Paralimpia a médiában


Bíró Szabolcs  2012.9.2. 7:19

Avagy hazudjunk, nehogy még valaki megsértődjön!

Amikor a legutóbbi munkanapom első perceiben a reggeli kávémat szürcsöltem, hirtelen megütötte a fülem, hogy a Paralimpiáról beszélgetnek a rádióban. Nem figyeltem oda rögtön az elejétől kezdve, mivel ilyenkor még az egysejtűek szintjén vagyok, és várom, hogy az élet visszatérjen belém, a reggeli rádióműsorokban elhangzottak nyolcvan-kilencven százaléka pedig háttérzajként úszik el a fülem mellett.

Arra kaptam fel a fejem, amikor a következő (nem szó szerinti) párbeszéd zajlott le a riporter és a riportalany között:
És valóban ugyanolyan nagy a felhajtás és az érdeklődés körülötte, mint az Olimpia körül volt?
– Igen! – vágta rá gyorsan a beszélgetőtárs, és érezhetően nagyon zavarba jött, igyekezett nem kizökkenni. – Hiszen... ööö... ugyanazokon a helyszíneken... ööö... zajlanak az egyes versenyek, mint... ööö... ahol az Olimpia versenyei is... zajlottak, és... És épp tegnap voltam a... a... a kosárlabda mérkőzésen, és láttam, hogy... ööö... milyen sokan nézik!


Hihetetlen érvek, kérem szépen! Arról nem is beszélve, hogy egy másik riportalany ugyanilyen vehemenciával bizonygatta, hogy a Paralimpia épp ugyanakkora reklámot és teret kap, mint a Nyári Olimpiai Játékok, csak ő zavart dadogás helyett olyan stílusban beszélt a sérült sportolókról, mint a kiscsibékről az udvaron, akik helyesen csipognak, és a szőrük is milyen puha.

Ebben az egészben nekem nem is az a legnagyobb problémám, hogy a Paralimpiát nem közvetíti például egyetlen magyar tévé sem. Nem az a problémám, hogy alig lehet hallani az ott zajló versenyekről. Sokkal inkább az zavar, hogy a nagy egyenjogúság jegyében ezek az általam meg nem nevezett tudósítók össze-vissza hazudoztak.

Teljesen értelmesen, intelligens emberek módjára el lehetett volna mondani, hogy hát igen, a helyzet az, hogy a legnagyobb hangsúlyt egyértelműen mindig a Nyári Olimpiai Játékok kapják, aztán jön a Paralimpia és a Téli Olimpia, amelyek szintén sok embert megmozgatnak, de egyértelműen nincs körülöttük akkora felhajtás. Esetleg még kihangsúlyozhatták volna azt is, hogy a tömeghisztéria általában egyáltalán nem függ össze az értékekkel, és ezek ugyanolyan fontos sportesemények, függetlenül a médiában való szereplésük mértékétől. Ez így teljesen érthető is lenne, ehelyett azonban mi történik? A riport összes szereplője felveszi a fapofát, és dadogva közli, hogy igen, a Paralimpia ugyanolyan népszerű és felkapott, mint az Olimpia.

Inkább hazudjunk, nehogy valaki megsértődjön. Na ez az, ami cseppet sem tetszik nekem az egészben. Mint amikor a kisfiút vigasztalja az anyukája, hogy: „Nyugi, te is ugyanolyan okos vagy és szép, mint a Pistike!” Teccikérteni...

Megjelent a szerző blogján is:
www.biroszabolcs.blog.huHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8