Magyar gyereket magyar iskolába?


Angyal Sándor  2014.1.31. 3:10

Nem kijelentek, kérdezek. Mert a kérdésre választ a következőkben megszólaló emberek adnak.

Éppen az iskolai beiratkozások idején járunk, a visszatérő téma pedig mi is lehetne más, mint az anyanyelvi oktatás. Az ember feltételezi, mert sok helyről hallja, hogy egyre több magyar szülő adja szlovák iskolába a gyermekét. „Nem mondanám, ez lényegében egy stagnáló szám. Tulajdonképpen 20-22 százaléka a magyar szülőknek adja szlovák iskolába, de ebben rengeteg a vegyes házasság is” — fejti ki Fibi Sándor pedagógus, volt iskolaigazgató. Az a 20-22 százalék azonban mégis a szlovák oktatási intézmények mellett teszi le a voksát. „Ennek azt hiszem, hogy az egyik legfőbb oka a hihetetlen mértékű intolerancia a többségi nemzet részéről. Ugyanis nagyon nehezen viselik el a magyar emberek, ha szlovák ismerősükkel, vagy ismeretlennel beszélgetve egy-egy nyelvtani hibát vétenek, akkor nagyon kemény és néha ostoba módon megfogalmazott megjegyzéseket kénytelenek elviselni” — mondja. Véleménye szerint így érzelmi sérüléseket is szenvedhetnek egyesek, akik ennek hatására szlovák iskolába viszik csemetéjüket, hogy velük ugyanez ne történjen meg. Tehát a szülő a saját hibájából indul ki.

Magyar környezetben a szlovák nyelv

A pszichológus szerint a szülő nem a szlovák és a magyar iskola között dönt, inkább a színvonalasabb tanintézetet választja. „A szülő szempontjából az az iskola, ahol szeretik a gyermekét, tehát megvan az érzelmi kötődés, az a biztonságos. Ahol tisztelik a szülőt és természetesen, ahol a gyerek megkapja azt az információmennyiséget, ami jár neki” — véli Strédl Terézia.


Sokan azt állítják, a magyar iskolákon nincs megfelelően oktatva a szlovák nyelv, mások viszont azzal érvelnek, hogy hiába oktatják megfelelően, ha a környezet nem követeli meg annak a nyelvnek a használatát. Ugyanis míg egy pozsonyi magyar iskolában tanuló diák a környezetéből kifolyólag rákényszerül a szlovák nyelv használatára az utcán is, addig egy, például Dunaszerdahelyen tanuló iskolás csak a szlovák órán hallja a nyelvet.

„Dunaszerdahely környéke magyar, tehát azt a nyelvet, amit elsősorban beszélek, azt jobban tudom, és természetesen, akik ott élnek, azok tudják egy bizonyos szinten a szlovákot is. De hogyha a hétköznapi élet gyakorlata ezt nem erősíti meg, akkor marad környezetükben dominánsként a magyar nyelv” — állítja Gyurgyík László szociológus.

A magyar iskolában tanító pedagógus az utóbbi évek tapasztalataiból indul ki. „Az első osztályban, az első hónapokban leginkább a beszéd megfigyelése folyik, szókincsbővítéssel és hangosztatással kezdünk, tehát a szavaknak a hangokra bontásával és ez az, ami a legnagyobb problémát okozza a gyerekeknek. Ugyanis erre épül majd az olvasásnak, az írásnak az elsajátítása. Ha egy gyerek egy idegen nyelvű iskolába megy, ha nem rendelkezik annak a nyelvnek a szókincsével, nem ismeri azokat a szavakat, természetesen ez a folyamat nála sokkal bonyolultabb és nehezebben elsajátítható. Tehát egyértelműen hátránnyal indul az adott nyelvet beszélő gyerekekhez képest” — mondja Bánki Melinda tanítónő, akinek a véleményét más kolléga is osztja.

„A szlovák óvodából érkező gyerekeknek a magyar tanulás okozhat nyelvi problémát is, nem tudják kifejezni magukat jól, nincsenek otthon a mese világában, nem ismerik a népi mondókákat és ezek a későbbiek folyamán, amit az első osztályban rengeteget felhasználunk, felhasználjuk őket, a későbbiek folyamán hiányoznak nekik” — csatlakozik Vörös Mária.Szlovákul tanul a magyar gyerek

A szlovák tannyelvű alapiskolákban egyre gyakrabban találkozunk magyar szóval. Ha az órán szlovákul is beszélnek a gyerekek, az iskola épületét elhagyva biztosan az anyanyelvükre váltanak. „Abban az esetben, ha magyar a gyerek anyanyelve, olyan problémákkal találkozom, hogy magyar környezetből érkezve nem sokat tudnak szlovákul. Akik azonban már szlovák óvodát látogattak, azoknál a gyerekeknél ezek a problémák visszaszorulnak. Az első félévben keverve, tehát magyarul és szlovákul is beszélünk, ám ez a gát a második félévre átszakad és már gyönyörűen kommunikálnak szlovákul” — magyarázza Csémi Melinda, az egyik dunaszerdahelyi szlovák alapiskola oktatója.

Ha pedig a gyermek magyar anyanyelvűként egy szlovák iskolában kezd tanulni, ott fennáll az identitásvesztés veszélye is. „Ez mind attól függ, mikor jön a kudarcélmény, mert ha egy kiváló képességű gyerekről van szó, egy olyan közegből, ahol mindig is ott volt a kétnyelvű kultúra, akkor ő simán megbirkózhat ezzel. De egy olyan gyermeknek, akinek eleve gondja van a saját anyanyelvével, a képességei is gyengébbek, mint az átlag, vagy határesetről van szó, ő belesodródhat olyan élethelyzetbe, ahol ezek a kudarcok nagyon hamar előhozhatják. Hiszen ő nem érzi magát jól abban a közösségben. Minden új helyzetben három hónap az alkalmazkodási idő” — magyarázza Strédl Terézia.

Ezek fényében tehát mindenki döntse el, milyen nyelven szeretné taníttatni a gyermekét. Felvállalja a magyarságát és anyanyelvén oktatja a csemetét, vagy rákényszeríti, hogy szlovákul tanuljon. Így lehetséges, hogy megtanulja az államnyelvet, de vajon nem hiányzik majd neki a magyar kultúra, a magyar hagyományok, mindaz, ami egy ember szellemi kincsét és gazdagságát alkotja?Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Anyanyelven tanulni

Közlemény

Felvidéken egyre kevesebb magyar kisgyerek kezdi az iskolát anyanyelvi intézményben. Megjelent a Beiratkozási Körút idei kisfilmje.

2015.1.20.    17


Anyanyelven tanulni

Póda Erzsébet

Van, akik számára teljesen természetes, hogy az anyanyelvén tanulhat.

2014.2.7.   


Miért fontos?

Ismét az év azon időszakába értünk, amikor a felvidéki magyar szülőnek is döntenie kell, melyik iskolába íratja be a gyermekét.

2014.1.20.   


Körút a kiútért

Sajtóhír

A Beiratkozási Körút célja a felvidéki magyar szülők tájékoztatása és meggyőzése a magyar iskola előnyeiről.

2014.1.13.   


Hol a helyed, facsemete?

Csonka Ákos

Egy terebélyes, lombos erdő közepében élt egyszer egy sudár tölgyfa. (Tanmese felnőtteknek)

2013.2.8.    11


Iskoláink – a jövőnk (3)

Közlemény

A szeretet alapszabálya, hogy adok és nem elveszek, kapok és továbbadok...

2013.2.1.   

A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.