Testmozgás várandósan


Oriskó Renáta  2015.2.17. 2:19

Addig ajánlatos folytatni a testmozgást, legyen szó akár futásról, jógáról vagy sétáról, míg az a kismama számára nem megterhelő.

A Michigan Egyetem legújabb tanulmánya szerint a várandóság alatti sportolás csökkenti az esélyt, hogy a születendő gyermek a későbbiekben magas vérnyomásban szenvedjen.

Habár a legtöbb nő fáradt és émelyeg a terhesség alatt és talán a sportolás az utolsó dolog, ami az eszébe jut, mégis ajánlatos, hiszen jótékony hatással bír. Az NHS (National Health Service), azaz a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat tanácsa szerint: „Addig ajánlatos folytatni a testmozgást, legyen szó akár futásról, jógáról vagy sétáról, míg az a kismama számára nem megterhelő.”


Mindezek ismeretében felmerül a kérdés, akkor mégis miért éri éles kritika azokat a nőket, akik megfogadják ezt a tanácsot és a terhességük alatt sem hagynak fel a sportolással?

Vegyük például Erzsébet királynő unokájának, Zara Phillipsnek az esetét, aki versenyszerűen lovagol, és erről terhessége alatt sem mondott le. Döntése miatt természetesen sokan bírálták és vitatkoztak arról, veszélyezteti-e vagy sem születendő gyermekét. Az NHS véleménye szerint az olyan sportokat, mint a lovaglás, ahol fennáll az esés veszélye, természetesen körültekintően kell végezni.

Vagy olvashattunk Lea-Anne Ellisonról, akinek képei futótűzként terjedtek az interneten. A Los Angeles-i várandós testépítő még két héttel a szülés előtt is nehéz súlyokat emelt, nem kis felháborodást keltve ezzel. Úgy, mint a maratonfutás világbajnoka, Paula Radcliffe, aki úgy döntött, terhessége alatt is folytatja a futást. Hozzáteszem, egyik sportág esetében sincs hivatalos nyilatkozat arra nézve, hogy várandós nők ne űzhetnék ezeket.

Akkor végül is mi a teendő? Sportoljunk terhesség alatt, de lehetőleg ne osszuk meg edzésprogramunkat a nagyvilággal? A helyes egyensúly megtalálása érdekében talán érdemes az NHS egyik tanácsát megfogadni: „A testmozgásnak nem kell megterhelőnek lennie ahhoz, hogy hatékony legyen.”


S ezzel a mondattal egyet is érthetünk. Vagyis egyáltalán nem kell kifulladásig edzenie a várandós nőnek ahhoz, hogy megőrizze egészségét és fittségét. Nyilvánvaló az is, hogy az a nő, aki rendszeresen sportol, valószínűleg majd a terhessége alatt sem mond le a mozgásról. És azt is figyelembe kell venni, hogy mindenkinek más a teherbírása, az igénye. Éppen ezért azt gondolom, felesleges bírálni és pálcát törni a másik felett, hiszen a sport mindenképpen jótékonyan hat a várandós nőre és a babára is.

Írásunk a www.telegraph.co.uk cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2017.12.11.    14


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2017.6.7.    3


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    9


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1


Elképzelni a lehetetlent (7)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hetedik részben a tizenkét éves Bőr Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.11.29.    27


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2016.10.27.    10


A maratoni futás hősnője

Póda Erzsébet

Sok mindent tanulhatunk az egykori, 86 évesen is maratont futó, Joy Johnson történetéből. Elsősorban azt, hogy mindenre képesek vagyunk, ha akarjuk.

2016.10.19.    39


Elképzelni a lehetetlent (6)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hatodik részben a Szőcs Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.10.16.    5


Elképzelni a lehetetlent (5)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. Az ötödik részben a tizenöt éves Aranyos Dáviddal ismerkedhetünk meg.

2016.9.26.    484