A bábjátékos örömei


Angyal Sándor  2012.8.2. 4:36

Életműdíj Ágh Erzsébetnek, mindenki Böbe nénijének.

Mindenki látott már bábelőadást életében, viszont azzal sokan nincsenek tisztában, milyen hatalmas feladat megrendezni egy darabot. Ágh Erzsébet viszont tudja, hiszen gyerekkorában ismerkedett meg a bábjáték örömeivel és huszonhárom éve vezeti a pozsonyeperjesi Ugri-Bugri Bábcsoportot. A 37. Duna Menti Tavaszon Életműdíjjal tüntették ki a bábozó mozgalomban kifejtett több évtizedes áldozatkész munkájáért.

„Emlékszem arra a pillanatra gyermekkoromból, amikor anyám kézen fogott, és elvitt az akkor alakuló pozsonyeperjesi bábcsoport egyik próbájára, és ott hagyott. Meg voltam szeppenve. Ijedelmem feloldódott, mikor Böbe néni, a bábkör vezetője előszedte a kis zöld békákat, amiket az akkori előadásához készített. A mi Böbe nénink volt az, aki a csodaszép bábokat megálmodta, és kitartóan varrogatta, csinosítgatta. Böbe néni volt az, aki a meséket élettel telivé varázsolta. Böbe néni volt az, aki az eperjesi bábos gyerekek előtt, képletesen szólva, kitárta a világ kapuit – hiszen rengeteg versenyre, fesztiválra, külföldi előadásra elvitte az Ugri-bugri bábcsoportot. És Böbe néni volt az is, aki sokunkban felébresztette a bábművészet (és egyáltalán: a művészet) iránti fogékonyságot. Ezért is nagy megtiszteltetés számomra, hogy itt, most, ezen a színpadon állva bejelenthetem, hogy a 37. Duna Menti Tavasz életműdíját Ágh Erzsébet, a mi Böbe nénink kapja” – ezekkel a szavakkal köszöntötte az ünnepeltet Gazdag Nagy Anikó, volt tanítvány, a dunaszerdahelyi városi művelődési központ színháztermének színpadán.

Huszonhárom éve

Ágh Erzsébet gyerekkorától bábozik. Dunaszerdahelyen kezdett megismerkedni a kesztyűs figurákkal a Burger Tibor vezette bábcsoportban. Közel hét évig játszott velük együtt a környező falvakban. Akkor még nem voltak falunapok. Iskolákban, gyereknapokon, Télapó-ünnepélyeken és anyák napján léptek fel. Érettségi után a tallósi kisegítő iskolában kezdett dolgozni, mint nevelőnő, majd Dunaszerdahelyen folytatta. Később Pozsonyeperjesen alapított bábcsoportot. Mindent a nulláról kellett kezdeniük, a bábok készítését is beleértve.

A két mókus

"1989-et írtunk, amikor Pozsonyepejesen megalakult az Ugri-Bugri Bábcsoport. A névválasztás pedig, ki gondolta volna, csak egy kósza ötlet volt csupán. A csoporttal sokszor olvastak, illetve hallgattak meséket. Egy alkalommal bakeliten egy Gárdonyi-mese hangzott fel, amely két mókusról szólt. Ők voltak Ugri és Bugri. Így aztán, mikor arra került a sor, hogy nevet válasszanak, a gyerekek mondták, hogy legyen Ugri-Bugri. Böbe néni pedig rájuk hagyta. „Rátok is illik, mondtam nekik, s lehet, hogy énrám is” – emlékezik vissza nevetve.

Egy évvel a megalakulásuk után már a 15. Duna Menti Tavasz országos döntőjére készültek. „Elkezdtük betanulni az első mesénket, a Csillagszemű juhászt. A bábokat úgy készítettük, hogy felfújtuk a lufit és kasíroztuk papírral. A gyerekek is segítettek természetesen és nyakig ragasztósak voltak a végére. Aztán letettük, hogy megszáradjon és másnap mentünk, mire néhány összement, mert kiengedett a lufiból a levegő, de akadt sikeres is. Ezek voltak az első fejek, illetve az első bábok, amelyeket később már úgy faragtunk polisztirolból” – nosztalgiázik mosolyogva. Tehát azonnal a „dunamenti” országos döntőjéig jutott a csoport, ahol meg is kapták a legszebb bábok és a bábszínpadi látvány díját.

Elkerült a Nagydíj

Kétszer is kaptak Gyerekzsűri-díjat, majd nívó-díjat és a zsűri díját is. „Viszont előfordult az is, hogy csak oklevelet kaptunk a részvételért, de ez sem tántorított el a további szereplésektől. Viszont bennünket valahogy mindig elkerült a fődíj a Duna Menti Tavaszon” – mosolyog. – „Azt mindenképpen le kell szögezni, hogy ez egy olyan munka, ami nincs külön megfizetve. Ezt az ember saját erejéből és idejében csinálja."

Nemcsak a felkészülés és a jól sikerült fellépés lehet öröm, de az is, hogy eddig két valamikori növendéke is csoportot alakított. Az egyik Gazdag Nagy Anikó, aki a Komáromi Eötvös Utcai alapiskola Tekergők bábcsoportjának az egyik vezetője. Ő az első között bábozott Böbe nénivel és az idei Duna Menti Tavaszon ő adhatta át neki az Életműdíjat a bábozó mozgalomban kifejtett több évtizedes áldozatkész munkájáért. A másik növendéke Hipik Júlia, aki Pozsonyeperjesen színjátszó csoportot vezet.

A díjátadón

Egyáltalán nem sejtett semmit, nem is számított erre az elismerésre. Aztán felhívták a színpadra egykori tanítványával együtt. Még akkor sem sejtette. „A tanítványom,, Anikó, elővette a dossziéját és arra gondoltam, hogy majd nekem is fel kell valamit olvasnom. Mikor elkezdtem hallgatni a mondandóját, akkor vált előttem világossá minden. Potyogtak a könnyeim és szóhoz sem jutottam. Ez egy fantasztikus érzés, már csak annyiból is, hogy az embernek a munkáját elismerik” – mondta még mindig meghatódva.

Ágh Erzsébet olyan ember, akire minden közösségnek szüksége lenne. Valaki, akinek a sokéves munkáját Életműdíjjal jutalmazták a 37. Duna Menti Tavaszon. Valaki, aki megérdemelte ezt a díjat. Valaki, aki reméljük, még hosszú évekig okítja majd a gyerekeket a bábozás rejtelmeire, és minduntalan feltűnik majd a júniusi országos fesztiválon.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8