Gyermekvállalás egyedül


Oriskó Renáta  2015.2.11. 2:45

Egy brit nő egyedül fogadott örökbe és nevel két Down-szindrómás kisgyereket.

Jilly Smithson mindig ideális családról álmodott – apa, anya és két gyermek. A harmincas évei végén járva azonban ez egyre távolabbinak és elérhetetlenebbnek tűnt számára, így meglepő döntést hozott. A ma 41 éves nő egy kisfiú és egy kislány édesanyja. Mindkét gyermek Down-szindrómás, s Jilly egyedülálló anyaként fogadta őket örökbe.


„Amikor hétéves voltam, azt kaptuk feladatul az iskolában, hogy írjuk le, milyennek képzeljük a jövőnket. A fogalmazásom már akkor is arról szólt, hogy szeretnék férjhez menni és szeretnék két gyereket, egy kisfiút és egy kislányt. Hiszen ezt a mintát láttam otthon és ez az, ami a családot jelentette számomra” – mondja Jilly, aki 35 éves volt, mikor véget ért az utolsó párkapcsolata. Akkor úgy érezte, kifut az időből és nem akarta elpazarolni az életét arra, hogy ismét egy férfire várjon. „Gyakran eszembe jutott az örökbefogadás gondolata, de mindig egy társsal az oldalamon képzeltem el” – meséli Jilly, aki fogyatékossággal élő gyermekeket tanít. Talán emiatt is érezte azt, hogy jó édesanyja lenne egy fogyatékkal élő gyermeknek, szeretetteljes, biztonságos otthont tudna neki teremteni. Felkeresett egy örökbefogadással foglalkozó alapítványt. Az interjúk, a képzések és az orvosi ellenőrzések után 2009 júliusában jóváhagyták kérvényét, s nemsokára felkeresték az alapítványtól. Egy öthónapos Down-szindrómás, súlyos szívfejlődési rendellenességgel született kisbaba várt arra, hogy szerető otthonra találjon.


Jilly ma két gyermek, Emily és Tom anyukája. Tomot, aki szintén Down-szindrómás, négy évvel később fogadta örökbe. Bár nem egyszerű az életük, hiszen az anyuka egyedül neveli a gyerekeket, de a családjára és a barátaira mindig számíthat, így sikerül átlendülniük a nehézségeken. „Tudom, hogy a társadalom negatívumként tekint a fogyatékosságra, de azt hiszem, ez abból a tudatlanságból fakad, hogy a legtöbb ember nincs kapcsolatban fogyatékkal élőkkel. Huszonöt évvel ezelőtt még teljesen mások voltak a fogyatékkal élők kilátásai, mint napjainkban. Alacsonyabb volt a várható élettartam, de most többségüknek felnőttként sikerül független, vagy félig önálló életet élni, és akár hatvanadik életévüket is megérik. Néha az emberek odajönnek hozzám az utcán, és megkérdezik, mi a baj a gyerekekkel. Majd azt kérdezik: „Nem tudtad?” Számomra ezek durva, és sértő kérdések, amelyekre nem is válaszolok. A gyermekeimre nem úgy tekintek, mint egy második esélyre. Ők a legjobb dolog, ami történhetett velem az életben. Igaz, a családi fényképek eltérnek attól, amit hétévesen elképzeltem. De megértettem azt, hogy a család mindenkinek mást jelent. Az én életemben megvan minden, amit valaha is akartam, van családom” – nyilatkozta Jilly Smithson.


Gyermeket vállalni felelősség. Mindezt egyedül, társ nélkül megtenni még nagyobb feladat és kihívás. A legtöbb esetben a nők nem önként vállalják azt, hogy egyedül nevelik fel gyermeküket. Általában a párkapcsolat megromlása, a házastársak eltávolodása az oka annak, hogy a szülők nem maradnak együtt, és a válás vagy a különköltözés mellett döntenek.

Manapság, mint azt Jilly Smithson példája is mutatja, a nők akár egyedül is vállalnak gyereket. Ennek oka lehet a sikertelen párkapcsolat és az ezzel együtt eltelő idő. A történet abból a szempontból is egyedinek mondható, hogy Jilly Smithson Down-szindrómás gyermekeket fogadott örökbe, vállalva ezzel nemcsak a felelősséget, hanem az emberek előítéletét is. Hiszen valljuk be, bár egyre több szó esik erről, mégis kevés a valós tapasztalat. Elsősorban meg kellene érteni azt, hogy a Down-szindrómával született gyermek ugyanolyan tagja a társadalomnak, mint bármelyik más egészséges gyermek. Bár több odafigyelést igényelnek, de megfelelő szakmai segítséggel, fejlesztéssel ők is teljes értékű életet élhetnek. Erre hívja fel a figyelmet a Down-szindróma Világnapja is, amelyet világszerte március 21-én tartanak.


Cikkünk a theguardian.com/lifestyle írása alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2019.8.15.    10


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1


Elképzelni a lehetetlent (7)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hetedik részben a tizenkét éves Bőr Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.11.29.    27