Kontinens-sztereotípia


Kabók Zita  2009.2.8. 11:00

Avagy milyen képet alakítottak ki magukról a külföldi munkások a britek körében?

„Idejönnek, kihalásszák a pontyainkat, ellopják a használt ruháinkat és az állásokat is elorozzák előlünk...” Vajon tényleg ezt teszik az Angliában élő és dolgozó európai vendégmunkások? Az adatok szerint a legtöbb külföldi munkás Lengyelországból való, őket követik a litvánok, majd a szlovákok. Érdekes módon a magyarokat senki sem említi. Tavaly több, mint kétmillió külföldi vállalt munkát Angliában. Szlovákia a harmadik helyen van huszonnyolcezer emberrel, és Lengyelország vezet – több mint kétszázezer munkavállalóval. Magyarország nincs a listán.

Sok krízisért a külföldi vendégmunkásokat okolják, bár bebizonyosodott, hogy az ország javára válnak, azonban a mítoszok és a pletykák ma is élnek. A legelterjedtebb az, hogy a lengyelek jöttek – és lehalászták a britek pontyállományát. Köztudott, hogy a lengyelek a ponty kedvelői, és valószínűleg senki sem világosította fel őket arról, hogy a horgászat a szigetországban csak hobbi, és illegális a halat hazavinni és elfogyasztani. Tavaly, miután az állományt alaposan megtizedelték, jeleket és táblákat helyeztek ki az itteni horgászat szabályairól.

A következő rossz vélemény, hogy a külföldiek eltüntetik az ötvenfontos bankjegyeket. Tavaly feltételezhetően egybillió darab ötvenfontos papírpénzt küldtek haza a lengyelek a családjuknak, és ezzel radikálisan csökkentették a forgalomban lévő ötvenfontosokat. Egy időben a külföldi munkavállalókat okolták az éttermi rossz kiszolgálásért is. A munkavállalók többsége rosszul beszél angolul, és nem is szakképesített a vendéglátás területén. Meg egy rossz pont azért, mert a bevándorlók lopják a britek használt ruháit. Sok itt élő külföldit azon kaptak, hogy ruhákat gyűjtöttek a szegények számára, amelyeket aztán zsákszámra küldtek haza, hogy otthon adják el. Sokszor a jótékonysági boltok elől is ellopták a ruhákat... Ugyanis a zsákokat az adakozók egyszerűen a bolt előtt hagyják, ha zárva van. A lányokról az a hír járja, hogy sok mindenre kaphatók, könnyen és olcsón. Az itt élő külföldi családok nem mozdulnak ki lakásukból, hogy minél több pénzt tudjanak megspórolni. Még tévét sem néznek, hogy azért se kelljen fizetni, nem szocializálódnak a britekkel, szerényen, egymagukban élnek.

Vajon helytálló a vélemény, amit a britek a külföldiekről kialakítottak, vagy csak egy mítosz? Tény, hogy a külföldiek zöme több munkát vállal egyszerre, hogy minél nagyobb legyen a bevétele, olcsó kaján él, inkább tömegközlekedéssel utazik, mert az olcsóbb, tisztességesen elvégzi a munkáját, nehogy kidobják a munkahelyéről, hiszen még angolul sem tud rendesen...

Vajon a félig hamis, félig igaz közképért maguk a vendégmunkások a felelősek? Vagy a média, a tévé? Bizonyítanunk kellene netán, hogy a hamisan felállított sztereotípiákat ledöntsük? De kinek? Önmagunknak, vagy a brit társadalomnak?

Annak ellenére, hogy a brit gazdaságot az elmúlt pár évben a külföldi munkavállalók nagymértékben fellendítették, mégis ezek a mítoszok keringenek a köztudatban. Az ideérkezőknek fel kell ismerniük, hogy bármit tesznek, azt nem csak a saját nevükben teszik, hanem az egész nemzetük, hazájuk nevében is. Mert ezek a kisemberek lesznek a „kapuk” a saját országukba. És hogy milyen képet akarnak tárni az érdeklődők, vagy a brit közvélemény elé, az csak rajtuk múlik...

„Találj munkát, fizess adót, tanuld meg a nyelvet!” Azt mondjak, ha ezt a három dolgot betartjuk, rosszul nem járhatunk. Talán még hozzátenném: nem árt, ha a viselkedésünkre is vigyázunk...Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2019.8.15.    10


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1