A legélhetőbb fesztivál — hetedszer


Angyal Sándor  2014.6.26. 1:39

A Fishing on Orfű magyar könnyűzenei fesztiválra már áprilisban nem lehetett jegyet váltani.

Ilyen még nem volt. A Fishing on Orfű magyar könnyűzenei fesztiválra már áprilisban nem lehetett jegyet váltani. Mind elfogyott. A fesztivál hetedik évadja ennek alapján a legnagyobb népszerűségnek örvendett, és annak ellenére, hogy sokkal nagyobbnak tűnt a tömeg, mint tavaly, vagy azelőtt, még mindig a legélhetőbb zenei fesztivál, ahol megfordultam.

Az pedig, hogy a jegyek idejekorán elfogytak, nem lehet véletlen, ugyanis tavaly év végén a 2010-ben hatalmas búcsúkoncerttel elköszönő Kispál és a borz bejelentette, három nagykoncertet ad, mégpedig a következő három évben a Fishing on Orfű nulladik napján. Így már érthető, mi volt annak az oka, hogy a nulladik „kispálos” napra szinte pillanatok alatt elkelt az összes belépő. Ebből kifolyólag a fesztivál négynapos bérleteinek is hamar lett gazdája.


Szerencsénkre sajtójegyet igényelve abban a helyzetben volt részünk, hogy megkérdezték, melyik napokra szeretnénk bejutni. Természetesen mind a négyre, a nulladik napot is beleértve, hiszen Lovasiék nagy visszatérését kihagyni nem szabad. A tavalyi órákig tartó sorban állást elkerülve még délelőtt kiváltottam a jegyemet, így kissé megkésve, de annál nagyobb szeretettel érkeztem a Pál Utcai Fiúk koncertjére. Igaz, annak is a végére. Lecsóékat a várva várt Lovasi-banda követte, akik nem sokkal fél tíz után csaptak mind a húrok, mind pedig a közönség közé. A zenekar első három albumjáról pengetett dalokra pedig nem csak a fiatalabb, de az idősebb generáció is kíváncsi volt. Ami persze nem is csoda, ugyanis ezek a szerzemények még a rendszerváltás előtti időkből származnak. Az meg ugye nem tegnap volt. De nem csak a zene volt a főszereplő a színpadon, ugyanis Kispál András pantomimes mutatvánnyal szórakoztatta a közönséget, majd megmutatta Lovasinak, hogyan is kell igazi cigánykereket hányni. S nem úgy, hogy sokat iszunk… Ám a zene az fergeteges volt, és jövőre a Kis Pál és a borz pályafutásának középső időszakát elevenítik majd fel, két év múlva pedig már az új dalok hangzanak fel a színpadon. De az még odébb van...

Az első nap inkább a keményebb zenei stílusok jegyében telt, hiszen Brains, Subscribe, Blond Myself vagy az Amerikából érkezett letlive. ennek élő bizonyítéka. Elegendő mennyiségű fröccsel feltankolva igazi élményt nyújtott a nap utolsó koncertje, a Made in Pécs nagyszínpadon éjjel egykor zúzó Alvin és a mókusok. A punk rock fenegyerekei és „feneleánya” semmit sem változtak az elmúlt években. Az egyszerű dallamok és a sokat mondó dalszövegek még mindig sokakat vonzanak a koncertekre. S itt épp úgy, ahogy a Kispál esetében, „nem csak a húszéveseké a világ”.


A pénteki nap egyértelműen legjobban várt zenekara a Quimby volt, ami most mintha Varga Lívius bandája lett volna, nem pedig Kiss Tibié. Kevés pörgős számuk ellenére mégis nagy élmény volt a magyar könnyűzene kedvelőinek. Bár mintha a fiúk kissé fáradtak lettek volna, ami ugyan betudható az aznapi erős napsütésnek, de persze nem tudhatjuk, hogyan telt a fiúk előző estéje, illetve a napja. Persze az előttük játszó Péterfi Bori is hozta a formáját, szűk bőrnadrágja láttán a kőkemény férfiszívek is sorra megdobbantak. Ja, és persze a koncert sem volt utolsó. Szórakoztat a hölgyemény, bár a zenéje nem nekem való. Ismerősökkel összefutva azt a tippet kaptuk, hallgassuk meg a fesztivál legmagasabb pontján elhelyezkedő Borfalu színpadon este nyolctól játszó Little G Weevil előadását. A kíváncsiság pedig nagy úr, nem kevésbé a szomjúság, hiszen a színpad lábánál húzódó borutca is komoly mágnesként hat a kiszáradt szervezetre. Így hát koncertjáró fröccs-csomaggal felvértezve magunkat (1 liter bor és 1 liter szóda) indultunk a színpad felé, ahonnan már hallani lehetett, hogy egy megduzzadt szájú fekete úriember egy szál gitárral szórja a blues-t a közönségre. Közelebb érve vettük csak észre, hogy a színpadon egy gyér hajkoronájú magyar pasi pengeti a húrokat és – hogy, hogy nem – az ő torkából érkezik a hang is. Az élmény hihetetlen és leírhatatlan volt. Az ember pedig azt hinné, ezt már nem lehet felülmúlni.


Pedig lehet ám, hiszen az utolsó nap mindig odacsap. A történetben szerepel Anna és a Barbies, a kicsi Odett, majd egy Óriás, Budapest hangjai, Frenk, Irsai Olivér és még sokan mások. Odett már nem olyan, mint régen. A haja is más, ami szerintem nem éppen előnyös, hiszen emiatt a tavalyi szexi és fiatalos bája elveszni látszik. És már nem üt annyira – mintha fáradna. Az agyonjátszott slágerekre az emberek még fel-felkapják a fejüket, de ennyi. Tavalyi koncertjére többen voltak kíváncsiak és annak ellenére, hogy a közönség karjaiba vetette magát, nem győzött meg, hogy nagyszínpadra való lenne. (Bocs Odett!) Frenk előadása a Borfaluszínpadon is azért volt érdekes, mert közel volt Irsai Olivér, akiből kellő mennyiséget fogyasztva minden élvezhetőbbé válik. Ugyan Frenk élvezhető volt, bár kissé melankolikus. Majd megérkeztek Budapest hangjai, vagyis a Budapest Voices, akik hosszú beállás után végül belevágtak a lecsóba. Az egy dobosból és 12 énekesből álló csoport magyar zenekarok slágereit adta elő, s a koncert elején kételkedők a végére állva tapsoltak. Most múlik pontosan, De szeretnék és hasonló dallamok csendültek fel. Közben a Tisza Nagysátorban már kezdett a Z.U.P. A számomra ismeretlen banda komoly meglepetés volt. Nem csak a buli volt jó, de (mindig is mondtam), egy dekoratív, jó mozgású, és nem utolsó sorban jó hangú énekesnő sokat lendít egy zenekar karrierjén. Ebben az esetben a recept be is vált.

Mint az már megszokott, az utolsó nap legnagyobb durranása a Kiscsillag volt, akinek a koncertjéről nem hiányozhatott a Fishing on Orfű című szám, ami minden évben alap. A buli pedig milyen lett volna, ha nem fergeteges. A végére pedig nem maradt más, mint a Kutya vacsorája. A nagyszínpad közönsége költöző madár módjára átvándorolt a Made in Pécs színpad elé és várta, mikor érkezik Varga Lívius, akinek lábtörése okán a mikrofon mögé fotelt tettek. A mankókkal érkező zenészt a közönség „Sánta kutya” skandálással fogadta, akinek nem is kellett több, s mint a téli időjárás a madarakat, ő a közönséget küldte el melegebb éghajlatra. Aztán persze a dobok közé csapva hozta a formáját és a fesztivál méltó lezárásaként megcsinálta a bulit.

Így számunkra nem maradt hátra más, mint lefoglalni a szállást a következő Fishingre és árgus szemekkel figyelni, mikor kerülnek fel a bérletek, hogy le ne maradjunk akár egy napról is. Mert ismét vétek lenne elszalasztani Lovasiék Kispálos felállását. Hátha jövőre a cigánykerék is tökéletesen megy majd.

A szerző felvételeiHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8