Milyen nyelvű legyen a gyerek?


Kabók Zita  2010.6.14. 6:34

Miután a mai fiatalok aránylag nagy része külföldön él és dolgozik, egyre több a vegyes nemzetiségű kapcsolatból született gyermek.

Az ismerőseim körében is jó pár ilyen baba született, főleg házasságon kívül. Figyelmemet mindig felkelti, hogy vajon hogyan nevelik ezek a párok a csöppségeket, és ami a legfontosabb: milyen nyelven szólnak a gyermekhez?

Az interkulturális kapcsolat nem számít újdonságnak. Manapság ötből egy gyermek kétnyelvűként nevelkedik. Einstein például német és olasz nyelven „nőtt fel”. Nick Clegg, a brit liberális demokraták vezetőjének a felesége, Miriam, spanyol származású. Mindhárom gyermeküket kétnyelvűként nevelik. Mr. Clegg azt mondja, hogy a gyermekek képessége egy újabb nyelv befogadására csak nő majd a jövőben. Bizonyított az is, hogy azok a gyermekek, akik két nyelvet beszélnek, az iskolában jelentősen jobban szerepelnek.

Vajon az otthoni, anyanyelvünk megtartásáért folytatott harcot a fiatalok többsége feladja? Átvált a sokkal menőbb nyelvekre, mint amilyen például az angol? Vagy a többségi nemzet nyelvével és nem a saját anyanyelvével ismerteti meg gyermekét? Az Angliában élő külföldi párok többsége angolul beszél egymás között, tehát számukra a legtermészetesebb, ha a gyermekhez is így szólnak. Sok szülőnek annyira megtetszik, hogy a gyerek – vele ellentétben – akcentus nélkül hadar angolul, hogy teljesen megfeledkeznek arról, hogy más nyelvre tanítsák meg őket. A bilingualitás nemcsak kétnyelvűséget jelent, hanem kétféle személyiség összekapcsolódását is. A gyermek anyanyelvtől való megfosztása tehát a személyiség csorbulását is jelentheti. Problémát okozhat az is, amikor a gyerek szabadságra megy a nagyszülőkhöz, vagy a rokonokhoz, és feszélyezve érzi magát, mert nemcsak a nyelvvel küszködik, hanem a kultúra is idegen számára.

A magyar Barbara kislánya, Amy, ötéves, és az édesapja angol. A szülők már nincsenek együtt és az anyuka, bepótolva a lemaradást, próbálja a magyar nyelvet megtanítani lányával, azonban Amynek az angol már sokkal könnyebben megy, és az összetettebb dolgokat nem érti meg magyarul. Így hát Barbara azt a szokást vette fel, hogyha sietni kell, és Amyvel gyorsan akar megértetni valamit, akkor az angolt használja, egyébként a magyart. Mit mondjak? Nagyon furcsa volt hallanom, hogy egy magyar anyanyelvű anya idegen nyelven beszél a saját lányához...

Péternek és Magdának két éve született kislánya, Maja. Magda lengyel, Péter magyar. Egymás közt nehézkesen megy számukra a kommunikáció, hiszen egyik sem beszéli tökéletesen az angol nyelvet. A gyermeket mégis angolul nevelik, és otthon csak így szolnak hozzá.

Anna és Alex kisfia hétéves. Alex szlovák, Anna pedig magyar. A kisfiú az iskolában tökéletesen megtanult angolul, a családban a szlovák nyelvet használják. Magyarra Anna már nem tanítja gyermekét. Nincs rá energiám, mondja, két gyerekdaltól többet nem tud magyarul a fiam…

A szakirodalomban rengeteg tanácsot kaphatnak a szülők, hogy hogyan neveljék a kétnyelvű családban a gyermeket. A legbeváltabb módszer az, amikor mindkét szülő a saját anyanyelvét használja, így a gyerek könnyebben meg tudja különböztetni azokat egymástól. A másik módszer, amikor a „második nyelvet” csak otthon használja a család. Tulajdonképpen mindkét módszer keverhető, a lényeg, hogy valamilyen sablont kövessünk. Például a meséket csak az egyik nyelven olvassuk fel, a játszóházban csak egy bizonyos nyelvet használjunk.

A gyermek, mondjuk, felébred, és azt mondja: magyarul álmodtam. Majd az álmot magyarul lejegyezheti. Napközben angolul szórakozhat. Este kívánhat jó éjszakát vagy good night-ot, amelyiket ő szeretné.

Igazi kihívás nemcsak párt választani a másik kultúrából, hanem kétnyelvű gyermekeket nevelni. Ezzel nemcsak saját identitásunkat adjuk át a jövőnek, hanem a legnagyobb kincsünket, az anyanyelvünket, a kommunikáció eszközét is. Ha pedig ez sikerül, akkor talán a világ is tanulhat ezekből az esetekből. Mert a két nyelv használata nem zárja ki egymást. A választás pedig a szülőkön múlik...Hozzászólások

Deniszka, 22. 06. 2010 20:19:10 egyetertek!
Teljes mertekben egyet ertek, a szuloktol mulik hogy meg tanitsak a gyerekeket mind a ket nyelve, vagy akar haromra is. Csak a gyerektol vesznek el ha nem teszik ezt meg, es rengeteg embert ismerek akik sajnaljak hogy a szuleik nem tanitottak oket meg a masik nyelvre. A gyerek agya is jobban fejlodik ki es logikusabban fog tudni gondolkozni, minnel tobb nyelvet tanul mar meg kis gyerek kora ota. Buta szulo aki ezt elhanyagolja.
@


A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4