Lemerülés előtt -- és után 3.


Póda Erzsébet  2007.3.6. 13:37

Negyvenéves korunkra (jó esetben) már megtanuljuk, hogy egyszerűen nem tehetünk mindenki kedvére. De előtte…?

Ami jó lenne a család valamennyi tagjának, az úgysem felel meg az anyósnak. A fiunk kedvenc ételét ki nem állhatja a lányunk. A férjünk viselkedését csak állandó kritizálással bírja elviselni az édesapánk. Az apánk életbölcsességeit hallván viszont alkoholizmusba menekül életünk párja. Ha pedig órákon át telefonálunk kedvenc barátnőnkkel, a gyerekeink csakazértsem tanúsítanak egy fikarcnyi megértést sem, s egymást túlüvöltözve törik szét a gyerekszoba berendezését.

Egy idő után az ember lánya megtanulja kezelni, vagy legalább elviselni ezeket a lehetetlen helyzeteket. Szerettei sérelmeit enyhébb lefolyású lelkiismeret furdalás rohammal reagálja le, vagy elintézi a dolgokat egy pesszimista legyintéssel.

Sokkal nehezebb ezeket a szituációkat kezdő feleségként, fiatal anyaként kezelni. Ne reménykedjünk akkor sem, ha az a szerencse ér bennünket, hogy külön lakásban kezdhetjük közös családi életünket! Mert hiába tanultunk meg fejből egyes részeket a Hogyan neveljünk gyermeket? című, szülőknek szóló világsikerű útikalauzból. Pár hetes babánk csak bömböl szünet nélkül, pedig már minden fejezetet kipróbáltunk rajta. Mikor végre cumit nyomunk a szájába (amit a 12. fejezetben kifejezetten megtiltanak nekünk), végre megnyugszik és elszundikál. Ekkor lép a képbe jót akaró anyósunk egy telefonhívás formájában. Rövid beszámolót tart egyetlen kisfia (aki történetesen a mi férjünk, és elmúlt már huszonöt) csecsemőkoráról, a rettenetes gyermekbetegségekről, és a bölcsőhalálról.

Tekintet nélkül arra, hogy hány évesek vagyunk, egyszer-egyszer mi nők is lemerülünk. De ne várjuk meg a teljes idegösszeroppanást! Ha úgy érezzük, nem bírjuk tovább, vonuljunk el a fürdőszobába, zárjuk magunkra az ajtót, engedjük tele a kádat jó meleg vízzel, szórjunk bele illatos fürdősót, vagy csorgassunk bele fürdőhabot és merüljünk el a kellemes fürdőben! Lélegezzünk mélyeket, hessegessük el magunktól az idegőrlő gondolatokat, és mások búját-bánatát, és lazítsunk végre!

Vegyük tudomásul, szeretteinknek szükségük van ránk, de nekünk is szükségünk van egy kis pihenésre, egy kis kényeztetésre. Ha állandóan engedünk az érzelmi zsarolásoknak, ha mindig csak másoknak élünk, egy idő után teljesen lemerülünk. És az bizony nem lesz jó sem a gyerekeknek, sem a férjünknek, sem a barátnőnknek, sem az édesanyánknak, de még az anyósunknak sem.

Hiszen kihez is fordulhatnának bánatukkal, panaszukkal, sérelmükkel megértésért, jó tanácsért, ha nem éppen mihozzánk?

Jó tanácsok nőknek:

--Kerüljük az energiatolvajokat! Ha kolléganőnk, barátnőnk vagy akár testvérünk jelenlétében egy idő után fáradtságot érzünk, úgy energiatolvajjal van dolgunk. Zárjuk le a beszélgetést minél előbb, és szabadkozzunk, hogy mi sajnos nem értünk a problémamegoldáshoz!

--Ne telefonáljunk húsz percnél tovább ismerőseinkkel! Ennyi idő éppen elég a hívás okának megindokolásához, a személyes találkozó megbeszéléséhez. Ha a kisbabánk épp ismerősünk mondata közt sír fel, vagy kifut a tej a tűzhelyen, esetleg csönget a postás, nyugodtan fejezzük be a telefonálást egy rövid szabadkozással! A fontosabb dolgokat egyébként is személyesen kell megbeszélni.

--Ha az epeműtétünk előtt egy kedves ismerősünk a halállal végződő operációkról és a rosszindulatú betegségekről tart véget nem érő előadást, nézzünk gyorsan az óránkra, vágjunk ijedt képet, és minél előbb rohanjunk el minél messzebbre! Még a teljes kétségbeesés és halálfélelem előtt hagyjuk faképnél jóakarónkat!

--Ne akarjuk mobiltelefonon keresztül megoldani unokatestvérünk lakásproblémáit, és ne elemezzük gyermekünk rosszul sikerült dolgozatának okait fontos üzleti tárgyalásunk vagy a munkahelyi értekezlet alatt! A furcsa párbeszéd hallatán üzleti partnerünk nem vesz bennünket komolyan, ezáltal elesünk egy jó befektetéstől. Arról nem is beszélve, hogy ezek a dolgok nem igazán telefontémák.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Élethelyzetek 2.

Póda Erzsébet

Gyermekünk megbetegszik, és éppen ilyenkor a legzsúfoltabb az orvosi váróterem. Delet harangoznak, mire huszadikként sorra kerülünk.

2007.2.13.   


A nő: energiaforrás 1.

Póda Erzsébet

Köztudott dolog, rólunk, nőkről, hogy a Földön egyedülállóan csak mi tudunk egyszerre több dologra figyelni, éspedig mindegyikre egyforma intenzitással.

2007.2.6.   

A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8