Testmozgás várandósan


Oriskó Renáta  2015.2.17. 2:19

Addig ajánlatos folytatni a testmozgást, legyen szó akár futásról, jógáról vagy sétáról, míg az a kismama számára nem megterhelő.

A Michigan Egyetem legújabb tanulmánya szerint a várandóság alatti sportolás csökkenti az esélyt, hogy a születendő gyermek a későbbiekben magas vérnyomásban szenvedjen.

Habár a legtöbb nő fáradt és émelyeg a terhesség alatt és talán a sportolás az utolsó dolog, ami az eszébe jut, mégis ajánlatos, hiszen jótékony hatással bír. Az NHS (National Health Service), azaz a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat tanácsa szerint: „Addig ajánlatos folytatni a testmozgást, legyen szó akár futásról, jógáról vagy sétáról, míg az a kismama számára nem megterhelő.”


Mindezek ismeretében felmerül a kérdés, akkor mégis miért éri éles kritika azokat a nőket, akik megfogadják ezt a tanácsot és a terhességük alatt sem hagynak fel a sportolással?

Vegyük például Erzsébet királynő unokájának, Zara Phillipsnek az esetét, aki versenyszerűen lovagol, és erről terhessége alatt sem mondott le. Döntése miatt természetesen sokan bírálták és vitatkoztak arról, veszélyezteti-e vagy sem születendő gyermekét. Az NHS véleménye szerint az olyan sportokat, mint a lovaglás, ahol fennáll az esés veszélye, természetesen körültekintően kell végezni.

Vagy olvashattunk Lea-Anne Ellisonról, akinek képei futótűzként terjedtek az interneten. A Los Angeles-i várandós testépítő még két héttel a szülés előtt is nehéz súlyokat emelt, nem kis felháborodást keltve ezzel. Úgy, mint a maratonfutás világbajnoka, Paula Radcliffe, aki úgy döntött, terhessége alatt is folytatja a futást. Hozzáteszem, egyik sportág esetében sincs hivatalos nyilatkozat arra nézve, hogy várandós nők ne űzhetnék ezeket.

Akkor végül is mi a teendő? Sportoljunk terhesség alatt, de lehetőleg ne osszuk meg edzésprogramunkat a nagyvilággal? A helyes egyensúly megtalálása érdekében talán érdemes az NHS egyik tanácsát megfogadni: „A testmozgásnak nem kell megterhelőnek lennie ahhoz, hogy hatékony legyen.”


S ezzel a mondattal egyet is érthetünk. Vagyis egyáltalán nem kell kifulladásig edzenie a várandós nőnek ahhoz, hogy megőrizze egészségét és fittségét. Nyilvánvaló az is, hogy az a nő, aki rendszeresen sportol, valószínűleg majd a terhessége alatt sem mond le a mozgásról. És azt is figyelembe kell venni, hogy mindenkinek más a teherbírása, az igénye. Éppen ezért azt gondolom, felesleges bírálni és pálcát törni a másik felett, hiszen a sport mindenképpen jótékonyan hat a várandós nőre és a babára is.

Írásunk a www.telegraph.co.uk cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8