Paralimpia a médiában


Bíró Szabolcs  2012.9.2. 7:19

Avagy hazudjunk, nehogy még valaki megsértődjön!

Amikor a legutóbbi munkanapom első perceiben a reggeli kávémat szürcsöltem, hirtelen megütötte a fülem, hogy a Paralimpiáról beszélgetnek a rádióban. Nem figyeltem oda rögtön az elejétől kezdve, mivel ilyenkor még az egysejtűek szintjén vagyok, és várom, hogy az élet visszatérjen belém, a reggeli rádióműsorokban elhangzottak nyolcvan-kilencven százaléka pedig háttérzajként úszik el a fülem mellett.

Arra kaptam fel a fejem, amikor a következő (nem szó szerinti) párbeszéd zajlott le a riporter és a riportalany között:
És valóban ugyanolyan nagy a felhajtás és az érdeklődés körülötte, mint az Olimpia körül volt?
– Igen! – vágta rá gyorsan a beszélgetőtárs, és érezhetően nagyon zavarba jött, igyekezett nem kizökkenni. – Hiszen... ööö... ugyanazokon a helyszíneken... ööö... zajlanak az egyes versenyek, mint... ööö... ahol az Olimpia versenyei is... zajlottak, és... És épp tegnap voltam a... a... a kosárlabda mérkőzésen, és láttam, hogy... ööö... milyen sokan nézik!


Hihetetlen érvek, kérem szépen! Arról nem is beszélve, hogy egy másik riportalany ugyanilyen vehemenciával bizonygatta, hogy a Paralimpia épp ugyanakkora reklámot és teret kap, mint a Nyári Olimpiai Játékok, csak ő zavart dadogás helyett olyan stílusban beszélt a sérült sportolókról, mint a kiscsibékről az udvaron, akik helyesen csipognak, és a szőrük is milyen puha.

Ebben az egészben nekem nem is az a legnagyobb problémám, hogy a Paralimpiát nem közvetíti például egyetlen magyar tévé sem. Nem az a problémám, hogy alig lehet hallani az ott zajló versenyekről. Sokkal inkább az zavar, hogy a nagy egyenjogúság jegyében ezek az általam meg nem nevezett tudósítók össze-vissza hazudoztak.

Teljesen értelmesen, intelligens emberek módjára el lehetett volna mondani, hogy hát igen, a helyzet az, hogy a legnagyobb hangsúlyt egyértelműen mindig a Nyári Olimpiai Játékok kapják, aztán jön a Paralimpia és a Téli Olimpia, amelyek szintén sok embert megmozgatnak, de egyértelműen nincs körülöttük akkora felhajtás. Esetleg még kihangsúlyozhatták volna azt is, hogy a tömeghisztéria általában egyáltalán nem függ össze az értékekkel, és ezek ugyanolyan fontos sportesemények, függetlenül a médiában való szereplésük mértékétől. Ez így teljesen érthető is lenne, ehelyett azonban mi történik? A riport összes szereplője felveszi a fapofát, és dadogva közli, hogy igen, a Paralimpia ugyanolyan népszerű és felkapott, mint az Olimpia.

Inkább hazudjunk, nehogy valaki megsértődjön. Na ez az, ami cseppet sem tetszik nekem az egészben. Mint amikor a kisfiút vigasztalja az anyukája, hogy: „Nyugi, te is ugyanolyan okos vagy és szép, mint a Pistike!” Teccikérteni...

Megjelent a szerző blogján is:
www.biroszabolcs.blog.huHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2019.8.15.    10


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1