Nem kell kettő helyett enni!


Kovács Márta  2012.12.7. 6:37

A köztudatban a mai napig uralkodik az a tévhit, hogy a kismamának a terhesség ideje alatt „kettő helyett kell ennie”.

Ez egyáltalán nem igaz, és csak felesleges súlygyarapodáshoz vezet, ami bizony nagyon megnehezíti a várandóság idejét. Hogy mennyi az ideális súlygyarapodás a terhesség alatt, főként attól függ, milyen a leendő anyuka súlya a terhesség előtt. Ha túl sok kiló jön fel, az éppen olyan káros a kismamára és a babára nézve is, mint az elégtelen súlygyarapodás. Az utóbbi esetben fennáll annak a veszélye, hogy a baba kis súllyal fog születni, de gyakrabban fordul elő koraszülés is. A terhesség alatti elhízás viszont magas vérnyomáshoz, preeklapsziához, gerinc- és ízületi bántalmakhoz, valamint terhességi diabétesz kialakulásához vezethet. Ezeken kívül nehezebb lesz a szülés, és gyakrabban fordul elő császármetszés is. Nem beszélve arról, hogy szülés után sokkal nehezebb lesz megszabadulni a „babahájtól".

Mindenképpen érdemes figyelembe venni a terhesség előtti testtömegindexet, és ennek alapján eldönteni, hogy körülbelül mennyi az ideális gyarapodás. (Súly osztva a méterben megadott magasság négyzetével.) Az átlagos testtömegindexnél (19,8 és 26 között) az optimális súlygyarapodás kb 11,5-16 kiló.

Elengedhetetlenül szükséges az egészséges életmód, a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás, és természetesen a káros szenvedélyek (dohányzás, alkoholfogyasztás) teljes mellőzése.

Fontos szempont, hogy a várandósság alatt is az egészséges táplálkozás alapjai érvényesüljenek az étkezések során. Bármilyen táplálék része lehet a helyes étrendnek, ha a mértékletességet betartva, azokat megfelelő mennyiségben, gyakorisággal, és arányban fogyasztjuk. Tény, hogy a terhesség ideje alatt a nők kívánósak és olyan ételeket is megesznek, amiket azelőtt soha. Nincs ezzel semmi gond, csupán oda kell figyelni a mértéktartásra, hiszen a megkívánt ételek többnyire édességek, amik persze hizlalnak. Együnk változatosan, napi ötször, és igyekezzünk minél több zöldséget, gyümölcsöt, rostokban gazdag ételeket fogyasztani. Étrend-kiegészítő tablettákat, ha szükségesek, kizárólag az orvos javaslatára szedjünk.

Csak friss, jó minőségű élelmiszert vásároljunk, és olvassuk el a csomagoláson található feliratokat, a feltüntetett energia- és tápanyagértékeket, egyéb összetételi adatokat, amelyek sok segítséget adnak az élelmiszerek kiválasztásában és az étrend összeállításában.

Fontos a napi két liter folyadék fogyasztása (víz, ásványvíz, rostos gyümölcs- és zöldséglé, gyümölcstea, tej). A savanyított tejtermékek, a levesek, főzelékek szintén magas víztartalmúak. Az alkoholtartalmú és magas cukortartalmú italokat kerülni kell, a koffeintartalmú italok fogyasztását pedig érdemes csökkenteni.

Egy új tanulmány szerint jó a minimumon tartani a terhesség alatt felszedett kilókat. Kutatások arra a megállapításra jutottak, hogy azok a nők, akik a terhességük alatt nagy súlyt vesznek fel, nagyobb valószínűséggel szülnek magas testtömegű gyermeket, ez pedig növeli az esélyét a felnőttkori elhízásnak is.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2024.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4