Terhességi kiütések


Huszár Ágnes  2013.7.30. 3:10

Létezik ilyen orvosi diagnózis: polimorf terhességi kiütés, sok kismama szenved tőle.

A saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy nagyon kellemetlen dologról van szó.
Áldott állapotom utolsó pár hetét ez a probléma árnyékolta be. Körülbelül a 36. terhességi héten kezdődött, hogy a combomon, majd a lábszáramon is megjelentek a viszkető piros pöttyök, amik mellé lapos, nagyobb foltok is társultak. Nem tudtam, mire gondoljak, elsősorban az jutott eszembe, hogy a meleg, párás levegő, az összedörzsölődő combok és a súlytöbblettel összefüggő, nagyobb mértékű izzadás okozza a kiütéseket, amik eleinte alig, később pedig iszonyatosan viszkettek.

Először nem is jártam utána a dolognak, nem fordultam orvoshoz. Gondoltam, elég, ha gyakrabban mosakszom (a víz hűsített, és enyhítette a viszketést még a zuhanyzás után is), és babapúdert használok az izzadtság és a bőrfelületek kellemetlen összedörzsölődése ellen. Ez a házi praktika nem vált be, a viszketés elviselhetetlenné vált, így végül a bőrorvosnál kötöttem ki.

A szakembertől hallottam először ennek a tünetnek a nevét, aki nemcsak a terhességi kiütésre, de allergiás reakcióra is gondolt. Ezért kikérdezett, hogyan táplálkoztam az előző napokban, esetleg nem cseréltem-e mosóport az elmúlt időszakban. Végül arra jutottunk, hogy nehéz megállapítani, vajon egy bizonyos étel, esetleg vegyi anyag okozhatta a kiütéseket, vagy a polimorf terhességi kiütés tünetegyüttesről van szó. Mindenesetre az orvos felsorolta azokat a gyümölcsöket és zöldségeket, amelyek kihagyásával enyhülhetnek a panaszaim. Én a sárgabarackra gyanakodtam, mert a kiütések és viszkető foltok körülbelül akkor jelentek meg a bőrömön, amikor a sárgabarack-szezon elkezdődött. Mosószereket nem váltottam előzőleg, az étkezésem pedig az egész várandóság alatt diétásabb volt a megszokottnál. A nyár beköszöntével elég sok szezonális zöldséget és gyümölcsöt ettem, ezért elsősorban ezek között kerestem a bűnöst. Végül az orvostól kaptam egy gyógyszertárban kikevert krémet, és azt a tanácsot, hogy ha pár napon belül nem javul a helyzet, nyugodtan menjek vissza hozzá.

Mikor hazaértem, utánanéztem a dolognak a világhálón, és bizony azt olvastam, hogy elég sok várandós kismama küzd ezzel a problémával. Sokan kétségbeesetten írták, hogy elviselhetetlenül viszket a hasuk, a combjuk, a lábszáruk, de még a karjuk is. Volt olyan nő, akinél a terhesség 20. hetétől fennállt ez az állapot, de a legtöbb kismamánál jellemzően a 35. héttől jelent meg. A betegségről azt olvastam: leggyakrabban a hason keletkező bőrrepedések közül terjednek át a viszkető kiütések más testtájakra, és elég gyakran csak a szülés után múlnak el. Okát nem ismerik, és mindenkinél más gyógymód válik be, ha egyáltalán segít valami a viszketés ellen.

Mert a viszketés volt az, ami elviselhetetlen kínokat okozott. A kapott krém nem segített, nagyon zsíros volt, és nehezen szívta be a bőröm, alig enyhítette a kellemetlen, égő érzést, ami a vakaródzással csak fokozódott. A bőrgyógyász másodszori meglátogatásakor egy krémesebb, gyorsabban felszívódó kencét kaptam és egy orvosságot, amit a terhesség alatt is lehet szedni, és ami a bőrön jelentkező allergiás tüneteket enyhíti. Emellett bevetettem mindenféle házi praktikát, igyekeztem nem vakaródzni, és tisztán, szárazon tartani a bőrömet a nyári kánikulában.

Azt tapasztaltam, hogy az „összeszorított fogakkal, de kibírom, nem vakaródzom” elv segített. A nap folyamán többször lemosakodtam, óvatosan (nem dörzsölve) megszárítottam a bőröm, majd a viszkető foltokat, pöttyöket bekentem a krémmel naponta kétszer. Az orvosságot este vettem be, ahogy az orvos javasolta, mivel álmossá teszi a pácienst – így én is álmatag lettem tőle.
A házi praktikák közül pedig kipróbáltam öt dolgot.
Eleinte apróbojtorján teafőzettel mostam le a viszkető bőrfelületeket – ez részben enyhítette a viszketést.
Majd kipróbáltam a cickafark teafőzetet a bőröm lemosására – ez a tea nagyobb mértékben enyhítette a tüneteket.
Végül következett a szódabikarbónás vízzel történő lemosás, de ez nem vált be, mert nagyon kiszárította az amúgy is száraz bőrömet.
A negyedik praktika – mivel az allergiás reakció is szóba került – napi egy kalciumos pezsgőtabletta fogyasztása volt, és ez az ital belsőleg jó hatással volt rám: enyhítette a kiütéseket (halványabbak lettek), és a viszketés eltüntetésében is segített.
Ami pedig szintén a javulást okozott: a bőr hidratálása. Jó minőségű bőrápoló krémmel és körömvirágot tartalmazó krémmel kentem be a bőrömet, felváltva, elég gyakran a nap folyamán. Mindkettő fokozatos javulást, a viszketés enyhülését hozta. Emellett pedig sok vizet ittam, nemcsak a hőség miatt, hanem a bőr hidratálása végett is.

A várandóság legeslegvége felé sikerült a nagyon viszkető érzést enyhíteni, viszont a pöttyök és a foltok nem tűntek el teljes mértékben. Ezzel az eredménnyel elégedett vagyok, mivel a folyamatos odafigyeléssel, az orvos által kapott szerekkel és a házi praktikák bevetésével eléggé eredményesen megszabadultam az embertelen viszketés érzésétől. Mindenesetre várom, hogy a szülés után hogyan alakul a bőröm állapota.

Bizonyára ennél nagyobb testi kínok is gyötörni fognak egy ideig, de ezt a borús gondolatot fényesebbé teszi, hogy nemsokára majd a karjaimban tarthatom a kisbabánkat.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2017.3.17.    29


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2016.2.1.   


A császármetszésről (4)

Kovács Márta

Ma már mindenki gyorsan és fájdalommentesen akar szülni. Sorozatunk befejező része.

2015.12.15.    6


A császármetszésről (3)

Kovács Márta

Császármetszés esetében felléphetnek komoly szövődmények is.

2015.11.26.    23


A császármetszésről (2)

Kovács Márta

A császármetszés fejlődésének következő lépése az volt, hogy az anya túlélte a beavatkozást.

2015.11.4.    8


A császármetszésről (1)

Kovács Márta

A császármetszést valószínűleg már az ókori rómaiak is alkalmazták, de nem maradt fenn bizonyíték, miszerint az anya túlélte volna a beavatkozást.

2015.9.19.    9


Az örökbefogadás kérdései

Timár Tímea

Az örökbefogadás lehetősége óriási ajándék azon szülők számára, akiknek nem adatik meg a természetes gyerekáldás.

2015.7.14.    5


Kérdések a természetes szülésről

Oriskó Renáta

Gyakran halljuk, hogy a szülést is az üzlet uralja, sok a felesleges gyógyszer és érzéstelenítés.

2015.6.2.    7