nemcsak párt választani a másik kultúrából, hanem kétnyelvű gyermekeket nevelni. Ezzel nemcsak saját identitásunkat adjuk át a jövőnek, hanem a legnagyobb kincsünket, az anyanyelvünket, a kommunikáció eszközét is. Ha pedig ez sikerül, akkor talán a világ is tanulhat ezekből az esetekből. Mert a két nyelv használata nem zárja ki egymást. A választás pedig a szülőkön múlik...Hozzászólások

Deniszka, 22. 06. 2010 20:19:10 egyetertek!
Teljes mertekben egyet ertek, a szuloktol mulik hogy meg tanitsak a gyerekeket mind a ket nyelve, vagy akar haromra is. Csak a gyerektol vesznek el ha nem teszik ezt meg, es rengeteg embert ismerek akik sajnaljak hogy a szuleik nem tanitottak oket meg a masik nyelvre. A gyerek agya is jobban fejlodik ki es logikusabban fog tudni gondolkozni, minnel tobb nyelvet tanul mar meg kis gyerek kora ota. Buta szulo aki ezt elhanyagolja.
@


A rovat további cikkei

Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2017.3.17.    29


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2016.2.1.   


A császármetszésről (4)

Kovács Márta

Ma már mindenki gyorsan és fájdalommentesen akar szülni. Sorozatunk befejező része.

2015.12.15.    6


A császármetszésről (3)

Kovács Márta

Császármetszés esetében felléphetnek komoly szövődmények is.

2015.11.26.    23


A császármetszésről (2)

Kovács Márta

A császármetszés fejlődésének következő lépése az volt, hogy az anya túlélte a beavatkozást.

2015.11.4.    8


A császármetszésről (1)

Kovács Márta

A császármetszést valószínűleg már az ókori rómaiak is alkalmazták, de nem maradt fenn bizonyíték, miszerint az anya túlélte volna a beavatkozást.

2015.9.19.    9


Az örökbefogadás kérdései

Timár Tímea

Az örökbefogadás lehetősége óriási ajándék azon szülők számára, akiknek nem adatik meg a természetes gyerekáldás.

2015.7.14.    5


Kérdések a természetes szülésről

Oriskó Renáta

Gyakran halljuk, hogy a szülést is az üzlet uralja, sok a felesleges gyógyszer és érzéstelenítés.

2015.6.2.    7