Fishingeltünk Orfűn


Angyal Sándor  2012.6.27. 11:29

A múlt hét végén lezajlott Magyarország egyik legkedveltebb alternatív zenei fesztiválja a festői szépségű Orfűn.

Orfűn Június végén egy hétvégére immár ötödik éve minden alkalommal felpezsdül az élet. Magyarország legjobb és legnagyobb zenekarai kapnak itt teret a fellépésre, és néhány külföldi formáció is bemutatkozhat. Ilyenek voltak idén a Szlovákiából érkezett Longital zenekar, vagy az angliai Modestep, a Maybeshewill, illetve a Chew Lips. Ám megmutatta zenei tudását az osztrák Ripoff Raskolnikov blueslegenda is.

A magyar zenekarok közül is nehéz volt néha kiválasztani, melyiket hallgassunk meg, ugyanis előfordult, hogy egyszerre két kedvenc is a színpadra lépet, csak természetesen egy másikra.

Az első napot a Petőfi rádió BB nagyszínpadon a PASO kezdte, s közben az Uránia nagyszínpadon a Nemjuci csapott a húrok közé, míg az A38-as sátorban a Marlboro Man nyomta. Közben pedig a Timeout Pécs színpadán az Uzitop zúzott. Este nyolckor pedig a Fishing történetének első szlovák bandája, a Longital lépett az A38-ra, ahol a kevés kíváncsiskodónak hatalmas koncertet adtak. „Krasznahorkaváralján egy diáktáborban találkoztam a zenekarral és nagyon megtetszett a zenéjük. Akkor hívtam meg őket Orfűre, s ők szívesen fogadták a felkérést” – mondta egy korábbi interjúban Lovasi András. A Longital koncertje után alkalmam nyílt beszélgetni a zenekar tagjaival, akik elmondták, hogy nagyon tetszik nekik a fesztivál, s annak környezete, de sajnos haza kell utazniuk, mert fellépésük lesz. A mostanában egyre gyakrabban felmerülő rossz szlovák-magyar kapcsolatokra vonatkozó kérdésemre Dano Salontay nemes egyszerűséggel kérdéssel válaszolt: „Látsz itt politikusokat?” – és nevetett. Mert erről szól ez a három nap: barátságról, összetartásról és zenéről. Természetesen nemtől, politikai és kisebbségi hovatartozástól függetlenül. Ezt pedig nem csak mi látjuk így, de minden fesztiválozó...

Másnap is nagy nevek foglalták el a nagyszínpadot, hiszen este hatkor a Budapest Bár kezdett, akiknek még mindig bomba van a szívében, és együtt szurkolunk nekik, hogy Bandi bának legyen bizony pálinkája, hiszen a jó nedűt sokan szeretik. Utánuk a Heaven Street Seven lépett a színpadra, majd az est fénypontja, a Quimby zenekar. Minden kétséget kizáróan erre a bulira voltak kíváncsiak a legtöbben. A nagyszínpad programját a Vad Fruttik zárta, akik ugyan nem sárga zsigulival érkeztek, de „szóba” került az is. Közben természetesen a többi helyszínen sem volt csend, hiszen az Üllői Úti Fuck indított az Uránián, majd az Isten Háta Mögött következett, akik idén kizárólag a Fishingen léptek fel. A napot a Subscribe és a Supernem zárta. De a további két helyszínen is volt buli. Az A38-on a hip-hop nyomult, de erősen, hiszen a Halott Pénz, a Hősök, Akkezdet Phiai és többek közt Ganxsta Zolee is kitettek magukért. A Timeout-on pénteken a Ripoff Raskolnikov blueslegenda volt hallható, de fellépett a Konyha, a Stereomilk és a Pál Utcai Fiúk is. A napot a Jazzékiel zárta.

Szombaton már nagy volt a készülődés, hiszen Rátgéber László idén is megpróbálta átugrani a tavat... természetesen az előző évekhez hasonlóan kevés sikerrel. De reméljük, hogy jövőre ismét megkíséreli. A fesztiválon ezen a napon már nem csak a fiatalok, de az idősebb korosztály is képviseltette magát. Elsőként az Európa Kiadó lépett színpadra, majd egy kis stílusváltással a 30y következett. Közben azonban Szabó Balázs Bandája kezdett zenélni az A38-on, úgyhogy nekiindultunk, hogy őket is meghallgassuk. Utánuk Odett következett, aki hangjával és pajkos fiatalságával megannyi férfiszívet kebelezett be a színpadon állva. Kellemes zenei élményt nyújtott, de sajnos mennünk kellett tovább, hiszen kezdődött a Kiscsillag a nagyszínpadon, ami a fesztivál egyik meghatározó koncertje volt, hiszen ki ne ismerné Lovasiék Fishing on Orfű című számát. Utánuk Péterfy Bori nyomta még egy órát, majd ahogy ez már lenni szokott, az Uránia nagyszínpadon A kutya vacsorája zárta a esztivlt.

...és újra csend van a Panoráma Campingben. Nem hallatszik slágerek zenéje, kizárólag akkor, ha valaki gitáron pengetve játszik egy számot. Hazatértek az emberek, akik új élményekkel gazdagodtak, barátokat szereztek, és jól érezték magukat három napon keresztül. Ezalatt otthon felejtették a gondjaikat, és nem törődve a kötöttségekkel, szórakoztak. S megteszik ezt jövőre, de azután is, hiszen nem hiába mondják, hogy a Fishing on Orfű Magyarország legélhetőbb fesztiválja.

Mert az, s ezt csak az értheti meg, aki megtapasztalja.


Edmár Béla felvételeiHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8