Nem kell kettő helyett enni!


Kovács Márta  2012.12.7. 6:37

A köztudatban a mai napig uralkodik az a tévhit, hogy a kismamának a terhesség ideje alatt „kettő helyett kell ennie”.

Ez egyáltalán nem igaz, és csak felesleges súlygyarapodáshoz vezet, ami bizony nagyon megnehezíti a várandóság idejét. Hogy mennyi az ideális súlygyarapodás a terhesség alatt, főként attól függ, milyen a leendő anyuka súlya a terhesség előtt. Ha túl sok kiló jön fel, az éppen olyan káros a kismamára és a babára nézve is, mint az elégtelen súlygyarapodás. Az utóbbi esetben fennáll annak a veszélye, hogy a baba kis súllyal fog születni, de gyakrabban fordul elő koraszülés is. A terhesség alatti elhízás viszont magas vérnyomáshoz, preeklapsziához, gerinc- és ízületi bántalmakhoz, valamint terhességi diabétesz kialakulásához vezethet. Ezeken kívül nehezebb lesz a szülés, és gyakrabban fordul elő császármetszés is. Nem beszélve arról, hogy szülés után sokkal nehezebb lesz megszabadulni a „babahájtól".

Mindenképpen érdemes figyelembe venni a terhesség előtti testtömegindexet, és ennek alapján eldönteni, hogy körülbelül mennyi az ideális gyarapodás. (Súly osztva a méterben megadott magasság négyzetével.) Az átlagos testtömegindexnél (19,8 és 26 között) az optimális súlygyarapodás kb 11,5-16 kiló.

Elengedhetetlenül szükséges az egészséges életmód, a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás, és természetesen a káros szenvedélyek (dohányzás, alkoholfogyasztás) teljes mellőzése.

Fontos szempont, hogy a várandósság alatt is az egészséges táplálkozás alapjai érvényesüljenek az étkezések során. Bármilyen táplálék része lehet a helyes étrendnek, ha a mértékletességet betartva, azokat megfelelő mennyiségben, gyakorisággal, és arányban fogyasztjuk. Tény, hogy a terhesség ideje alatt a nők kívánósak és olyan ételeket is megesznek, amiket azelőtt soha. Nincs ezzel semmi gond, csupán oda kell figyelni a mértéktartásra, hiszen a megkívánt ételek többnyire édességek, amik persze hizlalnak. Együnk változatosan, napi ötször, és igyekezzünk minél több zöldséget, gyümölcsöt, rostokban gazdag ételeket fogyasztani. Étrend-kiegészítő tablettákat, ha szükségesek, kizárólag az orvos javaslatára szedjünk.

Csak friss, jó minőségű élelmiszert vásároljunk, és olvassuk el a csomagoláson található feliratokat, a feltüntetett energia- és tápanyagértékeket, egyéb összetételi adatokat, amelyek sok segítséget adnak az élelmiszerek kiválasztásában és az étrend összeállításában.

Fontos a napi két liter folyadék fogyasztása (víz, ásványvíz, rostos gyümölcs- és zöldséglé, gyümölcstea, tej). A savanyított tejtermékek, a levesek, főzelékek szintén magas víztartalmúak. Az alkoholtartalmú és magas cukortartalmú italokat kerülni kell, a koffeintartalmú italok fogyasztását pedig érdemes csökkenteni.

Egy új tanulmány szerint jó a minimumon tartani a terhesség alatt felszedett kilókat. Kutatások arra a megállapításra jutottak, hogy azok a nők, akik a terhességük alatt nagy súlyt vesznek fel, nagyobb valószínűséggel szülnek magas testtömegű gyermeket, ez pedig növeli az esélyét a felnőttkori elhízásnak is.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2017.3.17.    29


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2016.2.1.   


A császármetszésről (4)

Kovács Márta

Ma már mindenki gyorsan és fájdalommentesen akar szülni. Sorozatunk befejező része.

2015.12.15.    6


A császármetszésről (3)

Kovács Márta

Császármetszés esetében felléphetnek komoly szövődmények is.

2015.11.26.    23


A császármetszésről (2)

Kovács Márta

A császármetszés fejlődésének következő lépése az volt, hogy az anya túlélte a beavatkozást.

2015.11.4.    8


A császármetszésről (1)

Kovács Márta

A császármetszést valószínűleg már az ókori rómaiak is alkalmazták, de nem maradt fenn bizonyíték, miszerint az anya túlélte volna a beavatkozást.

2015.9.19.    9


Az örökbefogadás kérdései

Timár Tímea

Az örökbefogadás lehetősége óriási ajándék azon szülők számára, akiknek nem adatik meg a természetes gyerekáldás.

2015.7.14.    5


Kérdések a természetes szülésről

Oriskó Renáta

Gyakran halljuk, hogy a szülést is az üzlet uralja, sok a felesleges gyógyszer és érzéstelenítés.

2015.6.2.    7